FSD3556 Digikansalaisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla: kansalaiskysely 2016
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Digikansalaisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla: kansalaiskysely 2016
Aineistonumero
FSD3556
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3556https://doi.org/10.60686/t-fsd3556
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kivivirta, Ville (Lapin yliopisto)
- Selkälä, Arto (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
- Suikkanen, Asko (Lapin yliopisto)
- Syväjärvi, Antti (Lapin yliopisto)
- Viinamäki, Leena (Lapin ammattikorkeakoulu)
- Voutilainen, Olli (Vaasan yliopisto. Levón-instituutti)
Muut tekijät
- Tutkimusassistenttina toiminut Jaana Ilmasti osallistui kyselyn toteuttamiseen kommentoimalla itse kyselyä sekä tallentamalla kyselyyn saadut vastaukset.
Sisällön kuvaus
Aineistossa selvitetään Lapin, Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan maakuntien asukkaiden kokemuksia ja näkemyksiä internetperustaisesta asioinnista ja sen saavutettavuudesta. Erityisesti tarkastelun keskiössä ovat verkkopalveluiden käytettävyys ja toimivuus harvaan asutun maaseudun väestön keskuudessa. Kysely on osa Lapin ja Vaasan yliopistojen sekä Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamaa Digikansalaisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla -hanketta, jota rahoitti maa- ja metsätalousministeriö (Maatalouden kehittämisrahasto MAKERA).
Aluksi vastaajille esitettiin kysymyksiä liittyen heidän internetin käyttöosaamiseensa ja -tottumuksiinsa. Edelleen vastaajille esitettiin erilaisia väittämiä koskien internetin käytön helppoutta, toimintavarmuutta ja hintaa. Seuraavat kysymykset koskivat erilaisia julkisia palveluntarjoajia ja heidän verkkopalveluitaan. Vastaajilta esimerkiksi tiedusteltiin, ovatko he asioineet erilaisten julkisten palveluntarjoajien kanssa joko verkon välityksellä tai paikan päällä. Lisäksi pyydettiin arvioimaan kyseisten julkisten palveluntarjoajien palveluiden tärkeyttä ja toimivuutta. Kyselyn lopuksi vastaajilta vielä tiedusteltiin, kuinka hyvin ja millä tapaa julkiset internetperustaiset palvelut vastaavat heidän omia tarpeitaan sekä sitä, haluaisivatko vastaajat itse olla mukana näitä palveluita suunnittelemassa.
Taustamuuttujina aineistossa ovat asuinkunta, etäisyys asuinkunnasta maakunnan kuntakeskukseen, pääasiallinen liikkumisväline kotikunnasta kuntakeskukseen matkatessa, sukupuoli, ikä, koulutus ja ammattiasema.
Asiasanat
digitaalinen kuilu; digitaaliset taidot; digitalisaatio; haja-asutusalueet; julkinen sektori; julkiset palvelut; maaseudun suunnittelu; maaseutu; palveluntuottajat; sähköinen asiointi; tietoliikennelaitteet; verkkopalvelut
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietotekniikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yhteiskunnallinen ja sosiaalinen muutos (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kivivirta, Ville (Lapin yliopisto)
- Selkälä, Arto (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
- Suikkanen, Asko (Lapin yliopisto)
- Viinamäki, Leena (Lapin ammattikorkeakoulu)
- Voutilainen, Olli (Vaasan yliopisto. Levón-instituutti)
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-10
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Lappi (pl. Rovaniemi), Pohjanmaa (pl. Vaasa), Pohjois-Karjala (pl. Joensuu)
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Täysi-ikäiset Lapin, Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan maakuntien asukkaat (poislukien maakuntien kuntakeskusten asukkaat (Rovaniemi, Vaasa ja Joensuu))
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: suhteuttamaton ositettu otanta
Todennäköisyysotanta: suhteutettu ositettu otanta
Tutkimuksen kokonaisotos (3000) jaettiin ensin tasan (tasakiintiöinti) kaikkien kolmen tutkimusmaakunnan kesken. Jokaisesta maakunnasta poimittiin 1000 henkilöä ositetulla otannalla suhteellista kiintiöintiä käyttäen. Kunta muodosti osituksen ensimmäisen asteen ja ikä toisen. Jokaisessa maakunnassa henkilöt poimittiin kaikista muista kunnista paitsi maakunnan keskuskunnasta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
35,4
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD3557 Digikansalaisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla: viranomaiskysely 2017
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tunnisteellisuussyistä Tietoarkistossa on pudotettu aineistosta pois syntymävuosi-muuttuja ja luotu tilalle uusi jatkuva ikä-muuttuja. Samasta syystä myös tiedot vastaajan postinumerosta ja käyttämästä kielestä on poistettu aineistosta.
Tutkijoiden toimesta aineistoon on lisätty muuttujaan k3 kyselylomakkeen ulkopuolinen arvo 8 "Yrittäjä". Arkistoitu aineisto ei sisällä muuttujia k14, k33, k34 eikä muuttujien k7, k8, k11k8, k12k5, k30 ja k31 muu, mikä? -avovastauksia, sillä niitä ei toimitettu Tietoarkistoon.
Painokertoimet
Aineisto sisältää tutkijoiden muodostaman painomuuttujan [paino]. Aineiston edustavuuden takaamiseksi Pohjois-Karjalan ja Lapin osa-aineistot painotettiin ikäryhmien suhteen ja Pohjanmaan osa-aineisto kuntien ja ikäryhmien suhteen yhdistämällä aluksi ruotsinkieliset kunnat ja suomenkieliset kunnat riittävän ositekohtaisen vastaajamäärän saavuttamiseksi.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kivivirta, Ville (Lapin yliopisto) & Selkälä, Arto (Lapin yliopisto) & Suikkanen, Asko (Lapin yliopisto) & Syväjärvi, Antti (Lapin yliopisto) & Viinamäki, Leena (Lapin ammattikorkeakoulu) & Voutilainen, Olli (Vaasan yliopisto): Digikansalaisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla: kansalaiskysely 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-08-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3556
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Viinamäki, Leena & Kivivirta, Ville & Selkälä, Arto & Voutilainen, Olli & Syväjärvi, Antti & Suikkanen, Asko 2017. ...ajasta ja paikasta riippumatta... Digikansalaisuus ja palveluiden saavutettavuus maaseudulla -hankkeen loppuraportti. LAPIN AMKIN JULKAISUJA. Sarja A. Referee-tutkimukset 1/2017. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-190-0
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.