FSD3471 Sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaaminen Suomessa ja Baltiassa 2018-2019

Study title

Sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaaminen Suomessa ja Baltiassa 2018-2019

Dataset ID Number

FSD3471

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3471
https://doi.org/10.60686/t-fsd3471

Data Type

Quantitative

Authors

  • Turun ammattikorkeakoulu

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaamista Suomessa ja Baltiassa. Tutkimus on osa Erasmus+ Strategic Partnershipin rahoittamaa the eMedication Passport (eMED-PASS) -hanketta, jonka pyrkimyksenä on lisätä potilas- ja lääketurvallisuutta kehittämällä sairaanhoitajaopiskelijoiden korkeakoulutusta. Hankkeen päätavoitteena oli testata Suomessa kehitettyä, lääkehoidon opintojen suunnittelua, toteuttamista ja arviointia tukevaa digitaalista lääkehoitopassia (eMedication Passport) sairaanhoitajaopiskelijoiden koulutuksessa Baltiassa. Omarahoitusosuudella hanketta ovat tukeneet Turun ammattikorkeakoulu, Tartu Health Care College, Latvijas Universitates P. Stradina Medicinas koledza ja Kauno kolegija / University of Applied Sciences.

Aineisto sisältää suomalaisessa, virolaisessa, latvialaisessa ja liettualaisessa korkeakoulussa opiskelevien sairaanhoitajaopiskelijoiden vastaukset lääkehoidon osaamista kartoittavaan kyselyyn. Kyselyssä on ollut kaksi kierrosta: edeltävä PRE-kysely sekä sitä seuraava POST-kysely, jossa oli samat kysymykset. Näistä PRE-kysely on toteutettu ennen lääkehoitopassin testausta ja POST-kysely testauksen jälkeen. Suomessa tehtiin vain PRE-kysely.

Aluksi aineistossa kysyttiin taustatietoja vastaajista ja heidän opinnoistaan. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan, kuinka opinnot ja kliininen harjoittelu ovat kehittäneet opiskelijoiden lääkehoidon osaamista. Viimeisenä selvitettiin opiskelijoiden lääkehoidon osaamista monivalintakysymyksiä sisältäneellä MCAF (Medication Competence and Associated Factors) -testillä. Kysymysten vastausvaihtoehdoista vain yksi oli oikein (tummennettu kyselylomakkeessa).

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan ikä, maa, opintojen vaihe, suoritettujen kliinisten harjoitteluiden määrä, työkokemus terveysalalla, työ tutkimushetkellä sekä millaisia arvosanoja vastaaja on saanut opinnoissaan ja onko vastaaja suorittanut hyväksytysti lääkelaskennan kokeen.

Keywords

kliininen harjoittelu; kompetenssi; lääkehoito; lääkelaskenta; opinnot; opiskelijat; potilasturvallisuus; sairaanhoitajat; terveydenhuolto-oppilaitokset; terveysala

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Turun ammattikorkeakoulu

Time Period Covered

2018 – 2019

Collection Dates

2018 – 2019

Nation

Suomi, Viro, Latvia, Liettua

Geographical Coverage

Suomi, Viro, Latvia, Liettua

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomalaisen, virolaisen, latvialaisen ja liettualaisen korkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Kysely lähetettiin sähköisesti kaikille Turun ammattikorkeakoulun 1. lukukauden suorittaneille (eli vuosikursseilla 1.-4. opiskeleville) suomen- ja englanninkielisen koulutusohjelman sairaanhoitajaopiskelijoille (N=520). Kyselyyn vastasi 67 suomenkielistä (vastausprosentti 13 %) ja 19 englanninkielisen koulutusohjelman opiskelijaa (vastausprosentti 44 %).

