FSD3487 Suomen arkeologisten löytöjen tietokantakysely 2018
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Suomen arkeologisten löytöjen tietokantakysely 2018
Aineistonumero
FSD3487
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3487https://doi.org/10.60686/t-fsd3487
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Wessman, Anna (Helsingin yliopisto. Kulttuurien tutkimuksen laitos)
Sisällön kuvaus
Aineistossa kartoitetaan Suomen arkeologisten löytöjen linkitetyn tietokannan tulevien käyttäjien toiveita ja tarpeita Löytösampo-tietokannan suhteen. Aineisto on kerätty osana monitieteistä Suomen arkeologisten löytöjen linkitetty tietokanta (SuALT) -hanketta, jossa kehitetään innovatiivisia palveluita metallinetsijöille ja muille arkeologian harrastajille soveltamalla semanttisia teknologioita kansalaistieteeseen. Hankkeen on rahoittanut Suomen Akatemia. Tietoarkistoon on arkistoitu myös hankkeessa kyselyaineiston jälkeen kerätty kvalitatiivinen aineisto FSD3486 Haastattelut Suomen arkeologisten löytöjen tietokannan kehittämisestä 2018-2019. Aineistot sisältävät osittain samoja vastaajia, mutta vastaajat eivät ole yhdistettävissä.
Ensin vastaajilta tiedusteltiin heidän kokemuksiaan arkeologisten löytöjen ilmoittamisesta sekä kotimaisista ja kansainvälisistä digitaalisista tietokannoista. Vastaajien odotuksia tietokantaa koskien selvitettiin kysymällä muun muassa eri kielivaihtoehdoista, tietokannan käyttötarkoituksista ja erilaisiin käyttäjärooleihin perustuvista käyttöoikeuksista. Edelleen kysyttiin, millaiset tekijät voisivat estää ja toisaalta motivoida vastaajaa käyttämään tietokantaa sekä mikä kannustaisi vastaajaa osallistumaan tietokannan kehittämiseen. Lisäksi tiedusteltiin metallinilmaisimen käytöstä työssä ja vapaa-ajalla. Lopuksi vastaajia pyydettiin muun muassa arvioimaan erilaisten käyttöominaisuuksien ja hakutoiminnon suodattimien tärkeyttä, tiedusteltiin halukkuutta ilmoittaa yli 100 vuotta vanhoja esineitä tietokantaan sekä kysyttiin, miten vastaaja haluaisi saada palautetta löydöistään.
Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan rooli, ikä, koulutus, sukupuoli, maa, maakunta (jos Suomi).
Asiasanat
arkeologia; kansalaistiede; kehittämisprojektit; kehittämistutkimus; käyttäjäkeskeinen suunnittelu; käyttäjälähtöisyys; metallinilmaisimet; museoala; paikkatietojärjestelmät; tietokannat
Tieteenala/Aihealue
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kulttuuritoiminta ja -osallistuminen, mielipiteet kulttuurista (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Helsingin yliopisto. Kulttuurien tutkimuksen laitos
Ajallinen kattavuus
2018
Aineistonkeruun ajankohta
2018-01-30 – 2018-03-24
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Löytösampo-tietokannan tulevat käyttäjät sekä Suomessa että ulkomailla: harrastajat (mm. metallinetsijät ja arkeologian harrastajat), arkeologit (opiskelijat, yliopistotutkijat) sekä museoalan ammattilaiset, jotka työskentelevät arkeologisten esineiden tai arkeologisen kulttuuriperinnön suojelun piirissä
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Linkkiä kyselytutkimukseen jaettiin laajasti sähköpostilistoilla, projektin omissa somekanavissa (blogi, Facebook ja Twitter) sekä metallinetsijöiden Facebook-sivuilla. Lisäksi joihinkin ammattiryhmiin oltiin henkilökohtaisesti yhteydessä, jotta kyselyyn saataisiin kaikkien tulevien käyttäjäryhmien vastauksia.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD3486 Haastattelut Suomen arkeologisten löytöjen tietokannan kehittämisestä 2018-2019
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa on kaksi vastaajaryhmää (suomenkieliseen ja englanninkieliseen lomakkeeseen vastanneet), jotka on erotettavissa aineiston sisältämän kysely-muuttujan avulla.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä tunnisteellisuussyistä pudotettu ammatti-muuttuja sekä luokiteltu maakunta/kunta-muuttuja (q6_1) maakuntatasolle. Lisäksi aineiston sisältämät avovastaukset on tarkistettu ja niistä on tarvittaessa poistettu tai karkeistettu tunnisteellisia tietoja (esim. löytöpaikka, ammatti). Tietoarkiston tekemät merkinnät on tehty [hakasulkein].
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Wessman, Anna (Helsingin yliopisto): Suomen arkeologisten löytöjen tietokantakysely 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-08-05). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3487
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Blogissa muun muassa tietoa eri osahankkeista ja tutkimusryhmästä sekä lista hankkeen julkaisuista.
Julkaisut aineistosta
Wessman, Anna, Suzie Thomas, Ville Rohiola, Mikko Koho, Esko Ikkala, Jouni Tuominen, Eero Hyvönen, Jutta Kuitunen, Helinä Parviainen, Marianna Niukkanen. 2019. Citizen Science in Archaeology: Developing a Collaborative Web Service for Archaeological Finds in Finland. In J. Jameson and S. Musteata (eds) Transforming Heritage Practice in the 21st Century: Contributions from Community Archaeology. Springer. pp. 337-352
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.