FSD3488 Perustulokokeilukysely 2018

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Perustulokokeilukysely 2018

Dataset ID Number

FSD3488

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3488

Data Type

Quantitative

Authors

  • Kansaneläkelaitos (KELA)

Abstract

Aineisto on kerätty osana Suomen perustulokokeilua (2017-2018). Kyselyyn vastasivat perustulokokeilun osallistujat sekä verrokkiryhmän jäsenet, joille oli maksettu työttömyysetuutta marraskuussa 2016. Aineistossa on esitetty laajasti hyvinvointia ja sosiaaliturvaa koskevia asenteita käsitteleviä kysymyksiä. Tutkimusta rahoittivat sosiaali- ja terveysministeriö ja Kansaneläkelaitos.

Aluksi vastaajilta kysyttiin heidän aikaisemmasta ja nykyisestä työmarkkina-asemastaan. Vastaajia pyydettiin arvioimaan omia työllistymismahdollisuuksiaan ja kertomaan, mitä kautta he olivat löytäneet töitä. Tutkittavat arvioivat tyytyväisyyttään elämäänsä, yleistä terveydentilaansa sekä työkykyään. He myös kertoivat, kuinka usein olivat käyneet kuluneen kahden vuoden aikana muun muassa terveydenhoitajan tai sairaalalääkärin vastaanotolla. Vastaajat kertoivat, kuinka usein he kokevat olonsa yksinäiseksi tai ovatko he kokeneet itsensä alakuloiseksi tai hermostuneeksi.

Tutkittavilta kysyttiin, mistä lähteistä heidän kotitaloutensa tulot koostuvat, sekä miten he tulevat nykyisillä tuloilla toimeen. Vastaajille esitettiin raha-asioihin liittyviä väittämiä, kuten kuinka usein he ovat huolissaan raha-asioistaan tai kokevat raha-asioiden hoitamiseen liittyvän tarpeetonta byrokratiaa. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon he luottavat muihin ihmisiin sekä eri tahoihin, kuten eduskuntaan, poliitikkoihin tai sosiaaliturvajärjestelmään. Vastaajat kertoivat, äänestäisivätkö he eduskuntavaaleissa, jos ne pidettäisiin nyt. Lopuksi esitettiin perustuloon liittyviä väittämiä, kuten helpottaisiko perustulo työn vastaanottamiseen liittyvää byrokratiaa tai tekisikö se työn vastaanottamisen taloudellisesti kannattavammaksi.

Taustatietoja aineistossa ovat sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti, kotitalouden rakenne, kotitalouden koko, lasten lukumäärä, kotitalouden bruttotulot, henkilökohtaiset bruttotulot, työmarkkinatilanne, työttömyyden alkamisajankohta, suuralue ja tilastollinen kuntaryhmitys.

Keywords

henkilökohtainen talous; hyvinvointi; luottamus; perustulo; rahankäyttö; sosiaalietuudet; sosiaaliturva; terveydentila; toimeentulo; toimeentuloturva; työttömyysturva

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Data Collector

  • Taloustutkimus Oy

Time Period Covered

2017 – 2018

Collection Dates

2018-10-15 – 2018-12-14

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomen perustulokokeilun (2017-2018) koe- ja verrokkiryhmään kuuluneet henkilöt

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Perustulokokeilun puhelinkyselytutkimuksen otokseen valittiin kaikki 2 000 perustulonsaajaa sekä 5 000 yksinkertaisella satunnaisotannalla poimittua kokeilun verrokkiryhmän jäsentä. Otanta suoritettiin syyskuussa 2018. Otoksesta poistettiin Kelan etuusrekisterin tietojen perusteella turvakieltoasiakkaat ja kokeilun aikana kuolleet henkilöt. Lisäksi poistettiin henkilöt, joille ei Kelan etuusrekisteristä löytynyt puhelinnumerotietoa. Jäljelle jääneille henkilöille lähetettiin kutsu tutkimukseen kirjepostitse. Otosta täydennettiin lokakuussa poimimalla satunnaisotannalla 600 verrokkiryhmän jäsentä. Täydennysotoksesta poistettiin turvakieltoasiakkaat, kuolleet ja puhelinnumerottomat. Jäljelle jääneistä 558 henkilöstä 500:lle satunnaisesti valitulle henkilölle lähetettiin kutsu tutkimukseen kirjepostitse.

