FSD3645 Työolobarometri 2020

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Työolobarometri 2020

Dataset ID Number

FSD3645

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3645
https://doi.org/10.60686/t-fsd3645

Data Type

Quantitative

Authors

  • Tilastokeskus. Haastattelu- ja tutkimuspalvelut
  • Työ- ja elinkeinoministeriö

Abstract

Työolobarometrit selvittävät suomalaisen työelämän laatua ja työolojen muutosta palkansaajien näkökulmasta. Työolobarometrien sisältö on pysynyt pääosin samanlaisena eri vuosina. Vuonna 2020 kyselyyn lisättiin koronaviruspandemiaan liittyviä kysymyksiä.

Aluksi vastaajalta kysyttiin nykyisen työpaikan henkilöstön määrästä ja siitä, onko työpaikassa kuluneen vuoden aikana uudistettu tehtävien jakoa, työmenetelmiä tai tietojärjestelmiä ja miten ne ovat vaikuttaneet omaan työhön. Seuraavaksi vastaajalle esitettiin väitteitä työilmapiiristä, työkyvyn ylläpitämisestä, avoimuudesta ja tasapuolisuudesta työpaikalla. Myös innovaatiotoimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia taitojensa kehittämiseen ja uuden oppimiseen kartoitettiin. Seuraavaksi tiedusteltiin, ilmeneekö vastaajan työpaikalla eriarvoista kohtelua, syrjintää tai henkistä väkivaltaa eri tahoilta liittyen esimerkiksi etniseen taustaan, työsuhteen laatuun, sukupuoleen tai ikään. Tämän jälkeen kysyttiin kuulumisesta ammattiliittoon ja työttömyyskassaan.

Seuraavaksi kysyttiin palkkauksesta ja työajan joustoista sekä mahdollisuuksista kehittää työpaikan asioita, kuten toimintatapoja ja prosesseja. Lisäksi selvitettiin työntekijän vaikutusmahdollisuuksia esimerkiksi työnjakoon, työtahtiin tai työskentelypaikkaan. Edelleen käsiteltiin etätyötä, työn kuormittavuutta ja näkemyksiä työelämän muutoksista yleensä sekä käsitystä oman työpaikan säilymisen varmuudesta. Kysyttiin myös työhön liittyvistä tuntemuksista kuten stressistä.

Koronaan liittyen kysyttiin, alkoiko vastaaja tehdä etätyötä koronatilanteen takia, onko hän tehnyt etätyötä aiempaa useammin ja kuinka tyytyväinen hän on etätyön sujumiseen koronan aikana. Tiedusteltiin myös, onko vastaaja joutunut koronatilanteen takia lomautetuksi tai osa-aikaiseksi.

Taustamuuttujina olivat muiden muassa sukupuoli, ikä, ammattiasema, työnantajatyyppi, työn koko- tai osa-aikaisuus, työpaikan toimiala, työaika ja ylityön määrä.

Keywords

COVID-19; ammatillinen kehitys; etätyö; joustotyö; muutos; palkansaajat; palkkaus; tulevaisuudenodotukset; työaika; työelämä; työhyvinvointi; työkyky; työn kuormittavuus; työolot; työpaikkaväkivalta

Topic Classification

Series

Työolobarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Tilastokeskus

Time Period Covered

2020

Collection Dates

2020-08-10 – 2020-09-28

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomenkieliset 18-64-vuotiaat palkansaajat, joiden säännöllinen työaika on vähintään 10 tuntia (excluding )

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Työolobarometrin haastattelut toteutettiin Tilastokeskuksen elo-syyskuun työvoimatutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä. Otos poimittiin työvoimatutkimuksen otoksesta. Työvoimatutkimuksen otos poimitaan ositetulla satunnaisotannalla Tilastokeskuksen väestötietokannasta. Työvoimatutkimus on paneelitutkimus, jossa samaa henkilöä haastatellaan viisi kertaa puolentoista vuoden aikana.

Työolobarometrin otokseen poimittiin toukokuun 2020 työvoimatutkimuksen tietojen perusteella sellaisia suomenkielisiä 18-64-vuotiaita työllisiä palkansaajia, joiden säännöllinen työaika oli vähintään kymmenen tuntia viikossa. Vuonna 2020 otoskoko oli yhteensä 2 164 henkilöä. Haastatteluun vastasi 1 647 palkansaajaa.

Collection Mode

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

80,4

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

117 variables and 1647 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Tietoarkistoon toimitettu aineisto ei sisällä kerättyjä rekisteritietoja: koulutusaste ukaste ja ukaste2 eikä aluetietoja kumu, avi ja ely.

Weighting

Aineisto sisältää painomuuttujan tb_paino, joka korjaa aineiston vinoumaa sukupuolen, 10-vuotisikäryhmän, suuralueen, koulutusasteen ja sosioekonomisen ryhmän mukaan niin, että aineisto vastaa työvoimatutkimuksen aineiston perusteella estimoitua kohdeväestöä, eli vähintään 10 tuntia viikossa työskenteleviä palkansaajia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Tilastokeskus & Työ- ja elinkeinoministeriö: Työolobarometri 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-04-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3645

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Keyriläinen, Marianne (2021). Työolobarometri 2020. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2021:36. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-804-2

Related Publications Tooltip

Keyriläinen, Marianne (2021). Työolobarometri 2020. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2021:36. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-804-2

Lundén, Johanna (2023). Palkkauksen koetun kannustavuuden ja työssä koetun kiireen yhteys työuupumuksen oireisiin. Yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto. hdl:10024/147540

Vaaheranta, Kreetta (2023). Työtä koskevien vaikutusmahdollisuuksien yhteys työpahoinvointiin. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Kandidaatintutkielma. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202305024986

Holzberg, Sabrina (2023) Der Einfluss von Arbeitsqualität auf die Beschäftigungsdauer - Eine Analyse am Beispiel von Finnland. Universität Wien.

Rikkola, Elli (2023) Työn kuormittavuus ja vaikutusmahdollisuudet: Miten ne liittyvät jatkuvaan työssä oppimiseen : Vuoden 2020 Työolobarometrin aineistossa. Pro Gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.