FSD3862 Gerontologisen sosiaalityön ja diakoniatyön asiakkaiden sekä ikääntyvien parissa työskentelevien haastatteluja 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Gerontologisen sosiaalityön ja diakoniatyön asiakkaiden sekä ikääntyvien parissa työskentelevien haastatteluja 2021

Aineistonumero

FSD3862

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3862
https://doi.org/10.60686/t-fsd3862

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Helsingin yliopisto
  • Itä-Suomen yliopisto
  • Lapin yliopisto

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää 30 ryhmähaastattelua ja 19 yksilöhaastattelua, jotka on tehty Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa -tutkimushankkeessa (GERIT-tutkimus) 2021. Haastattelujen ajankohdan vuoksi useissa haastattelussa sivutaan COVID-19 rajoitusten vaikutuksia ikääntyneiden elämään ja heille tarjottaviin palveluihin.

Asiakas- ja palveluohjaajien ryhmähaastatteluissa käsitellään asiakkaaksi tulon syitä, tyypillistä palveluprosessia sekä neuvontaa ja ohjausta. Lisäksi keskustellaan palvelutarpeen arvioinnista, arvioinnin jälkeisistä toimenpiteistä ja palvelutarpeisiin vastaamisen haasteista. Keskusteluja käydään myös erityisen tuen tarpeiden tunnistamisesta ja yhteistyöstä eri palvelutarjoajien kanssa.

Kolmannen sektorin työntekijöiden ryhmähaastatteluissa kysytään, millaisia palveluja organisaatio tarjoaa ikääntyneille ja millaisessa tilanteessa ikääntyneet hakeutuvat näihin palveluihin. Lisäksi käsitellään ikääntyneiden haasteita, kuten taloudellisia ongelmia, sekä heidän voimavarojaan. Haastatteluissa keskustellaan myös vapaaehtoisten kouluttamisesta ja ikääntyneiden ohjaamisesta muihin palveluihin sekä yhteistyöstä alueen sosiaalipalveluiden kanssa.

Asiakasohjauksen sosiaalityöntekijöiden ryhmähaastatteluissa kysytään onnistuneista ja haasteellisista asiakassuhteista ja pohditaan luottamusta ja osapuolten valtaa asiakassuhteessa. Lisäksi haastatteluissa keskustellaan siitä, miten asiakkaan motivaatio tai asenne vaikuttaa asiakassuhteeseen ja miten työntekijä voi vaikuttaa näihin tekijöihin. Haastatteluissa keskustellaan myös siitä, miten toimitaan, jos asiakas ei itse koe tai ymmärrä olevansa tuen tarpeessa, mutta työntekijä näkee tuen tarpeen ilmeisenä.

Diakoniatyöntekijöiden ryhmähaastatteluissa käsitellään osallistujien omaa diakoniatyötaustaa ja heidän seurakuntiensa diakoniatyön vastuualueita. Osallistujat kertovat, miten ikääntyneet tulevat diakoniatyön piiriin ja millaisista syistä. He kuvaavat erilaisia haasteellisia asiakastilanteita ja arvioivat diakoniatyön vaikutusmahdollisuuksia vastata ikääntyneiden tuen tarpeisiin. Haastatteluissa käsitellään myös yhteistyötä muiden palveluntarjoajien kanssa.

Etsivän vanhustyön ryhmähaastatteluissa käsitellään työn tunnusomaisia piirteitä ja tapoja tavoittaa asiakkaat. Haastatteluissa keskustellaan ikääntyneiden asiakkaiden tuen tarpeiden syistä, kuten yksinäisyydestä, eristäytymisestä ja verkostojen puutteesta. Haastatteluissa käydään keskusteluja etsivän vanhustyön toimintatavoista ja sen merkityksestä osana ikääntyvien palveluita.