Varsinaiset puhelinhaastattelut suoritettiin loka-joulukuussa 2018. Ennen soittokierrosten aloittamista kokonaisotoksesta karsittiin vielä henkilöt, joiden kutsukirje oli palautunut Kelaan tai jotka olivat ilmoittaneet suoraan Kelaan kieltäytyvänsä osallistumasta tutkimukseen. Henkilöitä tavoiteltiin neljällä soittokierroksella. Tavoitelluista 7 049 henkilöstä 23,2 prosenttia vastasi kyselyyn.

Collection Mode

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

23,2

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

88 variables and 1597 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Tutkija on poistanut aineistosta tunnisteita seuraavasti: ikä (T2), lasten lukumäärä (T8), kotitalouden koko (T7), työttömyyden alkamisajankohta (Q4_V) ja ammatti (T5) on luokiteltu. Bruttotulot (T9 ja T10) on karkeistettu. Maakuntatieto on poistettu ja asuinpaikasta on luotu tieto suuralueesta ja kuntaryhmästä, jotta asuinkuntaa ei voi tunnistaa.

Aineisto ei sisällä "muu, mikä?" -tyyppisiä avovastauksia.

Weighting

Kyselyaineiston tutkimusyksiköille laskettiin painot, joiden avulla pyrittiin korjaamaan vastauskatoa ja parantamaan vastaajajoukon edustavuutta kohdeväestöön verrattuna valittujen taustamuuttujien suhteen. Erityisesti nuoremmat henkilöt ja vieraskieliset ovat aliedustettuina vastaajajoukossa. Painokertoimien laskemisessa käytettiin apuna vastaustodennäköisyysmallia. Henkilön vastaustodennäköisyys estimoitiin logit-mallilla. Malliin valittiin otoskehikon sisältämät rekisteripohjaiset sosioekonomiset ja demografiset taustamuuttujat eli sukupuoli, ikäryhmä, aviopuoliso, vieraskielisyys, kokeilua ennen saatu Kelan työttömyysetuus ja maakunta.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Kansaneläkelaitos (KELA): Perustulokokeilukysely 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-02-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3488

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Suomen perustulokokeilun arviointi. 2020. Kangas, O., Jauhiainen, S., Simanainen, M. ja Ylikännö, M. (toim.). Sosiaali- ja terveysministeriö. Raportteja ja muistioita 2020:15. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-9890-2

Related Publications Tooltip

Kangas, Olli & Jauhiainen, Signe & Simanainen, Miska & Ylikännö, Minna (toim.) (2020) Suomen perustulokokeilun arviointi. Sosiaali- ja terveysministeriö. Raportteja ja muistioita 2020:15. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-9890-2

Kangas, Olli & Jauhiainen, Signe & Simanainen, Miska & Ylikännö, Minna (toim.) (2019) Perustulokokeilun työllisyys- ja hyvinvointivaikutukset : Alustavia tuloksia Suomen perustulokokeilusta 2017-2018. Sosiaali- ja terveysministeriö. Raportteja ja muistioita 2019:8. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-4034-5

Hovi, Michelle (2021) Grunninntekt og grunnleggende velvære. Master thesis, University of Oslo. http://urn.nb.no/URN:NBN:no-91072

Benjamin Wurm (2023). Bedigungsloses Grundeinkommen und Care-Arbeit. Master's Thesis in Social Work. Duisburg: Universität Duisburg-Essen.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.