Virossa, Latviassa ja Liettuassa tutkimukseen tavoiteltiin toisen vuosikurssin sairaanhoitajaopiskelijoita. Tutkimuksessa mukana olleiden korkeakoulujen (Tartu Health Care College, Latvijas Universitates P. Stradina Medicinas koledza ja Kauno kolegija / University of Applied Sciences) yhteyshenkilöt välittivät opiskelijoille vastauslinkin kyselyyn.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake (Medication Competence and Associated Factors (MCAF) -testi)

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake (Medication Competence and Associated Factors (MCAF) -testi)

Mittaukset ja testit: tietämyksen, taipumusten, soveltuvuuden ja oppimistulosten mittaaminen

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

73 variables and 397 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineisto on englanninkielinen. Aineistossa on yhdistettynä sisällöltään samanlaisten PRE- ja POST-kyselyiden vastaukset. Kyselyyn vastanneet ovat Suomesta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Aineistossa on kahdeksan eri vastaajaryhmää, jotka on mahdollista erottaa toisistaan qnr-muuttujan avulla. Vastaajaryhmät ovat: 1= PRE-kyselyyn vastanneet suomalaisessa korkeakoulussa suomenkielisessä koulutusohjelmassa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat, 2= PRE-kyselyyn vastanneet suomalaisessa korkeakoulussa englanninkielisessä koulutusohjelmassa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat, 3= PRE-kyselyyn vastanneet virolaisessa korkeakoulussa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat, 4= POST-kyselyyn vastanneet virolaisessa korkeakoulussa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat, 5= PRE-kyselyyn vastanneet latvialaisessa korkeakoulussa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat, 6= POST-kyselyyn vastanneet latvialaisessa korkeakoulussa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat, 7= PRE-kyselyyn vastanneet liettualaisessa korkeakoulussa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat sekä 8= POST-kyselyyn vastanneet liettualaisessa korkeakoulussa opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat.

Tietoarkistoon toimitetut kyselylomakkeet ovat englanniksi, viroksi, latviaksi ja liettuaksi, joista suomalaisessa korkeakoulussa opiskeleville suunnattu englanninkielinen kyselylomake on PRE-kyselylomake ja muut POST-kyselylomakkeita. Viron-, latvian- ja liettuankielisten POST-kyselyn lomakkeiden ero englanninkieliseen PRE-kyselyyn on lomakkeiden viimeinen muuttuja q13 "I participated in the pilot study (only in Estonian, Latvian and Lithuanian questionnaires)". Lisäksi viron- ja latviankieliset kyselylomakkeet eivät sisällä q12_5 "Generic drug substitute must have (only in Finnish and Lithuanian questionnaires)" -muuttujaa, vaan niissä on sen sijaan muuttuja q12_26 "The abbreviation s.c. stands for (only in Estonian and Latvian questionnaires)". Latviankielisessä kyselylomakkeessa on lisäksi muuttuja q6_4_lt "Work experience in health care before entering the undergraduate nursing programme: other healthcare professional (e.g. paramedic, pharmacist, etc.) (only in Lithuanian questionnaire)", jota ei ole muissa kyselylomakkeissa.

Arkistoinnin yhteydessä aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu vastaajan sukupuoli. Lisäksi ikämuuttuja (q1) ja työkokemuksen pituutta kuvaavat muuttujat (q6_1_1 ja q6_2_1) on luokiteltu.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Turun ammattikorkeakoulu: Sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaaminen Suomessa ja Baltiassa 2018-2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-08-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3471

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Other Material

See downloadable files at the top of the page.

Lisätietoa The eMedication Passport (eMED-PASS) -hankkeesta hankkeen sivuilla.

Sivuilla muun muassa lisää tietoa hankkeesta ja tutkimusryhmästä sekä lista hankkeen julkaisuista.

Lisätietoa The eMedication Passport (eMED-PASS) -hankkeesta Turun ammattikorkeakoulun sivuilla.

Lääkehoitopassi (eMedication Passport)

Lääkehoitopassin sähköinen versio sekä lisätietoa lääkehoitopassista.

Related Materials

Kanervo, Mar-Leena (2019). Sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaaminen suomen- ja englanninkielisissä koulutusohjelmissa. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan opinnäytetyö (YAMK). URN:NBN:fi:amk-2019061617060

Related Publications Tooltip

Kanervo, Mar-Leena (2019). Sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoidon osaaminen suomen- ja englanninkielisissä koulutusohjelmissa. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan opinnäytetyö (YAMK). URN:NBN:fi:amk-2019061617060

Ahokas, Oona (2023). Sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkehoito-osaaminen ja mielipide koulutuksesta Suomessa ja Baltiassa. Matemaattisten tieteiden kandidaatintutkielma. Oulu: Oulun yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202305191905

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.