FSD3342 Vihapuheesta tuomitut Perussuomalaiset poliitikot: lehtiaineisto 2016-2017

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Pettersson, Katarina (Helsingin yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos)

Asiasanat

mielipiteet, poliitikot, puolueet, sananvapaus, seuraamukset, tuomiot, uutisointi, vihapuhe, viharikokset

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu Helsingin Sanomien ja Ylen uutisoinnista liittyen kolmen perussuomalaisen poliitikon (Teuvo Hakkarainen, Sebastian Tynkkynen ja Terhi Kiemunki) saamiin tuomioihin viharikoksista, esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta. Lehtiartikkeleissa tuomitut poliitikot, puoluekollegat ja muut tahot kommentoivat aihetta monesta eri näkökulmasta. Artikkelit on julkaistu Helsingin Sanomien ja Ylen verkkosivuilla maaliskuun 2016 ja helmikuun 2017 välisenä aikana.

Aineiston artikkelit käsittelevät muun muassa tietoa tuomioihin johtaneiden kirjoitusten sisällöstä sekä määrätyistä rangaistuksista, esimerkiksi sakkorangaistusten suuruudesta. Artikkeleissa on asianomaisten sekä esimerkiksi puoluekollegoiden kommentteja tuomioihin liittyen. Tutkimus käsitteli vihapuheen ja sananvapauden välistä suhdetta sekä poliitikkojen suhtautumista saamiinsa syytöksiin. Arkistoidun lehtiaineiston lisäksi tutkimuksessa analysoitiin muutakin materiaalia, kuten esimerkiksi poliitikkojen Facebook-sivuilta löytyviä julkaisuja.

Aineisto sisältää varsinaiset artikkelit sekä teosluettelon. Teosluetteloon on kirjattu aakkosjärjestyksessä tiedot artikkelien kirjoittajista, julkaisupäivistä sekä siitä, onko kyseessä Ylen vai Helsingin Sanomien artikkeli. Lisäksi teosluettelosta löytyvät linkit alkuperäisiin artikkeleihin. Artikkelit on järjestetty datatiedostoon jaoteltuna kohdehenkilön sekä julkaisumedian mukaan.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.