FSD3432 PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018
Aineistonumero
FSD3432
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3432https://doi.org/10.60686/t-fsd3432
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kivijärvi, Antti (Nuorisotutkimusseura)
- Aaltonen, Sanna
- Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos)
- Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto)
- Forma, Leena (Tampereen yliopisto)
- Partanen, Jussi
- Klavus, Jan (Tampereen yliopisto)
- Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu kahdesta koulutuksen tai työelämän ulkopuolella oleville nuorille kohdennetusta kyselystä, joissa kartoitetaan nuorten osallisuutta, hyvinvointia ja palvelupolkuja. Teemoina ovat mm. elinolot, elämänlaatu, ihmissuhteet, sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttö, elämätavat sekä sosiaalisen median käyttö. Ensimmäinen kysely on kerätty tutkimuksen alussa (kyselylomake A, muuttujissa tunnus a) ja toinen kysely kuuden kuukauden kuluttua alkukyselystä (kyselylomake B, muuttujan tunnus b). Osallistujat arvottiin baseline-kyselyn perusteella koe- ja kontrolliryhmiin. Koeryhmä osallistui eri aiheita, kuten yksinäisyyttä ja harrastuksia käsitteleviin verkkoryhmiin Heimo.co-verkkosivustolla, jota ohjasivat nuorisotyön ammattilaiset. Kontrolliryhmälle tarjottiin tavanomaista kohdennetun nuorisotyön palvelua. Kaikkiaan toteutettiin neljä 9 viikon pituista moderoitua verkkokeskusteluryhmää yhteistyössä kolmen kaupungin nuorisotoimen kanssa.
Aineisto on kerätty osana laajempaa hanketta nimeltään Osallistava hyvinvointi ja terveyden edistäminen (PROMEQ 2016-2019), jossa tutkittiin erityistä tukea tarvitsevia ryhmiä. Tarkoituksena oli kehittää näyttöön perustuvia tapoja edistää terveyttä ja hyvinvointia. Hankkeen muiden kohderyhmien datat sekä yhdistetty data löytyvät myös Tietoarkistosta (FSD3433-FSD3436).
Kyselyssä on laajasti muissa tutkimuksissa käytettyjä mittareita tai kysymyksiä. Kysymyksiä on poimittu mm. Nuorisobarometrista sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamista Aikuisten terveys,- hyvinvointi- ja palvelu (ATH) - ja Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut (HYPA) -tutkimuksista.
Koska kyselyiden kysymykset toistuvat suunnilleen samoina, tässä esitellään alkukyselyn kysymysten aiheita. Kysely alkaa asumis- ja elinolojen sekä työtilanteen kartoittamisesta. Vastaajalta tiedustellaan asuinpaikan sijainnista, kotitaloudessa asuvien henkilöiden määrästä, tuloista ja lainoista. Lisäksi tiedustellaan, miten lainat rasittavat taloutta ja onko joutunut turvautumaan ruoka-apuun. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan elämänlaatua, itsetuntoa ja osallisuutta. Kysymyksissä kartoitettiin esimerkiksi tyytyväisyyttä elämänlaatuun, terveyteen, terveyspalveluihin ja itseen sekä mahdollisuuksista toteuttaa eri asioita elämässä.
Seuraavaksi kysyttiin sosiaalisista suhteista ja luottamuksesta. Vastaajilta kysyttiin ihmissuhteiden laadusta, läheisten ihmisten tapaamistiheyttä ja ryhmä- tai järjestötoimintaan osallistumisesta. Lisäksi tiedusteltiin, käyttääkö vastaaja sosiaalisen median palveluita kuten Facebookia tai Twitteriä sekä mitä toimintoja hän somessa tekee. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin mielipiteitä luottamukseen ja omiin mahdollisuuksiin elämässä liittyviä kysymyksiä.
Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin eri terveys- ja sosiaalipalveluiden kohdilla, onko hän käyttänyt palvelua viimeisen 12 kuukauden aikana (seurantakyselyssä 6 kuukautta). Lisäksi tiedustellaan käyntien määriä tai niihin kulutettua aikaa. Sosiaali- ja terveyspalveluista sekä yleisistä kuntapalveluista tiedustellaan vielä palvelujen saatavuudesta ja riittävyydestä. Lopussa vastaajalta kysytään terveyteen liittyviä tietoja, kuten urheilun määrää, ruokatottumuksia, alkoholinkäyttöä ja tupakointia.
Taustamuuttujina aineistossa ovat mm. sukupuoli, syntymävuosi, tämänhetkinen tilanne, siviilisääty ja koulutus.
