Katso täydellinen teemarunko tai kirjoitusohjeet
aineistokuvailun
liitteistä.
Valitse kysymys
Mitä metsä merkitsee teille?
Kuvailkaa, kuinka tärkeänä pidätte ilmastonmuutoksen hillitsemistä?
Mikä on Suomen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä?
Mitkä keinot ovat mielestänne vaikuttavimpia ilmastonmuutoksen hillinnässä?
Mikä taho Suomessa on päävastuussa ilmastonmuutoksen hillitsemisen toimista?
(Näytetään Ympäristöministeriön strategia 2030 sivu 2. Annetaan tutustua siihen 1min) Mitä mieltä olet tavoitteista?
Onko mielestänne Ympäristöministeriöllä riittävästi resursseja toteuttaa strategiaansa?
Minkä uskot olevan suurin este ympäristöministeriön strategian toteuttamiselle, jos budjettia ei oteta huomioon?
Ovatko muiden ministeriöiden tavoitteet mielestäsi ympäristöministeriön tavoitteiden saavuttamisen esteenä?
Tulisiko ympäristöministeriön asemaa vahvistaa, suhteessa muihin ministeriöihin? Jos kyllä niin miten?
Pitäisikö Ympäristöministeriön luoda muiden ministeriöiden vastuualueille ilmastovaikutuksen raamit, joihin muut ministeriöt olisivat velvoitettuja sovittamaan päätöksiensä kokonaisvaikutuksen?
Miten koette että yksityiseen kulutukseen voisi vaikuttaa ympäristöpolitiikalla?
Osaatteko ehdottaa keinoja kulutuksen hillitsemiseksi?
Miten väestöpolitiikka ja ilmastonmuutos Suomessa tulisi sovittaa yhteen / Kannatatteko synnytystalkoita, maahanmuutolla väestörakenteen paikkaamista väestön ikääntymistä ja asukasmäärän pienemistä vai jotain muuta?
Olisiko tuotantolaitosten lupamenettelyssä ympäristövaikutusten arviointiprosessiin otettava mukaan tuotetun tuotteen koko elinkaaren laskennallinen ilmastovaikutus, siten että ilmastoystävällisempiä tuotteita valmistavat laitokset saisivat helpommin rakennuslupia?
Onko metsien syytä tuottaa kansantalouden kasvua ja työllisyyttä jopa ilmastonmuutoksen hillinnän kustannuksella / Millä prosenttiosuudella painottaisitte näiden tavoitteiden tärkeyttä, jos ne ovat toistensa kanssa ristiriidassa?
Mikä on mielestänne se mekanismi, jolla metsät / maatalous vaikuttavat ilmastoon / Miten mainitsemanne mekanismi on kytköksissä ilmastonmuutoksen hillintään ja metsäperäisen raaka-aineen hyödyntämiseen / Miten mainitsemanne mekanismin toimintaa voisi edesauttaa tai pienentää vaikutuksen suunnasta riippuen?
Minkä näette suurimmaksi esteeksi ilmastonmuutosta hillitsevien toimien edistämisessä metsäpolitiikassa / maataloudessa?
Valtio on suuri metsänomistaja Suomessa. Tulisiko valtion olla esimerkkinä metsänomistajana ilmastonmuutoksen hillinnässä?
Näettekö että ilmastonmuutosta hillitsevällä metsäpolitiikalla / maatalouspolitiikalla voisi olla samalla muita etuja kuin ilmastonmuutoksen hillintä?
Metsäteollisuuden tuotteiden elinkaari vaikuttaa oleellisesti metsäteollisuuden ilmastovaikutukseen. Näettekö että metsäpolitiikalla voisi ohjata myös metsästä saatavan raaka-aineen jatkokäyttöä?
Pitäisikö metsäteollisuuden uusien tuotantoyksikköjen lupa-arvioinnin ympäristövaikutusten arvioinnissa ottaa huomioon tuotetun tuotteen elinkaari ja ilmastovaikutus?
Uskotteko aiheesta olevan riittävästi tietoa asioiden kehittämiseksi ilmastoystävällisempään suuntaan / Jos ei niin mistä tarvitaan lisää tietoa?
On sanonta 'yksityiskohtaisinkin tieto on turhaa, ellei se johda käytännön toimiin'. Tarvitsisiko mielestänne tutkimustiedon roolia kasvattaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa / Jos pitäisi, miten tutkimustiedon saisi paremmin osaksi yhteiskunnallista päätöksentekoa?
Ohjaako talouskasvun tavoittelu yhteiskuntaa liiaksi, jos mietitään ilmastonmuutoksen hillintää?
Näettekö että maataloustuotannon rakenne vaikuttaa oleellisesti maatalouden päästöihin / Jos vaikuttaa, miten rakennetta tulisi kehittää?
Näettekö että yhteiskunta voisi myös muilla keinoin vaikuttaa esimerkiksi kysynnän rakenteen kautta maatalouden ilmastovaikutuksiin / Miten?
Onko maataloustukien kohdentaminen mielestänne auttanut hillitsemään maatalouden päästöjä / Jos kyllä niin miten?
Miten kansallisella- ja EU-tukipolitiikalla voisi ohjata maataloutta nykyistä enemmän ilmastolle suotuisampaan suuntaan?
Onko mielestänne maatalouden tilakoko sopiva, jos ajatellaan maataloustuottajien edellytyksiä kehittää toimintaansa ilmaston kannalta ilmastonmuutosta hillitsevään suuntaan?
Onko mielestänne maatalouden harjoittamisen alueellista jakautumista syytä lisätä tai vähentää tukipolitiikalla nykytilanteeseen verrattuna?
Uskotko että maanviljelijöiden keskimääräinen osaaminen on riittävää, jotta maatalous tuottaa mahdollisimman vähän haittaa ilmastolle / Jos ette usko, miten sitä voisi kehittää?