Gerontologisen sosiaalityöntekijöiden ryhmähaastatteluissa selvitetään, millä tavoin ja millaisista syistä asiakkaat tulevat palveluohjauksen piiriin. Osallistujat kuvaavat asiakasohjausprosessin sisällön ja palvelutarpeen selvittämisen käytännöt. Haastateltavilta kysytään, millaisissa tilanteissa tarvitaan sosiaalityöntekijän asiantuntemusta ja esimerkkejä näistä tilanteista. Lisäksi käsitellään erityisen tuen tarpeen tunnistamista ja yhteistyöstä ikäihmisten palveluita tuottavien kanssa.

Sosiaalipäivystyksen ja toimeentulotuen työntekijöiden ryhmähaastatteluissa keskustellaan ikääntyneiden ohjautumisesta asiakkaiksi ja heidän palvelutarpeensa arvioinnista. Osallistujat käyvät läpi myös työn haasteita, asiakkaiden erityisen tuen tarpeita ja niiden tunnistamista. Lopuksi keskustellaan yhteistyöstä gerontologisen sosiaalityön kanssa.

Diakoniatyön ja gerontologisen sosiaalityön asiakkaiden yksilöhaastatteluissa käydään läpi haastateltavien elämäntilannetta, arkipäivää, asuinympäristöä, kodin olosuhteita ja perhesuhteita. Haastateltavat kertovat elämänhistoriastaan, tekemästään työstä, nykyisistä huolista ja ongelmista. Heiltä kysytään, miten kokevat avun hakemisen ja saamisen onnistuneen ja he kertovat myös ajatuksia tulevaisuudestaan.

Yksilöhaastatteluissa taustatietoina ovat asiakasryhmä, ikä, sukupuoli ja aluetieto. Ryhmähaastatteluissa taustatietoina ovat haastateltavien edustama ammatti- tai asiantuntijaryhmä, ajankohta ja haastatteluun osallistuneiden määrä ja sukupuoli.

Asiasanat

COVID-19; asiakaslähtöisyys; asiakkuus; diakonia; huoltosuhde; ikääntyneet; ohjaus (neuvonta ja opastus); palvelutarpeet; sosiaalipalvelut; sosiaaliset ongelmat; sosiaalityö; sosiaalityöntekijät; tuen tarve; tukimuodot; vanhuspalvelut; vanhustyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Niemi, Mia (Helsingin yliopisto)
  • Soukiala, Tiina (Helsingin yliopisto)
  • Peiponen, Jenna (Itä-Suomen yliopisto)
  • Ruotsalainen, Suvi (Itä-Suomen yliopisto)
  • Korpelainen, Anne (Lapin yliopisto)
  • Rossi, Eeva (Lapin yliopisto)

Rahoittajat

  • Sosiaali- ja terveysministeriö (VN/25316/202)

Aineistonkeruun ajankohta

2021 – 2021

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Gerontologisen sosiaalityön ja diakoniatyön asiakkaat sekä ikääntyneiden parissa työskentelevät ammattilaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Yksilöhaastatteluiden osalta haastateltavat valikoitiin kahden GERIT-hankkeen tutkimuspaikkakunnan gerontologisen sosiaalityön asiakkaista sekä kolmen tutkimuspaikkakunnan diakoniatyön asiakkaista. Poiminnan ulkopuolelle rajattiin pitkälle edennyttä muistisairautta sairastavat sekä asiakkaat, joilla on muu vaikea kognition alenema tai muu sairaus, joka voisi vaikuttaa osallistumiseen. Tutkimuspaikkakuntien gerontologisen sosiaalityön omatyöntekijöitä pyydettiin kysymään haastateltaviksi sosiaalityön asiakkaitaan, joilla asiakkuuden syissä ilmenee moniongelmaisuutta ja/tai heidät on määritelty erityisen tuen tarpeessa oleviksi. Työntekijät kertoivat tutkimuksen aiheeseen sopiville asiakkaille tutkimuksesta ja kysyivät asiakkailtaan luvan, voiko tutkija olla heihin yhteydessä haastattelun sopimiseksi. Diakoniatyöntekijät kysyivät asiakkailtaan halukkuutta osallistua tutkimukseen ja ilmoittivat halukkaiden asiakkaiden yhteystiedot tutkijalle, joka oli heihin yhteydessä puhelimitse. Haastateltaviksi toivottiin asiakkaita, joilla on erilaisia vaikeita elämäntilanteita.

