FSD3532 Nuorisobarometri 2018

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisobarometri 2018

Aineistonumero

FSD3532

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3532
https://doi.org/10.60686/t-fsd3532

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Valtion nuorisoneuvosto
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Nuorisobarometrin 2018 pääteemoja olivat Eurooppa ja vaikuttaminen. Tutkimuksessa kartoitettiin myös nuorten arvoja ja asenteita maahanmuuttoon ja Suomen asemaan Euroopan unionissa, luottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin ja tulevaisuusodotuksia.

Aluksi kysyttiin, kuinka kiinnostuneita vastaajat ovat politiikasta ja kuinka paljon he luottavat eri yhteiskunnallisten instituutioiden, kuten eduskunnan, presidentin, oikeuslaitoksen ja poliisin toimintaan. Kysyttiin myös puoluekannasta, aikomuksesta äänestää eduskuntavaaleissa 2019 sekä erilaisista tavoista vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Lisäksi esitettiin väittämiä poliitikoista ja puolueista.

Eurooppaan ja Euroopan Unioniin liittyen kysyttiin Euroopan olemuksesta, mihin Suomen pitäisi vaikuttaa seuraavalla Euroopan Unionin puheenjohtajuuskaudellaan, EU-jäsenyydestä ja EU:n yhdentymisen asteesta. Kansalliseen identiteettiin, maahanmuuttoon ja matkailuun liittyen kysyttiin aidon suomalaisen määritelmiä, millaiseksi vastaaja määrittelee itsensä (suomalainen, pohjoismaalainen, eurooppalainen jne.), ulkomaalaisten asemasta Suomessa ja kuinka paljon vastaaja on matkustellut tai asunut ulkomailla. Lopuksi kysyttiin, kuinka tärkeitä esimerkiksi isänmaallisuus, demokratia ja tasa-arvo ovat vastaajille ja miten he sijoittavat itsensä erilaisilla arvo- ja näkemysulottuvuuksilla. Edelleen kartoitettiin suhtautumista tulevaisuuteen ja turvattomuutta mahdollisesti aiheuttavia tekijöitä.

Taustamuuttujina aineistossa ovat sukupuoli, ikä, asuinpaikka, äidinkieli, koulutus, pääasiallinen toiminta, kotitalouden rakenne ja toimeentulo, äidin ja isän koulutustaso sekä työttöminä olevien työttömyysjakson pituus.

Asiasanat

Euroopan integraatio; Euroopan unioni; Eurooppa; arvot; luottamus; maahanmuutto; nuoret; politiikka; tulevaisuus; turvattomuus; vaikuttaminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisobarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kantar TNS Oy

Ajallinen kattavuus

2018

Aineistonkeruun ajankohta

2018-01-01 – 2018-02-28

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15-29-vuotiaat Manner-Suomessa asuvat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Väestörekisterikeskus poimi ensin henkilötiedot satunnaisotantana. Suoramarkkinointi- ja mielipidetutkimuskiellon tehneet henkilöt jätettiin poiminnan ulkopuolelle. Poiminnan koko oli 47 500, johon yhdistettiin puhelinnumerot Fonectan ylläpitämästä Suomen Numeropalvelu Oy:n tilaajatietokannasta. Puhelinnumero löytyi 52 prosentille VRK:n poimintaan osuneista nuorista. Kantar TNS teki kiintiöpoimintaan perustuvat puhelinhaastattelut kolmen kriteerin mukaan: sukupuoli (nainen, mies), ikäluokat (15-19, 20-24, 25-29), äidinkieli (suomi, ruotsi, muu).

Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 1 901 nuorta. Kaikkiaan 10 232 kieltäytyi haastatteluista, joten vastanneiden ja kieltäytyneiden suhde oli 19 prosenttia.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tietoarkistoon tallennettu aineisto ei sisällä alkuperäistä kuntamuuttujaa, maakuntaa eikä kysymyksiin t18a (Missä maassa olet syntynyt?), t18b (Minä vuonna olet muuttanut Suomeen?), t18c (Oletko Suomen kansalainen?), t18d (Missä maassa äitisi on syntynyt?) ja t18e (Missä maassa isäsi on syntynyt?) liittyviä muuttujia.

Painokertoimet

Aineisto sisältää weight-painomuuttujan, joka korjaa vastaajajoukon väestösuhteita edustavaksi sukupuolen, ikäluokan, äidinkielen ja suuralueen mukaan.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Valtion nuorisoneuvosto & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-10-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3532

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Vaikutusvaltaa Euroopan laidalla. Nuorisobarometri 2018. Toim. Elina Pekkarinen & Sami Myllyniemi. Nuorisotutkimusverkosto/ Nuorisotutkimusseura, verkkojulkaisuja 140. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Valtion nuorisoneuvosto. https://tietoanuorista.fi/wp-content/uploads/2019/03/NB_2018_web.pdf [viitattu 22.10.2021]

Julkaisut aineistosta Tooltip

Vaikutusvaltaa Euroopan laidalla. Nuorisobarometri 2018. Toim. Elina Pekkarinen & Sami Myllyniemi. Nuorisotutkimusverkosto/ Nuorisotutkimusseura, verkkojulkaisuja 140. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Valtion nuorisoneuvosto. https://tietoanuorista.fi/wp-content/uploads/2019/03/NB_2018_web.pdf [viitattu 22.10.2021]

Koiranen, Julia (2023) Suomalaisnuorten suhtautuminen hyvinvointipalveluiden tulevaisuuteen. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma. Turku: Turun yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.