FSD3605 Välityömarkkinoiden työpajan valmentajien ja valmennettavien haastattelut sekä valmennuskeskustelut 2014-2016

Aineiston nimi

Välityömarkkinoiden työpajan valmentajien ja valmennettavien haastattelut sekä valmennuskeskustelut 2014-2016

Aineistonumero

FSD3605

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3605
https://doi.org/10.60686/t-fsd3605

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee välityömarkkinoiden työpajan valmentajien sekä valmentautujien ajatuksia ja kokemuksia työpajatoiminnasta sekä työllistämishankkeesta. Aineisto koostuu kolmesta kokonaisuudesta, joita ovat valmentajien haastattelut, valmentautujien haastattelut sekä valmennuskeskusteluiden taltioinnit. Aineistot on kerätty osana Toimijuuden tukeminen marginalisoitujen yhteisöjen kehittämistoiminnassa (BINEC) -tutkimusprojektia, jota on rahoittanut Emil Aaltosen säätiö.

Valmentajille suunnattujen haastattelukysymysten avulla tiedusteltiin valmennuspalveluiden kehittämisen prosessista sekä työllistämishankkeeseen liittyen kokemuksia asiakastyöstä ja erilaisista yhteistyökuvioista. Tavoitteena oli ymmärtää hankkeen toimintaa ja työpajan asiakaspolkuun liittyvän kehitystyön prosessia, sen herättämiä ajatuksia, toiveita ja tavoitteita. Valmentautujien haastatteluissa puolestaan kysyttiin muun muassa kokemuksia työpajalla työskentelystä, työpajatoiminnasta yleisesti, valmennuksesta sekä tulevaisuudensuunnitelmista. Valmentajan ja valmennettavien välisten yksilövalmennuskeskusteluiden havainnoinnin tarkoituksena oli seurata asiakaspolkua ja valmennusprosessia sen eri vaiheissa. Aineistossa esiintyviä aiheita ovat muun muassa pitkäaikaistyöttömyys, työllistymisen edistäminen, kuntoutus, Green Care, toimijuuden tukeminen ja sosiaalinen vuorovaikutus.

Taustatietoina ovat päivämäärä, aineistotyyppi, osallistujat sekä tieto siitä, miksi henkilö on työpajassa. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

hankesuunnittelu; kehittämisprojektit; kokemukset; tavoitteet; työllistyminen; työllistäminen; työpajat; työtoiminta; työttömät; työvalmennus; vaikeasti työllistyvät; valmentajat; välityömarkkinat; yhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Tiitinen, Sanni (Aalto-yliopisto)

Rahoittajat

  • Emil Aaltosen säätiö

Ajallinen kattavuus

2014 – 2016

Aineistonkeruun ajankohta

2014-12-02 – 2016-10-10

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Yhdellä välityömarkkinoiden työpajalla toimivat valmentajat ja valmentautujat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Tutkimuksen osallistujat ovat valikoituneet työpajan valmentajista ja valmentautujista vapaaehtoisuuden perusteella.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Havainnointi: kenttähavainnointi: ei-osallistuva

Taltiointi

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

64 haastattelua tai tallennetta odt-tiedostoina. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on tutkijoiden toimesta muutettu haastateltavien sekä muiden keskeisten henkilöiden ja organisaatioiden nimet peitenimiksi anonymiteetin varmistamiseksi. Myös epäsuoria tunnisteita, kuten paikkakuntia ja satunnaisten henkilöiden ja organisaatioiden nimiä on poistettu tai karkeistettu. Tutkijoiden tekemät anonymisoinnit on merkitty tekstiin [[tuplahakasulkein]]. Tietoarkistossa on lisäksi anonymiteetin varmistamiseksi poistettu tai karkeistettu suoria ja epäsuoria paikkakuntaan liittyviä tunnisteita sekä henkilö- ja työhistoriaan liittyviä yksilöiviä tietoja. Myös tarkkoja päivämääriä on karkeistettu. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[[triplahakasulkein]]].

Arkistoinnin yhteydessä on poistettu yksi haastattelu, joka oli aineistokokonaisuudessa kahteen kertaan.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tiitinen, Sanni (Aalto-yliopisto) & Lempiälä, Tea (Aalto-yliopisto): Välityömarkkinoiden työpajan valmentajien ja valmennettavien haastattelut sekä valmennuskeskustelut 2014-2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-08-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3605

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Jenni Virtanen (2021) Ehdotusten vastustaminen valmennuskeskustelussa: Keskustelunanalyyttinen tutkielma ehdotusjakson rakentumisesta ja vastustuksen käsittelystä yksilövalmennuskeskustelussa. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.

Saara Vihavainen (2022) Työttömyydessä eläneiden kertomuksia: Diskurssianalyysi epävakaasta työelämästä ja työttömän stigmasta. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202204213370

Tiitinen, S & Logren, A. (2022) Voimaantumisen mahdollisuuksien rakentuminen vuorovaikutuksessa välityömarkkinoiden työvalmennuksessa. Sosiologia 2022(4), 294-312.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.