FSD3827 EVAn Arvo- ja asennetutkimus syksy 2023

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

EVAn Arvo- ja asennetutkimus syksy 2023

Aineistonumero

FSD3827

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3827

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Tällä kertaa teemoina ovat suomalainen ja kansainvälinen politiikka, työmarkkinalainsäädännön uudistaminen, rasismi, turvallisuus ja uhat, presidentin valtaoikeudet ja roolit sekä Ukrainan tulevaisuus.

Aluksi vastaajille esitettiin väittämiä yhteiskunnan eri osa-alueilta. Ne käsittelivät muiden muassa työtä, yrittäjyyttä, Suomen ulkosuhteita ja Nato-jäsenyyttä.

Seuraavaksi kysyttiin vastaajien näkemyksiä nykyisestä suomalaisesta politiikasta. Tiedusteltiin myös suhtautumista tulevaisuuteen ja työmarkkina-asioiden sääntelyyn sekä arviota kotitalouden toimeentulosta.

Rasismi-aihetta kartoitettiin useilla kysymyksillä. Kysyttiin, kuinka rasistinen maa Suomi on, kuinka suuri ongelma rasismi on nykyisin suomalaisessa yhteiskunnassa ja miten rasistisia erilaiset käyttäytymis- ja toimintatavat ovat. Lisäksi selvitettiin, kuinka suurina uhkakuvina vastaajat pitävät esimerkiksi sotilaallista hyökkäystä Suomeen, hybridivaikuttamista, terrori-iskua, tietovarkautta tai terveydenhuollon kantokyvyn romahtamista.

Näkemyksiä tasavallan presidentin valtaoikeuksista, toimintatavoista ja rooleista selvitettiin. Kysyttiin esimerkiksi, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, EU-asioissa, maanpuolustuksessa, elinkeinopolitiikassa ja sosiaali- ja terveyspolitiikassa. Edelleen tiedusteltiin, kuinka toivottavaa olisi, että presidentti ottaisi esimerkiksi arvojohtajan, talouspolitiikan vahdin, kriisijohtajan tai parlamentarismin puolustajan roolin. Kysyttiin myös mielipidettä, millainen hallituksen ja presidentin vallanjaon malli sopisi Suomelle.

Maailmanpolitiikkaan liittyen kysyttiin esimerkiksi, millainen kuva vastaajilla on nykyisestä Venäjästä, Kiinasta ja Yhdysvalloista. Edelleen tiedusteltiin erilaisten ehtojen toteutumisen tarpeellisuutta, jos ja kun Ukrainassa saavutetaan pysyvä tulitauko tai rauhansopimus. Kartoitettiin myös, miten vastaajat suhtautuvat EU-jäsenyyteen ja euroon.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, asuinkunta, asuinmaakunta, perus- ja ammatillinen koulutus, ammattiryhmä, työnantajatyyppi, työsuhde, toimiala, puoluekanta (mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt), ammatillinen keskusjärjestö, yhteiskuntaluokka, äidinkieli ja talouden bruttotulot.

Asiasanat

Euroopan integraatio; arvot; asenteet; kansainväliset suhteet; politiikka; presidentit; rasismi; toimivalta; työmarkkinat; uhat; ulkopolitiikka

Tieteenala/Aihealue

Sarja

EVAn Arvo- ja asennetutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus

Ajallinen kattavuus

2023

Aineistonkeruun ajankohta

2023-09-15 – 2023-09-27

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Tutkimuksen vastaajat poimittiin Taloustutkimuksen internet-paneelista ositetulla satunnaisotannalla. Tutkimukseen vastasi 2045 henkilöä. Tutkimusaineisto painotettiin Taloustutkimuksessa edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Taloustutkimuksen internet-paneeli on satunnaisotannalla Suomen väestöstä poimittu joukko 15-79-vuotiaita, jotka ovat paneeliin rekisteröityessään kertoneet demo- ja sosiografiset taustatietonsa sekä suostuneet siihen, että Taloustutkimus saa kutsua heitä erilaisiin markkinatutkimuksiin. Vastaaminen yksittäiseen tutkimukseen on panelisteille aina kuitenkin täysin vapaaehtoista ja paneelista voi erota milloin tahansa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: tekstiviesti- tai mobiililaitelomake (SMS tai MMS)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kommentti-avovastaukset tunnisteellisuussyistä. Lisäksi Tietoarkisto poisti kuntamuuttujasta alle 4000 asukkaan kunnat.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jonka avulla aineisto voidaan painottaa edustamaan 18-79-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA): EVAn Arvo- ja asennetutkimus syksy 2023 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-11-14). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3827

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Haavisto, Ilkka (2023). Suomalaiset toivovat uudesta presidentistä ensisijaisesti kansakunnan keulakuvaa ja ulkopolitiikan johtajaa. [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 31.10.2023. https://www.eva.fi/blog/2023/10/31/suomalaiset-toivovat-uudesta-presidentista-ensisijaisesti-kansakunnan-keulakuvaa-ja-ulkopolitiikan-johtajaa/ [viitattu 14.11.2023].

Metelinen, Sami (2023). Konsensuksen loppu. Suomalaisten näkemykset työmarkkinakysymyksiin politisoituvat [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 124. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2023/10/eva-analyysi-no-124.pdf [viitattu 14.11.2023].

Haavisto, Ilkka (2023). Enemmän presidenttiä! Suomalaisia kiinnostaa paluu presidenttivetoiseen järjestelmään [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 126. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2023/12/eva-analyysi-no-126.pdf [viitattu 4.1.2023].

Metelinen, Sami (2023). Talouskriisin ohella suomalaisia huolettavat yhä enemmän väkivallanteot ja levottomuudet [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 20.12.2023. https://www.eva.fi/blog/2023/12/20/talouskriisin-ohella-suomalaisia-huolettavat-yha-enemman-vakivallanteot-ja-levottomuudet/ [viitattu 4.1.2024].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.