Ryhmähaastatteluiden osalta haastateltavista suurin osa valikoitui GERIT-hankkeen tutkimusalueilta (neljä aluetta eri puolilla Suomea), jotka määriteltiin jo etukäteen hankkeen tutkimussuunnitelmassa. Diakoniatyötä ja etsivää vanhustyötä koskeviin haastatteluihin haastateltavia rekrytoitiin lisäksi kahdeksalta muulta alueelta. Tutkimusta koskevat kutsu- ja suostumuslomakkeet välitettiin työntekijöille sähköpostitse organisaatioiden yhteyshenkilöiden kautta (yksittäistapauksissa myös suoraan työntekijöitä sähköpostitse kontaktoiden), jonka jälkeen tutkimukseen osallistumiseen halukkuutensa ilmaisseet osallistuivat tutkimukseen.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Verkkohaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

49 haastattelua odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkijat ovat anonymisoineet aineiston. Siitä on poistettu tai karkeistettu osallistujien, paikkakuntien ja organisaatioiden nimiä, sekä yksilöivää tietoa liittyen työhistoriaan, työtehtävään, elämäntilanteeseen tai kolmansiin osapuoliin.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Helsingin yliopisto & Itä-Suomen yliopisto & Lapin yliopisto: Gerontologisen sosiaalityön ja diakoniatyön asiakkaiden sekä ikääntyvien parissa työskentelevien haastatteluja 2021 [data]. Dataversio 1.0 (2024-09-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3862; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3862

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kinni, Riitta-Liisa & Tiilikainen, Elisa. (2024). Complex needs and ethical dilemmas - Care managers processing older clients to gerontological social work. International Journal of Social Welfare. Early View. https://doi.org/10.1111/ijsw.12656

Kinni, Riitta-Liisa; Rossi, Eeva; Zechner, Minna; Tiilikainen, Elisa; Seppänen, Marjaana; Skaffari, Pia; Soukiala, Tiina; Ruotsalainen, Suvi; Peiponen, Jenna; Pietilä, Ilkka; Niemi, Mia & Korpelainen, Anne (2023). Gerontologisen sosiaalityön osaamista tarvitaan - tuloksia GERIT-hankkeesta. Gerontologia, 37(3), 281-288. https://doi.org/10.23989/gerontologia.130628

Soukiala, Tiina (2023). Sosiaalityöntekijöiden työlleen asettamat tavoitteet gerontologisessa sosiaalityössä. Gerontologia, 37(3), 264-280. https://doi.org/10.23989/gerontologia.127598

Niemi, Mia & Pietilä, Ilkka (2023). Perhesuhteiden diskursiivinen rakentuminen gerontologisen sosiaalityön asiakkaiden asiakirjoissa. Gerontologia, 37(3), 247-263. https://doi.org/10.23989/gerontologia.126182

Zechner, Minna & Rossi, Eeva (2023). Narrated social distance: generational ties. Teoksessa Shahnaj Begum, Joan Harbinson, Päivi Naskali & Minna Zechner (toim.) Distance, Equity and Older People's Experiences in the Nordic Periphery. Centering the Local. Abingdon: Routledge, 30-46. https://doi.org/10.4324/9781003280330

Peiponen, Jenna, Tiilikainen, Elisa, & Kinni, Riitta-Liisa (2023). Pyörivää kehää ja pallottelua : Tuen tarpeisiin vastaamisen haasteet ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjauksessa. Focus Localis, 51(2), 26-42. https://journal.fi/focuslocalis/article/view/122968