Asiasanat
elämänhallinta; eriarvoisuus; hyvinvointi; julkiset palvelut; luottamus; nuoret aikuiset; nuorisotyö; osallistuminen; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset suhteet; tarpeet; terveydentila; terveyspalvelut; toimeentulo
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Itä-Suomen yliopisto
Rahoittajat
- Suomen Akatemia
Ajallinen kattavuus
2017 – 2018
Aineistonkeruun ajankohta
- 2017-01-20 – 2017-04-06
- 2017-10 – 2017-12
- 2017-08-23 – 2017-10-13
- 2018-03 – 2018-04
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Kouvola, Jyväskylä, Vantaa
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, jotka osallistuivat kohdennettuun nuorisotyöhön
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Tutkimukseen osallistumista tarjottiin kohdennetun nuorisotyön asiakkaille Kouvolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Osallistuminen oli vapaaehtoista. Nuorille tehtiin alkukartoitus (kyselylomake A) ja seurantakysely (kyselylomake B) noin kuuden kuukauden päästä alkukyselystä. Kaikista 147 vastaajasta 134 antoi luvan aineiston arkistoimiseen. Keruu tehtiin kahdessa aallossa. Ensimmäinen aalto kesti vuoden 2017 tammikuusta joulukuuhun ja toinen aalto vuoden 2017 elokuusta vuoden 2018 huhtikuuhun.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake
Kasvokkainen haastattelu
Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD3433 PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018
FSD3434 PROMEQ: maahanmuuttajien hyvinvointi ja terveys 2017-2018
FSD3435 PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu muu, mikä -tyyppisiä avovastauksia liittyen omaan ja vanhempien synnyinmaamuuttujiin (a3, a4, a5), asuinpaikkaan (a8, b5) ja ryhmätoimintaan osallistumiseen (a43_10, b39_10). Lisäksi seuraavat muuttujat on TOP-koodattu: oma ja vanhempien synnyinmaat (a3, a4, a5), pituusmuuttujat (a51, b55) ja kotitalouden aikuisten sekä lasten määrät (a10_1, a10_2, b7_1, b7_2). Aineistoon jätetyt avomuuttujat on anonymisoitu ja Tietoarkiston merkinnät on tehty hakasulkeisiin.
Datamatriisissa kyselyt on numeroitu niin, että alkukyselyn muuttujat tunnistaa alkukirjaimesta a (kyselylomake A, nk. baseline) ja seurantakyselyn alkukirjaimesta b (kyselylomake B, nk. follow-up). Tietoarkistossa aineistoon lisättiin muuttuja "kysely", josta pystyy erottamaan alku- ja seurantakyselyiden osallistujat.
Kyselystä on poistettu ne nuoret (N:13), jotka eivät antaneet lupaa aineiston arkistointiin.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kivijärvi, Antti (Nuorisotutkimusseura) & Aaltonen, Sanna & Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos) & Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto) & Forma, Leena (Tampereen yliopisto) & Partanen, Jussi & Klavus, Jan (Tampereen yliopisto) & Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto): PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018 [data]. Dataversio 1.0 (2020-10-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3432; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3432
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Lisätietoa aineistossa käytetyistä mittareista löytyy yhdistelmäaineiston FSD3436 PROMEQ: heikoimmassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointi ja terveys 2016-2018 yhdistetty aineisto kyselylomakkeesta.
Julkaisut aineistosta
Aaltonen, Sanna & Kivijärvi, Antti (2019). Digitaalisista nuorisopalveluista apua yksinäisyyteen [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 3. Helsinki: Nuorisotutkimusseura. http://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/final+PROMEQ_WP3_POLICY_BRIEF.pdf/894afb84-cc42-4c9e-b83f-211a82425b88 [viitattu 26.3.2020].
Aaltonen, Sanna & Kivijärvi, Antti & Välimäki, Vesa (2018). Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. PROMEQ-osahankkeen (2016-2018) keskeiset tulokset [verkkodokumentti]. Esite. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto. https://www.promeq.fi/loader.aspx?id=75f23c42-a4eb-42d0-a35b-ea98a5573db2 [viitattu 26.3.3020].
Mäki-Opas, Tomi & Vaarama, Marja & Valkonen, Tarmo & Leinonen, Jaana & Syväjärvi, Antti (2019). Työkalupakki vaikuttavaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sosiaalinen laatu, elämänlaatu, vaikuttavuusindikaattorit, hyvät käytännöt, osallistavat työmenetelmät ja kypsyysanalyysi [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 10. https://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/PROMEQ_Tyokalupakki_FINAL.pdf/8eeb01ef-112e-41bc-9c7f-be2baf1c3250 [viitattu 31.3.3020].
Mäki-Opas, T., Carter Anand J., Veszteg C. & Vaarama M. (2020) Co-production of social experiments to promote health and wellbeing among disadvantaged groups together with key stakeholders. In: Knox, K., Kubacki, K. & Rundle-Thiele, S. Stakeholder involvement in social marketing. Routledge Studies in Marketing. New York: Routledge.
Vaarama M. & Mäki-Opas T. (2020). Systeemisellä ja osallistavalla otteella parempaan yhteiskunnan sosiaaliseen laatuun ja yksilöiden elämänlaatuun. Focus Localis.
Kivijärvi, Antti & Aaltonen, Sanna & Välimäki, Vesa (2019) Feasibility of an online discussion group as a component of targeted youth work in Finland. Children and Youth Services Review. Published online 4 July 2019.
Välimäki, Vesa & Kivijärvi, Antti & Aaltonen, Sanna (2019) The links between structural and social marginalization - social relations of young Finnish adults not in employment or education. Journal of Youth Studies. Published online 14 October 2019.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.