FSD3588 Kognitiivinen ja affektiivinen empatia diktaattoripelissä 2018-2019

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Kognitiivinen ja affektiivinen empatia diktaattoripelissä 2018-2019

Aineistonumero

FSD3588

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3588
https://doi.org/10.60686/t-fsd3588

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Lappalainen, Olli (Turun yliopisto)
  • Herne, Kaisa (Tampereen yliopisto)
  • Hietanen, Jari (Tampereen yliopisto)
  • Palosaari, Esa (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Tutkimusaineisto koostuu kahdesta osasta, ensimmäinen on koottu kyselyillä ja toinen päätöksentekolaboratoriossa yhden kierroksen diktaattoripeli-koeasetelmalla. Se kartoittaa prososiaalisuuden, itsekkyyden ja empatian vaikutusta päätöksentekoon. Aineisto on koottu Suomen Akatemian Osallistuminen pitkäjänteisessä päätöksenteossa -hankkeessa (Participation in Long-Term Decision-Making, PALO, hankenumero 326662).

Ensimmäinen kysely toteutettiin 1-2 viikkoa ennen koetta ja siinä käytettiin kahta empatiaskaalamittaria: Interpersonal Reactivity Index, IRI (Davis 1980) sekä Questionnaire of Cognitive and Affective Empathy, QCAE (Reniers et al 2011). Toinen kysely tehtiin koepäivänä varsinaisen kokeen jälkeen. Siinä mitattiin muun muuassa vastaajien poliittista vasemmisto-oikeisto -orientaatiota, kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin ja institutionaalista luottamusta (esimerkiksi luottamusta tasavallan presidenttiin, eduskuntaan, oikeuslaitokseen ja poliisiin).

Diktaattoripeliosio sisältää tietoa pelin kulusta, ryhmistä, rooleista, rahasumman käytöstä ja päätöksentekoon kuluneesta ajasta. Diktaattoripelissä oli neljä asetelmaa (treatment-muuttuja), joilla kartoitetaan, miten erilaiset kannustimet (esimerkiksi tiedot omasta roolista pelissä sekä empatian indusointi, edistäminen) vaikuttavat päätöksentekoon.

Diktaattoripeli järjestettiin 12 koepäivän aikana. Koepäivänä osallistujat jaettiin satunnaisesti pareihin. Parin toinen pelaaja arvottiin päätöksentekijäksi ja toinen vastaanottajaksi. Päätöksentekijä sai jakaa tai olla jakamatta kokeen tekijöiltä saamansa rahasumman (16 euroa) haluamallaan tavalla ja toinen pelaaja, vastaanottaja joutui tyytymään siihen, mitä päätöksentekijä hänelle antaa. Koe toteutettiin anonyymisti tietokoneiden välityksellä: osallistujat eivät saaneet tietää, kuka heidän parinsa on. Koehenkilöt saivat kokeesta osallistumispalkkion sekä sen, mitä he diktaattoripelistä ansaitsivat.

Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, koulutus, äidinkieli ja asuinalue.

Asiasanat

diktaattorit; empatia; käyttäytymistaloustiede; luottamus; palkkiot; pelit; politiikka; päätöksenteko; roolit

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Päätöksentekolaboratorioiden kokeet ja kyselytutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • PCRClab kokeellisen päätöksenteon laboratorio

Ajallinen kattavuus

2018 – 2019

Aineistonkeruun ajankohta

2018-09-24 – 2019-04-09

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Henkilö

Perusjoukko/otos

Päätöksentekoa tutkittiin otoksella, joka koostui Turun yliopiston päätöksentekolaboratorion (PCRClab) koehenkilötietokannan vapaaehtoisista koehenkilöistä

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Tutkittavat kuuluvat Turun yliopistossa toimivan kokeellisen päätöksenteon laboratorion, PCRClabin ORSEE-osallistujarekisteriin. Kokeeseen poimittiin satunnaisotannalla rekisterin jäseniä. Kutsu lähetettiin ryhmälle, josta puolet oli miehiä ja puolet naisia ja joukkoa täydennettiin myöhemmin, jotta sukupuolijakauma olisi suunnilleen sama.

PCRClabin osallistujarekisteriin voi rekisteröityä kuka tahansa. Rekisteröityneet osallistujat ovat pääosin opiskelijoita. Rekisterissä on yli 2000 henkilöä. Koetilaisuuteen osallistumisesta maksetaan rahapalkkio. Laboratoriossa on kerralla tilaa 20 osallistujalle, joista jokaiselle on varattu oma pöytä ja tietokone. Jotta koeosallistujia on varmasti parillinen määrä, yksittäiseen kokeeseen rekrytoidaan yleensä 21 henkilöä, joista yksi on varahenkilö. Jos kaikki tulevat paikalle, varahenkilön ei tarvitse osallistua ja hän saa varallaolopalkkion.

Keruumenetelmä

Kontrolloitu koe: laboratoriokoe

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Osallistujatehtävä

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3692 Satakunta 2050 -kansalaiskeskustelu 2020

Aineiston käytössä huomioitavaa

IRI-mittarin muuttujista (V28-V55) ja QCAE-mittarin muuttujista (Q1-Q31) voi tehdä empatiaskaala-summamuuttujat. Lisätietoja muuttujien selitteissä (esim. tieto, jos muuttujan luokitus on käännetty, R, summamuuttujia varten) ja taustatietoa-dokumentissa (bgF).

Tunnisteellisuussyistä koulutusala-muuttuja (field) on Tietoarkistossa luokiteltu uudelleen.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Lappalainen, Olli (Turun yliopisto) & Herne, Kaisa (Tampereen yliopisto) & Hietanen, Jari (Tampereen yliopisto) & Palosaari, Esa (Tampereen yliopisto): Kognitiivinen ja affektiivinen empatia diktaattoripelissä 2018-2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-01-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3588

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Lisätietoa PCRClab kokeellisen päätöksenteon laboratoriosta.

Tietoarkiston tiedossa ei ole julkaisuja, joissa aineistoa olisi käytetty.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.