FSD3448 Pääkaupunkiseudun viiden suurimman vieraskielisen ryhmän arvot, asenteet ja identiteetit 2018-2019

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Pääkaupunkiseudun viiden suurimman vieraskielisen ryhmän arvot, asenteet ja identiteetit 2018-2019

Aineistonumero

FSD3448

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3448

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • E2 Tutkimus
  • Suomen kulttuurirahasto
  • Helsingin kaupunki
  • Vantaan kaupunki
  • Espoon kaupunki
  • Oikeusministeriö

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee pääkaupunkiseudun viiteen suurimpaan vieraskieliseen vähemmistöön kuuluvien henkilöiden arvoja ja identiteettiä eli sitä, millaisina he näkevät itsensä joko yksilöinä tai osana erilaisia ryhmiä. Aineistossa on vastaajina seuraavien kieliryhmien edustajia: venäjänkieliset, vironkieliset, englanninkieliset, somalinkieliset ja arabiankieliset. Tutkimuksen ovat rahoittaneet e2 Tutkimus, Suomen Kulttuurirahasto, oikeusministeriö sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit.

Aluksi vastaajilta kysyttiin tietoja heidän alkuperästään ja asumisajasta Suomessa. Vastaajilta tiedusteltiin heidän identiteetistään osana vieraskielistä ryhmää ja suomalaista yhteiskuntaa sekä erilaisten asioiden tärkeydettä identiteetin kannalta. Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin ottamaan kantaa erilaisiin pääasiassa omaa itseä, suomalaisuutta ja suomalaista yhteiskuntaa koskeviin väittämiin. Lopuksi vastaajan tuli arvioida erilaisten asioiden (kuten varakkuus, terveys ja tasa-arvo) tärkeyttä itselleen sekä sitä, missä määrin vastaaja luottaa erilaisiin tahoihin (esimerkiksi presidentti, poliisi, pankit) Suomessa.

Taustamuuttujina aineistossa ovat muun muassa ikäryhmä, syntymämaa, sukupuoli, ammattiasema, kouluvuosien määrä, korkeimman tutkinnon suoritusmaa, kotitalouden tämänhetkinen elämäntilanne, Suomeen muuton syy, kotona käytettävät kielet sekä suomen, englannin ja ruotsin kielen taitotaso.

Asiasanat

arabiankieliset; arvot; asenteet; englanninkieliset; identiteetti; kielellinen identiteetti; kielelliset vähemmistöt; kieli ja kielet; somalinkieliset; suomalaisuus; venäjänkieliset; vironkieliset; vähemmistöt

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2018 – 2019

Aineistonkeruun ajankohta

2018-10-15 – 2019-03-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Helsinki, Espoo, Vantaa

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Pääkaupunkiseudulla asuvat täysikäiset seuraavien kieliryhmien edustajat: venäjänkieliset, vironkieliset, englanninkieliset (länsimaat), somalinkieliset ja arabiankieliset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Haastateltavien valinta perustui väestörekisterikeskukselta saatuun otokseen, johon kuului noin 3 000 kuhunkin kieliryhmän kuuluvaa satunnaisesti valittua henkilöä, joiden asuinpaikkakunta oli Helsinki, Vantaa tai Espoo, ja joilla oli poimintahetkellä ollut kotikunta Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Aineiston edustavuutta varmistettiin hyödyntämällä tietoja kyseisiin väestöryhmiin kuuluvien ikä- ja sukupuolijakaumasta koko populaatiossa. Englanninkieliset vastaajat rajattiin otosta muodostettaessa seuraaviin maihin: Iso-Britannia, Irlanti, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Kyselylomake oli käännetty kunkin vastaajaryhmän äidinkielelle. Haastatteluun oli mahdollista vastata omalla äidinkielellä tai suomeksi.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

161 muuttujaa ja 1527 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselylomakkeessa oleva muuttujan Q9 vastausvaihtoehto "Yläluokkainen perhe" puuttuu datasta.

Aineistosta on Tietoarkistossa tunnisteellisuussyistä pudotettu seuraavat muuttujat: syntymämaa (Q1), vastaajan tai vastaajan suvun lähtömaa (Q3), tarkkaa vähemmistöä kuvaava muuttuja (Q8_13V), ikä (B1), äidinkieli (B7), toinen äidinkieli/monikielisyys (B8), kotikaupunki (B28) sekä muutama muu, mikä -tyylinen avovastauksia sisältävä muuttuja (Q8_21M, B18M, B20M). Lisäksi samasta syystä on luokiteltu asumisaika Suomessa (Q2), kouluvuosien määrää kuvaava muuttuja (B4) ja korkeimman tutkinnon suoritusmaa (B5). Kotona käytettäviä kieliä kuvaava muuttuja (B9) on luokiteltu kieliryhmien mukaan dikotomioiksi (B9_1-B9_7). Aineiston sisältämät avovastausmuuttujat on tarkistettu ja tarvittaessa tunnisteellisia tietoja on karkeistettu tai poistettu. Tietoarkiston tekemät merkinnät on tehty [hakasulkein].

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

E2 Tutkimus & Suomen kulttuurirahasto & Helsingin kaupunki & Vantaan kaupunki & Espoon kaupunki & Oikeusministeriö: Pääkaupunkiseudun viiden suurimman vieraskielisen ryhmän arvot, asenteet ja identiteetit 2018-2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-09-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3448

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pitkänen, Ville, Pasi Saukkonen & Jussi Westinen (2020) How different are we? Survey results on identities, values and attitudes among the Finnish majority population and the largest ethno-linguistic minorities [online]. E2 Research. https://www.e2.fi/media/julkaisut-ja-alustukset/how-different-are-we.pdf [cited 2.9.2020].

Saukkonen, Pasi: Kotoutuminen kaupungissa. Kokonaiskuva ulkomaalaistaustaisista Helsingissä vuonna 2020 [verkkodokumentti]. Tutkimuksia 1. Helsinki: Helsingin kaupunginkanslia. https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/20_05_06_Tutkimuksia_1_Saukkonen.pdf [viitattu 2.9.2020].

Pitkänen, Ville; Saukkonen, Pasi & Westinen, Jussi (2019). Samaa vai eri maata? Tutkimus viiden kieliryhmän arvoista ja asenteista Suomessa. Helsinki: SKR

Pitkänen, Ville; Saukkonen, Pasi & Westinen, Jussi (2019). Ollako vai eikö olla? Tutkimus viiden kieliryhmän kiinnittymisestä Suomeen. Helsinki: SKR.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.