FSD3619 Elämää aikuisvaippojen kanssa -kirjoitusaineisto 2020-2021
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Elämää aikuisvaippojen kanssa -kirjoitusaineisto 2020-2021
Aineistonumero
FSD3619
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3619https://doi.org/10.60686/t-fsd3619
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Vaittinen, Tiina (Tampereen yliopisto. Terveystieteet)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu kirjoituksista, joissa vastaajat kertovat inkontinenssisuojien eli aikuisvaippojen käyttöön liittyvistä kokemuksistaan. Vastaajien kokemukset inkontinenssisuojien käytöstä liittyvät joko omaan käyttöön tai toisten avustamiseen.
Kirjoituskutsussa vastaajia pyydettiin kirjoittamaan aikuisvaippojen käyttöön liittyvistä kokemuksistaan omaelämänkerrallisen tarinan tai tarinoita. Elämästään aikuisvaippojen kanssa sai kirjoittaa juuri sellaisen tarinan ja siitä näkökulmasta kuin itse halusi. Vastaaja sai kirjoittaa kertomuksen yhdestä tapahtumasta, yhdestä päivästä, tai kuvailla pidempää ajanjaksoa.
Vastaajille annettiin kirjoituskutsussa useampia kirjoittamista helpottavia apukysymyksiä. Apukysymyksissä kysyttiin muun muassa aikuisvaippojen käyttöön liittyvistä haasteista, sekä siitä, millaisia innovatiivisia ratkaisuja vastaaja on mahdollisesti kehittänyt, jotta arki vaippojen kanssa olisi sujuvampaa. Lisäksi apukysymyksissä kysyttiin esimerkiksi aikuisvaippojen käytön mahdollisista vaikutuksista työelämään, harrastuksiin, ihmissuhteisiin tai esimerkiksi henkilökohtaiseen talouteen. Kysyttiin myös sitä, onko vastaaja mielestään saanut riittävästi tukea ja tietoa inkontinenssin hallinnasta, ja siihen liittyvistä hoitomuodoista.
Taustatietona kysyttiin mm. ikää, sukupuolta. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
häpeä; inkontinenssi; sairaudet; ulosteinkontinenssi; vaipat; virtsanpidätyskyvyttömyys; vuoteenkastelu
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietyt taudit, sairaudet ja terveydentilat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Hoito ja lääkitys (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Vaittinen, Tiina (Tampereen yliopisto. Terveystieteet)
Rahoittajat
- Suomen Akatemia (321972)
- Koneen Säätiö
Aineistonkeruun ajankohta
2020-09-22 – 2021-12-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Kaikki 18 vuotta täyttäneet ihmiset, jotka joko käyttävät aikuisten vaippoja itse, tai avustavat toisia niiden käyttämisessä.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Keruusta tiedotettiin tutkimushankkeen nettisivuilla (www.vaippahanke.fi), hankkeen sosiaalisissa medioissa (Twitter, Facebook, Instagram), sekä vastaavan tutkijan henkilökohtaisissa sosiaalisissa medioissa. Keruuta mainostettiin myös Suomi24-keskustelukanavalla kanavan sääntöjen mukaisesti, ja siitä julkaistiin ilmoitukset erinäisissä potilas- ja ammattilehdissä (Avain-lehti, Propo-lehti, IBD, Uutis-Urhot, Endorfiini). Keruusta välitettiin sähköpostitse tietoa potilas- ja ammattijärjestöille, joita pyydettiin välittämään tieto omiin sosiaalisiin medioihin, sekä sähköpostilistoille. Lisäksi vaippatarinoiden keruusta painettiin julisteita ja flaijereita, joita postitettiin useisiin terveydenhuollon toimipisteisiin (mm. neuvolat, terveysasemat) yhdessä kaupungissa odotusauloihin ripustettavaksi, sekä yhteensä 22 sairaalan relevantteihin yksikköihin (esim. urologian, fysiatrian ja naistentautien poliklinikat).
Aineistonkeruun tekniikka
Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu (Penna-kirjoitusaineistojen keruutyökalu)
Keruuväline tai –ohje
Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje
Aineiston määrä
33 kirjoitusta txt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on kerätty akateemisen ja kirjallisen ilmaisun tarkoituksiin, joten aineistoon on voitu harkinnanvaraisesti jättää jatkokäytölle tarpeellisia henkilötietoja, kuten kirjoittajaan viittaavia epäsuoria tunnisteita. Arkistoinnin yhteydessä Tietoarkistossa poistettiin kahdesta kirjoituksesta niissä mainituja henkilönnimiä. Lisäksi kolmesta kirjoituksesta poistettiin aineiston tekijän pyynnöstä epäsuoria tunnistetietoja. Tietoarkiston aineistoon tekemät anonymisoinnit on merkitty [[tuplahakasulkein]].
Keruuseen tuli yhteensä 37 vastausta, joista kaikkien arkistointiin saatiin kirjoittajan lupa. Arkistoinnin yhteydessä poistettiin kaksi tyhjää vastausta, yksi tuplavastaus sekä yksi vastaus, jota vastaaja oli myöhemmin lähettämässään toisessa vastauksessa täydentänyt.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Vaittinen, Tiina (Tampereen yliopisto): Elämää aikuisvaippojen kanssa -kirjoitusaineisto 2020-2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-11-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3619
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Aineisto voi sisältää epäsuoria tunnistetietoja. Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Tietoarkiston tiedossa ei ole julkaisuja, joissa aineistoa olisi käytetty.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.