FSD3500 Digitalisoituva Suomi 2017-2018

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Digitalisoituva Suomi 2017-2018

Aineistonumero

FSD3500

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3500
https://doi.org/10.60686/t-fsd3500

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sivonen, Jukka (Turun yliopisto)
  • Koivula, Aki (Turun yliopisto)
  • Saarinen, Arttu (Turun yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineistossa on kartoitettu suomalaisten digitaalisten laitteiden, sosiaalisen median ja verkkopalveluiden käyttöä. Kysymykset käsittelivät lisäksi yhteiskunnallista arvomaailmaa ja osallistumista sekä sosiaalisia suhteita ja hyvinvointia.

Median käyttöä käsittelevässä osiossa kysyttiin, kuinka usein vastaajat muun muassa käyttävät internetiä, kuuntelevat radio-ohjelmia tai kirjoittavat keskustelufoorumeille. Vastaajat kertoivat, käyttävätkö he erilaisia älylaitteita. Internetin käyttötaitoja kartoitettiin erilaisin väittämin, kuten osaako tutkittava tyhjentää selaimen sivuhistorian. Lisäksi kysyttiin, miten tärkeäksi internet koetaan esimerkiksi pankkiasioiden hoitamisessa tai yhteydenpidossa muihin ihmisiin. Vastaajat ottivat myös kantaa väittämiin internetlähteiden luotettavuudesta ja tiedon etsimisestä.

Tutkittavilta kysyttiin, mihin tarkoituksiin he käyttävät sosiaalista mediaa, ja tietävätkö he millaista tietoa on sopivaa jakaa verkossa. Vastaajat kertoivat, miten he suhtautuvat sosiaalisessa mediassa mielipiteisiin, jotka eroavat heidän omistaan, ja millaista mielikuvaa itsestään he levittävät. Heiltä kysyttiin myös, mitä sosiaalisen median palveluita he käyttävät. Vastaajat kertoivat, aiheuttaako sosiaalinen media ulkonäköpaineita.

Tämän jälkeen kartoitettiin erilaisia kansalaistoimia, joihin vastaajat olivat osallistuneet, sekä vastaajien puoluekantaa ja suhtautumista erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin, kuten maahanmuuton kasvuun tai maaseudun autioitumiseen. Vastaajat kertoivat, kuinka luotettavina he pitävät muun muassa eduskuntaa, poliittisia puolueita ja suuria kansainvälisiä yhtiöitä. Lopuksi kysyttiin vastaajien sosiaalisista suhteista ja yksinäisyydestä, onko heihin kohdistunut verkossa esimerkiksi seksuaalista häirintää, ja miten he kuvailisivat omaa taloudellista tilannettaan ja terveyttään.

Taustatietoja aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, maakunta, suuralue, parisuhdetilanne, kotitalouden henkilömäärä, koulutustaso, ammatti ja työnantajasektori sekä kotitalouden yhteenlasketut tulot.

Asiasanat

digitalisaatio; internet; luottamus; media; medialukutaito; mediankäyttö; mediataidot; pikaviestiohjelmat; sisältötuotanto; sosiaalinen media; sosiaaliset suhteet; verkkopalvelut; verkkoviestintä; verkkoyhteisöt; viestintä

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Turun yliopisto. Taloussosiologian yksikkö
  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2017 – 2018

Aineistonkeruun ajankohta

2017-12 – 2018-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomenkieliset 15-74-vuotiaat Suomessa asuvat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Kyselyn ensimmäinen osa toteutettiin postitse 8000 henkilön todennäköisyysotannalla väestörekisteristä. Näistä 13:a henkilöä ei tavoitettu, joten lopullinen otantakoko oli 7987 henkilöä. 2470 henkilöä vastasi postikyselyyn. Tämän lisäksi Taloustutkimuksen verkkopaneelin kautta saavutettiin 1254 vapaaehtoista vastaajaa. Postikyselyn vastausprosentti oli 30,9 %.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistoon on tehty Tietoarkistossa tunnisteellisuussyistä seuraavat toimenpiteet: Tarkat postinumeroa ja kuntaa kuvaavat muuttujat on pudotettu ja niiden sijasta jätetty tutkijoiden luokittelemat aluemuuttujat. Koulutustason, elämäntilanteen ja työnantajasektorin muu, mikä -vastaukset, koulutusala q7 sekä palautemuuttuja q39 poistettiin. Taloudessa olevien henkilöiden määrä top-koodattiin. Tutkijat ovat luokitelleet ammattimuuttujan ISCO-08-luokituksen mukaisesti.

Painokertoimet

Koska data ei täysin vastaa väestöä iän, sukupuolen, median käytön ja koulutuksen osalta, vinoutta tasapainottamaan luotiin kolme painomuuttujaa. Muuttuja weight1 on luotu korjaamaan sukupuolen ja iän vinoutta. Muuttuja weight2 sisältää painokertoimen, joka tasapainottaa datan vääristymiä sosiaalisen median käytössä suhteessa väestöön. Muuttuja weight3 sisältää painokertoimen, joka tasapainottaa koulutuksen jakautumisen vinoutta. Lisätietoa painomuuttujista saa aineiston tutkimusraportista (katso Käytön ja kuvailun oheismateriaalit).

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sivonen, Jukka (Turun yliopisto) & Koivula, Aki (Turun yliopisto) & Saarinen, Arttu (Turun yliopisto): Digitalisoituva Suomi 2017-2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-03-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3500

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Sivonen, Jukka & Koivula, Aki & Saarinen, Arttu & Keipi, Teo (2018) Working papers in economic sociology : research report on the Finland in the digital age -survey. Turku: University of Turku.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Sivonen, Jukka & Koivula, Aki & Saarinen, Arttu & Keipi, Teo (2018) Working papers in economic sociology : research report on the Finland in the digital age -survey. Turku: University of Turku.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.