FSD3430 Sosiaalibarometri 2019
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Sosiaalibarometri 2019
Aineistonumero
FSD3430
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3430https://doi.org/10.60686/t-fsd3430
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Sisällön kuvaus
Sosiaalibarometrit ovat tutkimuksellisia ajankohtaisselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa hyvinvointipalvelujen, palvelujärjestelmän ja hyvinvoinnin tilanteesta ja niiden muutossuunnista. Vuoden 2019 Sosiaalibarometri käsittelee eriarvoistumista sekä vaikeimmassa tilanteessa oleville ihmisille keskeistä perusturvaa ja perustoimeentulotukea, osatyökykyisten tukemista ja keinoja kohentaa työllisyyttä. Lisäksi kuvataan sote-palvelujen uudistamista ja kuntoutusta. Kyselyssä vastaajina ovat kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat johtajat ja sosiaalityöntekijät, Kelan tulosyksiköiden johtajat ja otos Kelan toimeentulotuen toimihenkilöistä sekä TE-toimistojen johtajat. Sosiaalibarometri 2019 on toteutettu Sosiaali- ja terveysministeriössä toimivan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) myöntämillä Veikkausvoittovaroilla sekä Kelan ja Työ- ja elinkeinoministeriön tuella.
Ensimmäisenä teemana kyselyssä oli sote-uudistus. Vastaajilta kysyttiin muun muassa erilaisista sote-uudistuksen ratkaisuista ja onnistumiseen liittyvistä tekijöistä, sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten hillitsemistoimenpiteistä sekä valinnanvapaudesta.
Seuraavaksi kartoitettiin hyvinvointiin, eriarvoisuuteen ja perusturvaan liittyvää kehitystä. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi erilaisten ihmisryhmien hyvinvoinnista ja perusturvan leikkauksien vaikutuksesta ihmisten toimeentuloon ja palvelutarpeisiin. Lisäksi kartoitettiin mielipiteitä perusturvajärjestelmän kehittämisestä. Vastaajilta tiedusteltiin myös, minkä tekijöiden he arvioivat vaikuttavan eriarvoistumisen kasvuun lähivuosina ja mitä toimenpiteitä hallitusohjelmaan tulisi sisällyttää eriarvoisuuden vähentämiseksi. Kyselyssä esitettiin myös useita perustoimeentulotukea käsitteleviä väittämiä.
Työllisyyttä ja kasvupalveluita käsittelevässä teemassa vastaajia pyydettiin arvioimaan väittämiä liittyen työllisyyttä kohentaviin politiikkatoimenpiteisiin, työnteon kannusteisiin, osatyökykyisten työllistymiseen sekä maakuntauudistukseen. Lopuksi vastaajilta kysyttiin kuntoutuksesta ja sen toteutumisesta sekä järjestöjen roolista kuntoutuspalveluiden järjestämisessä.
Taustatietoina ovat vastaajaryhmästä riippuen muun muassa koulutustausta, työtehtävä, työskentelyaika nykyisissä tehtävissä sekä suuralue tai vakuutuspiiri.
Asiasanat
eriarvoisuus; hyvinvointi; hyvinvointipalvelut; kannustimet; kuntoutuspalvelut; osatyökykyiset; perusturva; sosiaalietuudet; sosiaalipalvelut; sote-uudistus; terveyspalvelut; toimeentulotuki; työllisyys; työvoimapalvelut
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
SosiaalibarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Ajallinen kattavuus
2019
Aineistonkeruun ajankohta
2019-01-07 – 2019-02-18
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Organisaatio
Perusjoukko/otos
Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat johtajat ja sosiaalityöntekijät, Kelan tulosyksiköiden johto ja otos Kelan toimeentulotuen toimihenkilöistä sekä TE-toimistojen johto (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Sosiaalibarometrin kyselylomakkeet lähetettiin kaikille Manner-Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaaville johtajille ja kirjaamojen kautta niiden sosiaalityöntekijöille, Kelan ja TE-toimistojen johdolle sekä otokselle Kelan ratkaisuasiantuntijoita. Vastauksia palautui määräaikaan mennessä 882 kappaletta. Jokaisella vastaajaryhmällä oli oma kyselylomakkeensa.
