FSD3341 Haastattelut ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja rahapelihaitoista 2016-2017

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Haastattelut ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja rahapelihaitoista 2016-2017

Aineistonumero

FSD3341

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3341
https://doi.org/10.60686/t-fsd3341

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kesänen, Minna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Päihteet ja riippuvuudet)
  • Pietilä, Eija (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Päihteet ja riippuvuudet)
  • Selin, Jani (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Päihteet ja riippuvuudet)

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee ehkäisevän päihdetyön järjestämistapoja kolmella alueella, erityisesti rahapelihaittojen ehkäisyn näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten joulukuussa 2015 voimaan astunut laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä oli toimeenpantu eri alueilla. Jokaiselta alueelta on haastateltu sosiaali- ja terveysalan johtajia yksilöhaastatteluina sekä ehkäisevän päihdetyön ryhmää ja muita ehkäisevää työtä tekeviä toimijoita ryhmähaastatteluina. Aineisto sisältää 16 yksilöhaastattelua ja 14 ryhmähaastattelua, joissa ryhmäkoko vaihtelee kahdesta kahteentoista henkilöön. Haastattelut on toteutettu samoilla alueilla vuosina 2016 ja 2017. Osa haastatelluista on ollut mukana molemmilla kerroilla, mutta eri vuosien haastateltuja ei voida yhdistää lukuun ottamatta kahta johtajaa. Tutkimus on rahoitettu Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen välisellä puitesopimuksella: Rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon kehittäminen sekä tutkimus. Rahoitus perustuu arpajaislain (1047/2001) 52. §:ään.

Haastatteluissa selvitettiin paikallista tietoutta rahapeliongelmista, millaista ehkäisevää päihdetyötä alueella tehdään ja mitä asioita haastatellut pitävät paikallisina vahvuuksina ja heikkouksina yleisesti ehkäisevässä päihdetyössä sekä tarkemmin rahapeliongelmien ehkäisyssä. Haastatteluilla kartoitettiin myös alueen keskeisimmät toimijat ja elinkeinoelämän sekä viranomaisten osuus yhteistyössä ehkäisevään päihdetyöhön liittyen. Ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevaa lakia käsiteltiin alueellisen toimeenpanon näkökulmasta. Haastatellut pohtivat teemoja oman työnkuvansa kautta. Vuoden 2017 haastatteluissa painotettiin vahvemmin rahapeliongelmien ehkäisyä sekä pohdittiin myös tulevan sote-uudistuksen vaikutuksia ehkäisevän päihdetyön järjestämiseen.

Taustatietoina aineistossa on haastatteluaika ja haastateltavan tehtävänimike. Samalla alueella työskentelevät henkilöt ovat yhdistettävissä. Tietoa haastateltujen sukupuolesta ei ole kerätty, mutta tutkijoiden mukaan noin 80 prosenttia osallistujista oli naisia. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

asiakaslähtöisyys; ehkäisevä päihdetyö; haitat; järjestäminen; kehittäminen; moniammatillisuus; ongelmapelaaminen; palvelutuotanto; rahapelit; sosiaalipalvelut; työryhmät

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Pietilä, Eija (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Päihteet ja riippuvuudet)

Aineistonkeruun ajankohta

  • kevät 2016 ( 2016 )
  • kesä 2017 ( 2017 )

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Keskeiset toimijat ehkäisevässä päihdetyössä kolmella eri alueella Suomessa

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: osallistuja-avusteinen poiminta

Ehkäisevää päihdetyötä koordinoivat työntekijät auttoivat kutsumaan haastatteluihin keskeisiä toimijoita omalta alueeltaan. Tutkimukseen valituilla kolmella alueella ehkäisevä päihdetyö on järjestetty vakiintuneiden rakenteiden mukaisesti, mutta eri tavoin.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

30 txt-tiedostoa. Lisäksi txt-tiedostoista tuotetut html-tiedostot.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu kaikki suorat tunnisteet kuten haastateltujen nimet sekä viittaukset vastaajan sukupuoleen. Lisäksi paikkakuntiin ja alueisiin liittyvät tiedot kuten paikallisten yhdistysten ja hankkeiden nimet on poistettu, karkeistettu tai niille on annettu peitenimi. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kesänen, Minna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Pietilä, Eija (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Selin, Jani (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos): Haastattelut ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja rahapelihaitoista 2016-2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-07-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3341

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Selin, Jani, Pietilä, Eija & Kesänen, Minna (2018). Rahapelihaittojen ehkäisyn paikallinen toimeenpano ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain jälkeen. Yhteiskuntapolitiikka 83 (5-6), 506-517. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018112949444

Selin, Jani, Kesänen, Minna & Pietilä, Eija (2019). Barriers and facilitators for the implementation of the integrated public policy for alcohol, drug, tobacco, and gambling prevention: A qualitative study. Drugs: Education, Prevention & Policy. https://doi.org/10.1080/09687637.2019.1595527

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.