FSD3480 Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä 2019

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä 2019

Aineistonumero

FSD3480

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3480

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
  • Kautio, Tiina (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore)
  • Oksanen-Särelä, Katja (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore)
  • Kurlin Niiniaho, Ari (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore)

Sisällön kuvaus

Tässä kyselyssä selvitetään Suomen väestön näkemyksiä tekijänoikeudesta. Teemoina ovat tekijänoikeustietämys, teosten luvallinen käyttö, oma luova toiminta ja teosten luova jatkokäyttö, teosten luvaton käyttö ja tekijänoikeusjärjestelmää koskevat mielipiteet. Painopiste on internetissä tapahtuvassa käytössä. Tutkimushanke on osa Cuporen hankekokonaisuutta Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden jatkuva arviointi. Hankekokonaisuus rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiölle myöntämällä yleisavustuksella.

Kyselyssä kartoitettiin vastaajien tekijänoikeustietämystä ja sitä, mistä he ovat hankkineet tietoa tekijänoikeuksista. Vastaajilta kysyttiin, mitä verkkosisältöä (musiikki, elokuva, äänikirja, jne.) he ovat luvallisesti käyttäneet. Seuraavaksi tiedusteltiin, ovatko vastaajat jakaneet muiden tekemää sisältöä ja ovatko he olleet tilanteessa, jossa jakamisen luvallisuus oli epävarmaa. Lisäksi selvitettiin, ovatko vastaajat tehneet itse luovaa sisältöä ja jakaneet sitä netissä. Vastaajilta kysyttiin muun muassa millaisia teoksia he ovat luoneet, ovatko he käyttäneet muiden tekemiä sisältöjä osana omaa teosta ja onko niiden käyttöön pyydetty lupaa. Vastaajia pyydettiin kertomaan tarkemmin, mikäli he ovat kohdanneet ongelmia luvan saamisessa tai jos he ovat kohdanneet tilanteita, jossa omaa teosta olisi käytetty luvatta.

Kyselyssä selvitettiin, ovatko vastaajat käyttäneet tai jakaneet verkkosisältöä, jonka he ovat arvelleet olleen saatavilla luvatta. Mikäli olivat, syitä luvattomalle käytölle pyydettiin perustelemaan. Tämän jälkeen tekijänoikeuksista tiedusteltiin erilaisin mielipideväittämin. Vastaajilta kysyttiin myös, ovatko he tai joku heidän lähipiiristään ollut tekemisissä tekijänoikeusrikkomusepäilyjen kanssa. Lopuksi vastaajia pyydettiin kertomaan keskeisimpiä tekijänoikeuteen liittyviä ongelmia sekä miten he toivoisivat Suomen tekijänoikeuslainsäädännön kehittyvän.

Aineiston taustamuuttujia ovat sukupuoli, ikä, äidinkieli, ammatti, talouden tyyppi, asunnon tyyppi, kotona olevien alle 18-vuotiaiden lasten iät ja lukumäärä, ruokakunnan koko, koulutus, tuloluokka, tietoa talouden eniten ansaitsevasta henkilöstä sekä erilaiset aluemuuttujat kuten maakunta, asukasmäärä ja tilastollinen kuntaryhmitys.

Asiasanat

jakaminen; luova toiminta; luvat; mielipiteet; taiteelliset teokset; tekijänoikeus; tekijänoikeuslaki; teokset; tietämys; verkkoympäristö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2019

Aineistonkeruun ajankohta

2019-10-09 – 2019-10-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla, jossa kiintiöt perustuvat Manner-Suomen väestön valtakunnalliseen ikä-, sukupuoli-, maakunta-, ja kuntatyyppijakaumaan. Tutkimusaineisto kerättiin henkilökohtaisina haastatteluina osana Taloustutkimus Oy:n valtakunnallista Omnibus -tutkimusta. Haastattelujen avulla kerättiin tietoa 1005 vastaajan otoksesta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 90 paikkakunnalla. Haastattelut tapahtuivat pääsääntöisesti vastaajien kodeissa. Suurimmissa kaupungeissa haastatteluja tehtiin lisäksi ostoskeskusten yhteydessä. Vastaajat kirjasivat itse tietokoneelle vastaukset arkaluonteisia tietoja sisältäneisiin kysymyksiin.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)

Itsetäytettävä lomake: tietokoneavusteinen (CASI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut aineistosta tarkimmat vastaajan aluetta kuvaavat tiedot (kunta, postinumero). Samoista syistä Tietoarkistossa aineistosta on poistettu lääni sekä muu, mikä -tyyppiset avovastaukset. Lisäksi Tietoarkistossa on top-koodattu kotona asuvien lasten ja ruokakunnan lukumäärää koskevat muuttujat (bv10, bv12). Lasten lukumäärää ikävuosittain (0-17) kuvaavat muuttujat on luokiteltu Tietoarkistossa kahdeksi uudeksi muuttujaksi: 0-6-vuotiaat (bv9_1s) ja 7-17-vuotiaat (bv9_2s).

Tietoarkistossa aineistosta on poistettu kaupalliset muuttujat.

Painokertoimet

Aineisto sisältää Taloustutkimus Oy:n laskeman painokertoimen, jonka avulla aineisto saadaan vastaamaan väestöä iän, sukupuolen, alueen ja talouden koon mukaisesti. Painotetut N-luvut vastaavat (Manner-)Suomen 15-79-vuotiasta väestöä tuhansina (SVT 31.12.2018). Kertoimet on muodostettu iän, sukupuolen, talouden koon ja alueen mukaisesti. Aluetta on tarkasteltu seitsemän maakuntayhdistelmän mukaan: 1) Suur-Helsinki (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen), 2) Muu Uusimaa, 3) Varsinais-Suomi ja Satakunta, 4) Pirkanmaa, Päijät-Häme ja Kanta-Häme, 5) Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Savo, 6) Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa sekä 7) Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore & Kautio, Tiina (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore) & Oksanen-Särelä, Katja (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore) & Kurlin Niiniaho, Ari (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore): Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-06-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3480

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kautio, Tiina & Oksanen-Särelä, Katja & Kurlin Niiniaho, Ari (2020). Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä. Cuporen verkkojulkaisuja 61. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kautio, Tiina & Oksanen-Särelä, Katja & Kurlin Niiniaho, Ari (2020). Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä. Cuporen verkkojulkaisuja 61. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.