FSD3817 Pelit ilmastonmuutokseen sitouttajina: kokeellinen tutkimus 2022
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Fernández Galeote, Daniel (Tampereen yliopisto)
- Legaki, Nikoletta-Zampeta (Tampereen yliopisto)
- Hamari, Juho (Tampereen yliopisto)
Asiasanat
ilmastokriisi, ilmastonmuutokset, ilmastovaikutukset, itsetajunta, käyttäytyminen, pelaaminen, pelillistäminen, pelit, sitouttaminen, tartuntataudit, virtuaalitodellisuus, ympäristövaikutukset
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa oli tarkoituksena selvittää pelien mahdollisuuksia ilmastonmuutokseen sitouttamisessa. Tutkimus on osa ”Our planet at play”-hanketta, jossa lopullisena tavoitteena on kehittää uusi digitaalinen peli, jolla edistää kansalaisten sitoutumista ilmastonmuutokseen sekä ilmastotoimiin. Tutkimus toteutettiin osin Tampereen yliopiston Gamelab -laboratoriossa, jossa osallistujat osallistuivat virtuaalitodellisuuskokemukseen. Aineistossa on hyödynnetty valmiita mittareita, katso lisätietoa kyselylomakkeen rakentamisesta kohdassa Käytön ja kuvailun oheismateriaalit.
Aluksi kyselyssä tiedusteltiin vastaajien ilmastonmuutosta ja tartuntatauteja koskevaa tietämystä ennen osallistumista virtuaalitodellisuuskokemukseen sekä kokemuksen jälkeen. Tämän jälkeen tiedusteltiin tarkemmin osallistujien virtuaalitodellisuuskokemuksista sekä luontosuhteesta.
Seuraavaksi tiedusteltiin muun muassa vastaajien ympäristömyönteisestä käyttäytymisestä ennen ja jälkeen virtuaalitodellisuuskokemusta ja siitä, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia ympäristömyönteinen käyttäytyminen herättää. Lisäksi osallistujilta tiedusteltiin asenteista ilmastonmuutosta kohtaan.
Tämän jälkeen tiedusteltiin vielä toimia, joita vastaajat olivat valmiita tekemään säännöllisesti ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyen. Lopuksi kysyttiin vielä asenteista ja mielipiteistä liittyen yhteiskuntaan laajemmin sekä esitettiin joukko väittämiä ja pyydettiin arvioimaan kuvastaako se vastaajaa.
Taustamuuttujia ovat sukupuoli, ikä, syntymämaa tai -maanosa, asuinpaikka sekä koulutustaso.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.