Rossi, Eeva; Zechner, Minna; Tiilikainen, Elisa; Pietilä, Ilkka; Seppänen, Marjaana; Kinni, Riitta-Liisa; Skaffari, Pia; Ruotsalainen, Suvi; Soukiala, Tiina; Hirvonen, Jenna; Niemi, Mia; Korpelainen, Anne (2022). Gerontologinen sosiaalityö etsii paikkaansa muuttuvassa palvelujärjestelmässä. Yhteiskuntapolitiikka 87(5-6), 579-584. Linkki julkaisuun: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022112366601

Niemi, Mia; Soukiala, Tiina; Rossi, Eeva; Hirvonen, Jenna; Ruotsalainen, Suvi; Korpelainen, Anne; Kinni, Riitta-Liisa; Skaffari, Pia; Pietilä, Ilkka; Tiilikainen, Elisa; Zechner, Minna & Seppänen, Marjaana (2021). Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa. Gerontologia 35(2): 204-209. https://doi.org/10.23989/gerontologia.107922

Pohjanvirta, Tuija (2024). Omaisolettama ja erityisen tuen tarve gerontologisen sosiaalityön käytännöissä. Pro gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto: Yhteiskuntatieteiden laitos. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20240133

Peiponen, Jenna, Tiilikainen, Elisa, Kinni, Riitta-Liisa & Rissanen, Sari (2024) Navigating Social Services from the Perspective of Finnish Older Adults with Complex Needs: An Examination of Different Dimensions of Access. Journal of Social Service Research, 1-18. DOI: 10.1080/01488376.2024.2388627

Soukiala, Tiina & Pietilä, Ilkka (2024) Elements of trust and trust-building in gerontological social work. The social worker's perspective. Nordic Social Work Research, 1-13. DOI: 10.1080/2156857X.2024.2414123

Soukiala Tiina, Rossi Eeva, Peiponen Jenna, Niemi Mia & Kinni Riitta-Liisa (2024) Vaikuttavaa gerontologista sosiaalityötä erityisen tuen tarpeet tunnistamalla. Teoksessa Marja Hekkala, Jenni Repo, Jenni-Mari Räsänen & Katja Kuusisto (toim.) Tutkiva sosiaalityö. Vaikuttava sosiaalityö muuttuvissa toimintaympäristöissä. Sosiaalityön tutkimuksen seura & Talentia, 101-114.

Rossi, Eeva, Soukiala, Tiina & Seppänen, Marjaana (2024) ”Me ollaan vahvasti rinnalla kulkijoita” Kolmannen sektorin, diakoniatyön ja gerontologisen sosiaalityön toimijoiden rationaliteetit vanhuspalveluissa. Yhteiskuntapolitiikka 89(4), 336-349. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/149760/YP2404_Rossiym.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ruotsalainen, Suvi & Tiilikainen, Elisa (2024) Ikääntyvien tuen tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen etsivässä vanhustyössä. Gerontologia, 38(3), 243-259. DOI: 10.23989/gerontologia.142423

Rossi, Eeva, Korpelainen, Anne, Hirvonen, Jenna & Ruotsalainen, Suvi (2021) Erityisen tuen tarpeet iäkkäiden arjessa. Vanhustyö 3, 12-13.

Ruonala, Elina (2024) Gerontologisen sosiaalityön haasteet sosiaalityöntekijöiden kuvaamana. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024060342526

Maijala, Anu & Kurki, Elisabeth (2024) Ikääntyneiden huono-osaisuus kolmannen sektorin toimijoiden näkökulmasta. Pro gradu -tutkielma. Sosiaalityö. Lapin yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024031611563

Kouri, Johanna (2023) Narratiivinen tutkimus erityistä tukea tarvitsevien ikääntyneiden miesten elämänkulusta. Pro gradu -tutkielma. Lapin yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023061956418

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.