FSD3609 Yksinäinen - yhdessä ja erikseen 2020-2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Yksinäinen - yhdessä ja erikseen 2020-2021

Aineistonumero

FSD3609

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3609
https://doi.org/10.60686/t-fsd3609

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Arkisto

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu kirjoituksista, joissa kirjoittajat käsittelevät erilaisista näkökulmista kokemuksiaan yksinäisyydestä elämän eri vaiheissa. Aineiston keruun yhteistyökumppaneina on toiminut Suomen mielenterveys ry (MIELI) sekä HelsinkiMissio.

Kirjoitusohjeissa vastaajia ohjeistettiin kertomaan yksinäisyydestä ja yksinäisyyden herättämistä tunteista sekä omasta suhtautumista yksinäisyyteen. Lisäksi vastaajia pyydettiin kertomaan yksinäisyyden vaikutuksista omaan elämään sekä siitä, miten yksinäisyyden tunne on mahdollisesti muuttunut elämän aikana. Myös vastaajien keinoja käsitellä yksinäisyyttä tiedusteltiin kirjoitusohjeissa. Edelleen kirjoitusohjeissa kysyttiin yksinäisyyden vaikutuksista terveyteen sekä hyvinvointiin ja sitä, miten yksinäisyyttä voisi ehkäistä yhteiskunnassa. Osassa vastauksista pohditaan myös yksin olemisen sekä yksinäisyyden eroja sekä yksinäisyyden esiintymistä muiden ihmisten seurassa.

Taustatietoina on mainittu sukupuoli, syntymäaika, ammatti sekä paikkakunnat. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

hyvinvointi; ihmissuhteet; läheiset; sosiaaliset suhteet; sosiaaliset verkostot; terveys; tunteet; ulkopuolisuus; yhteenkuuluvuus; yksinäisyys; ystävyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)

Aineistonkeruun ajankohta

2020-11-01 – 2021-04-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Henkilöt, jotka olivat halukkaita kertomaan yksinäisyyden kokemuksista

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kirjoituskehoitus oli suunnattu kaikille suomalaisille, joilla on kokemuksia yksinäisyydestä. Kirjoituskutsu julkaistiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkosivustolla.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja: sähköpostilla saatu

Oma kirjoitus tai päiväkirja: paperimuotoinen kirjoitus

Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

46 kirjoitusta odt- tai pdf-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuuden vuoksi kirjoituksista on Tietoarkistossa poistettu kirjoittajien nimet, nimimerkit, sähköpostiosoitteet sekä muut suorat tunnisteet. Myös kolmansiin henkilöihin viittaavat tunnistetiedot on poistettu ja kirjoituksissa esiintyvät nimet on korvattu keksityillä nimillä niiden toistuessa. Aineistossa esiintyvät kuvat on myös anonymisoitu tai poistettu kokonaan tunnisteellisuuden vuoksi. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [hakasulkein].

Alkuperäinen aineisto sisälsi 50 keruuvastausta, joista 49 toimitettiin Tietoarkistoon. Tämä aineisto sisältää niistä 46 vastausta. Kaksi kirjoitusta poistettiin kirjoittajien asettamien erityisehtojen vuoksi ja yksi tiedosto poistettiin sen sisältäessä vain taustatiedot. Aineisto on kokonaisuudessaan saatavilla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) arkistosta.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS): Yksinäinen - yhdessä ja erikseen 2020-2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-07-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3609

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto saattaa sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. henkilönimiä, asuinpaikkatietoja, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pärssinen, Otto. (2023). 'Jollain lailla olemme kaikki kuitenkin loppupeleissä yksin' : työikäisten naisten kokema yksinäisyyteen liittyvä ulkopuolisuus. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto.

Mäkynen, Roosa (2023) "Yksinäisyys on ohjannut koko elämäni toimintoja ja valintoja": Toimijuuden diskurssit yksinäisyyden kokemusta kuvaavissa elämäkerroissa. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.

Brusila, Noora (2023). Kokemuksia emotionaalisesta yksinäisyydestä ihmisten seurassa. Hoitotieteiden pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Määttä, Tiia (2022). "Miksi kukaan edes haluaisi olla tekemisissä mun kanssa?" Työikäisten aikuisten kokema yksinäisyys kirjoitusaineistossa. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma. Kandidaatintutkielma.

Peussa, Sonja (2024). Koetun yksinäisyyden vaikutukset subjektiiviseen terveyteen. Terveystieteiden pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Kolehmainen, Tia (2024). "Onko yksinäisyys sittenkin siunaus": Kriittisen diskursiivisen psykologian näkökulma yksinäisyyden monimerkityksellisyyteen. Sosiaalipsykologian maisteritutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202405292338

Pörhölä, Emilia (2024). Aikuisten naisten kokema sosiaalisiin suhteisiin liittyvä yksinäisyys eri elämänvaiheissa. Yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. Lapin yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024053142128

Koivula, Satu (2024): "Olen tuntenut yksinäisyyttä ja erilaisuutta niin kauan kuin muistan" Yksinäisyyden merkitykset ja toiseuden kokemukset työikäisten kirjoituksissa. Sosiaalityön pro gradu- tutkielma. Lapin yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024060444031

Peussa Sonja (2024) - Koetun yksinäisyyden vaikutukset subjektiiviseen terveyteen. Kansanterveystieteen pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Vesterinen, Selja (2024). Yksinäisyys ja elämänkulku : ikääntyneiden naisten yksinäisyystarinoiden juonelliset kehityskulut. Sosiaalityön pro gradu-tutkielma. Jyväskylän yliopisto.

Putkonen, Sauli (2024). Monimerkityksellinen yksinäisyys - diskurssianalyysi yksinäisyyden kokemuksista. Sosiologian kandidaatintutkielma. Jyväskylän yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.