Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3681 Yliopistoista vuonna 2016 valmistuneiden työelämään sijoittuminen 2021

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Yliopistoista vuonna 2016 valmistuneiden työelämään sijoittuminen 2021

Aineistonumero

FSD3681

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3681

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto

Muut tekijät

  • Tampereen yliopiston tutkimuspalvelu TUPA

Sisällön kuvaus

Uraseurannoilla kerätään vuosittain valtakunnallisesti tietoa yliopistoista valmistuneiden työllistymisestä ja työelämän osaamistarpeista. Vuoden 2021 uraseurannalla kartoitettiin vuonna 2016 Suomen yliopistoista valmistuneiden varhaista työuraa ja työtilannetta viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Kyselyn teemoja ovat muun muassa tyytyväisyys tutkintoon, urapolun vaiheet, tämänhetkinen työtilanne, työllistymisen laatu ja yliopistokoulutuksen merkitys työllistymiseen.

Aluksi tiedusteltiin vastaajan osallistumisesta erilaisiin koulutuksiin ja opintoihin yliopistotutkinnon suorittamista ennen tai sen jälkeen sekä tyytyväisyyttä tutkintoon. Tämän jälkeen kysyttiin vastaajan työuran kokonaisuudesta ja mahdollisista valmistumisen jälkeisistä työttömyysjaksoista sekä tyytyväisyydestä työuraan.

Seuraavaksi kartoitettiin vastaajan työllisyystilannetta vastaushetkellä. Kysymykset käsittelivät esimerkiksi työnantajaorganisaation tyyppiä ja työtehtävien luonnetta. Vastaajalta tiedusteltiin työn vaatimustason ja yliopistokoulutuksen keskinäistä vastaavuutta sekä mahdollisia syitä koulutustasoa huonosti vastaavan työpaikan vastaanottamiseen.

Lopuksi kysyttiin näkemyksiä yliopistokoulutuksen merkityksestä työelämän kannalta. Erityisesti vastaajaa pyydettiin arvioimaan erilaisten taitojen tärkeyttä nykyisessä työssä sekä niiden kehittymistä yliopisto-opintojen aikana. Mainittuja työelämävalmiuksia olivat muun muassa analyyttiset taidot, tiedonhankinta- ja ongelmanratkaisutaidot, sosiaaliset taidot, organisointitaidot, tieto- ja viestintätekniikan osaaminen, viestintä eri kielillä sekä opetus-, koulutus- ja ohjaustaidot.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, ikä valmistuessa, koulutusala, yliopisto, tutkinnon taso (päättyvä kandidaatintutkinto/maisteri tai lääketieteen lisensiaatti), tutkinnon laajuus opintopisteinä ja maakunta.

Asiasanat

akateeminen työvoima; korkeakouluopiskelu; osaaminen; tutkinnon suorittaneet; työelämävalmiudet; työhönsijoittuminen; työllistyminen; työura; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Yliopistoista valmistuneiden uraseuranta

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto
  • Tampereen yliopiston tutkimuspalvelu TUPA

Ajallinen kattavuus

2016 – 2021

Aineistonkeruun ajankohta

2021-09 – 2021-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Aalto-yliopistosta, Hanken Svenska handelshögskolanista, Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta, Åbo Akademista, Taideyliopistosta sekä Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen, Turun ja Vaasan yliopistoista vuonna 2016 valmistuneet ylemmän korkeakoulututkinnon, lääketieteen lisensiaatin tutkinnon tai päättyvän kandidaatin tutkinnon suorittaneet

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kysely lähetettiin kaikille valmistuneille, joille löytyi joko sähköpostiosoite, katuosoite tai puhelinnumero.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

105 muuttujaa ja 6830 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tietoarkistossa aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu avomuuttujat ja työpaikan sijainti (q17). Samoista syistä ikämuuttuja (bv3) on luokiteltu viiden vuoden välein, kotikunta on karkeistettu maakunnaksi (bv10) ja tulojen (q21) 10 000 euroa ylittävät summat on yhdistetty yhteen luokkaan. Lisäksi koulutusalamuuttujasta (bv11_1) on poistettu yksittäisiä tunnisteellisia vastauksia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto: Yliopistoista vuonna 2016 valmistuneiden työelämään sijoittuminen 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-08-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3681

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Räsänen, Satu (2022): Tutkinto, työelämä ja tyytyväisyys - Pohdintoja yliopistojen urakyselyn tuloksista. Blogiteksti maisterien ja tohtorien uraseurantakyselyn v. 2021 tuloksista. [verkkodokumentti]

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.