Sosiaali- ja terveysjohtajien yhteystiedot poimittiin kaikkien Manner-Suomen kuntien, kuntayhtymien ja muiden yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilta joulukuussa 2018. Aineistonkeruussa on huomioitu vuoden 2019 alussa tapahtuneet kuntaliitokset ja aloittaneet uudet sote-alueet. Suurimmista kaupungeista ja kuntayhtymistä poimittiin organisaatiorakenteen mukaan useampi vastaaja. Kyselyjä lähetettiin 296 ja niistä palautui 94 kappaletta (vastausprosentti 32 %, osuus lopullisesta aineistosta 11 %).
Sosiaalityöntekijöiden kysely lähetettiin kuntien, yhteistoiminta-alueiden ja kuntayhtymien kirjaamoihin. Kysely pyydettiin lähettämään edelleen alueen sosiaalityöntekijöille. Sosiaalityöntekijöitä vastasi kyselyyn 353 (osuus lopullisesta aineistosta 40 %). Sosiaalityöntekijöiden vastausprosenttia ei voi laskea, koska sosiaalityöntekijöiden kokonaismäärä ei ole tiedossa.
Kelan johdon kysely lähetettiin Kelan asiakkuus-, etuus- ja kehittämispalvelujen tulosyksiköiden johtajille, yksikön päälliköille, keskuksen päälliköille ja ryhmäpäälliköille. Yhteystiedot saatiin Kelasta. Kyselyjä lähetettiin 225 ja niistä palautui 93 kappaletta (vastausprosentti 41 %, osuus lopullisesta aineistosta 11 %).
Kelan toimihenkilöille suunnattu kysely lähetettiin 436:lle Kelan toimeentulotuen ratkaisuasiantuntijalle ja tiimipäällikölle. Kyseessä oli satunnaisotos, poiminnan yhteystiedot saatiin Kelasta. Kyselyyn vastasi 281 (vastausprosentti 64 %, osuus lopullisesta aineistosta 32 %).
TE-toimistojen johdolle suunnattu kysely lähetettiin toimistojen työnvälitys- ja yrityspalvelujen, osaamisen kehittämisen palvelujen sekä tuetun työllistämisen palvelujen palvelulinjojen johtajille, päälliköille ja esimiehille (mukaan lukien palveluesimiehet). Yhteystiedot saatiin työ- ja elinkeinoministeriöstä. Kyselyjä lähetettiin 158 ja niistä palautui 61 kappaletta (vastausprosentti 39 %, osuus lopullisesta aineistosta 7 %).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa eri vastaajaryhmät on nimetty seuraavasti: 1= Sosiaali- ja terveysjohto, 2= Kelan johto, 3= TE-johto, 8= Sosiaalityöntekijät ja 9= Kelan toimihenkilöt.
Sosiaali- ja terveysjohtajien lomakkeessa kysymyspatteriston q10 kolme viimeistä kohtaa eivät mahdu pdf-sivulle eivätkä siksi näy lomakkeella. Lomakkeen ulkopuoliset muuttujat ovat perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio, palvelujärjestelmän selkeyttäminen asiakkaan kannalta ja kustannusten nousun hillintä.
Tietoarkisto on tunnisteellisuussyistä luokitellut koulutustaustamuuttujan (q4), Kela-johdon vastaajan tittelin (kelatitt) ja TE-johdon alueen (tealue).
Tietoarkistoon toimitetusta aineistosta oli poistettu varsinaiset avomuuttujat ja -vastaukset.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry: Sosiaalibarometri 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-07-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3430
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Eronen, Anne & Londén, Pia & Peltosalmi, Juha (2019). Sosiaalibarometri 2019. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
Julkaisut aineistosta
Eronen, Anne & Londén, Pia & Peltosalmi, Juha (2019). Sosiaalibarometri 2019. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
Granroth, Veera (2024). En analys av skillnaderna i social- och hälsovårdschefers och socialarbetares uppfattningar om social- och hälsovårdsreformen 2019. Kandidatarbete i Offentlig förvaltning. Fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik vid Åbo Akademi.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.