FSD3572 Helsingin Sanomien jätekysely 2018

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Helsingin Sanomien jätekysely 2018

Aineistonumero

FSD3572

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3572

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Valkonen, Jarno (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Huilaja, Heikki (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Kinnunen, Veera (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Saariniemi, Johanna (Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Nykänen, Anna-Stina (Helsingin Sanomat)
  • Helsingin Sanomat

Sisällön kuvaus

Helsingin Sanomien vuonna 2018 keräämä kysely kartoittaa suomalaisten näkemyksiä jätteestä. Kysely on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Jäteyhteiskunta: Aineellisen ylijäämän kanssa eläminen -tutkimusprojektia (2018-2021). Aineistossa käsitellään muun muassa jätteen kanssa elämistä, suhdetta jätteeseen ja jätteen tulevaisuutta. Lisäksi aineisto sisältää avomuuttujan q28 "Onko jotain, mitä haluat vielä kertoa jätteestä, jätteen käsittelystä ja jätteen tulevaisuudesta?", joka soveltuu myös laadullisiin analyyseihin. Avokysymykseen vastasi 2051 henkilöä.

Kyselyn alussa vastaajalta tiedusteltiin, lajittelevatko he jätteitä ja kuinka moneen eri astiaan ne lajitellaan. Lisäksi tiedusteltiin muun muassa kiinteistön jätteen keräysastioita ja mitä niistä vastaaja käyttää. Suhdetta jätteeseen kartoitettiin kysymällä, millaisia tunteita jäte herättää vastaajassa ja onko vastaajan suhtautuminen tai jätteenkäsittelytavat muuttuneet viimeisen vuoden aikana. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan näkemyksiä jätteeseen liittyvästä vastuusta. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi heidän mielipidettään siitä, kenen vastuulla jätteen vähentäminen ensisijaisesti on. Lopuksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan, mitkä tekijät kannustavat jätteen vähentämiseen sekä miten eri jätteitä (ruoka-, muovi- ja viemärijäte) tulisi tulevaisuudessa käsitellä.

Taustamuuttujina kyselyssä ovat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, asumismuoto, kotitaloudessa asuvien lasten ja aikuisten lukumäärä, koulutusaste sekä kotitalouden yhteenlasketut bruttokuukausitulot.

Asiasanat

jäteastiat; jätehuolto; jätteet; jätteiden lajittelu; keräyspisteet; kestävä kehitys; kierrätys; vastuu; ympäristö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Helsingin Sanomat

Ajallinen kattavuus

2018

Aineistonkeruun ajankohta

2018-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaiset tai suomea osaavat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kysely oli Helsingin Sanomien nettisivuilla marraskuussa 2018 ilmestyneen artikkelin "Me sen teimme" (Nykänen 2018) yhteydessä. Johdantona kyselyyn oli: "Jätteen määrää on pakko vähentää. Mitä olisit itse valmis tekemään sen eteen? Kerro se HS:n jätekyselyssä." Kyselyyn tuli 9216 vastausta, joista 91 oli duplikaatteja. Näin ollen lopullisessa aineistossa on 9125 vastaajaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Taustamuuttujien (q28-q38) jakaumiin voi vaikuttaa kysymyksessä ollut tekninen ominaisuus, jota usea vastaaja kommentoi avovastauksessa. Sähköisessä lomakkeessa oli mobiililaitteilla ongelmia valita pudotusvalikosta oikea vaihtoehto.

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä TOP-koodattu kotitalouden aikuisten (q32), lasten (q33) ja alle kouluikäisten lasten (q34) lukumäärää kuvaavat muuttujat. Lisäksi aineistosta on poistettu kaikki avomuuttujat lukuun ottamatta avomuuttujaa q28, joka on tarkistettu. Avomuuttujasta q28 on poistettu tarvittaessa tunnisteellisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, tarkkoja ammatteja ja asuinkaupunkeja. Tietoarkiston anonymisointimerkinnät on tehty [hakasulkein].

Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut postinumeromuuttujan (kysymys 39) Tietoarkistoon toimitetusta datasta. Kyselyyn tulleista 9216 vastauksesta poistettiin Tietoarkistossa duplikaatit (N:91).

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Valkonen, Jarno (Lapin yliopisto) & Huilaja, Heikki (Lapin yliopisto) & Kinnunen, Veera (Lapin yliopisto) & Saariniemi, Johanna (Lapin yliopisto) & Nykänen, Anna-Stina (Helsingin Sanomat) & Helsingin Sanomat: Helsingin Sanomien jätekysely 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-11-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3572

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Nykänen, Anna-Stina (2018). Me sen teimme. Helsingin Sanomat 11.11.2018. [Viitattu 1.11.2021]. https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005894256.html

Julkaisut aineistosta Tooltip

Saine, Pinja (2023) Jätteen tulevaisuutta tonkimassa: Mielikuvat jätteen tulevaisuudesta Helsingin Sanomien jätekyselyn vastauksissa. Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Kandidaatintutkielma.

Komonen, Inka (2023) Miltä jäte tuntuu? Tunteiden politiikka kiertotalouden yhteiskunnassa. Sosiologian pro gradu -tutkielma. Lapin yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.