FSD3862 Gerontologisen sosiaalityön ja diakoniatyön asiakkaiden sekä ikääntyvien parissa työskentelevien haastatteluja 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Helsingin yliopisto
  • Itä-Suomen yliopisto
  • Lapin yliopisto

Asiasanat

COVID-19, asiakaslähtöisyys, asiakkuus, diakonia, huoltosuhde, ikääntyneet, ohjaus (neuvonta ja opastus), palvelutarpeet, sosiaalipalvelut, sosiaaliset ongelmat, sosiaalityö, sosiaalityöntekijät, tuen tarve, tukimuodot, vanhuspalvelut, vanhustyö

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää 30 ryhmähaastattelua ja 19 yksilöhaastattelua, jotka on tehty Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa -tutkimushankkeessa (GERIT-tutkimus) 2021. Haastattelujen ajankohdan vuoksi useissa haastattelussa sivutaan COVID-19 rajoitusten vaikutuksia ikääntyneiden elämään ja heille tarjottaviin palveluihin.

Asiakas- ja palveluohjaajien ryhmähaastatteluissa käsitellään asiakkaaksi tulon syitä, tyypillistä palveluprosessia sekä neuvontaa ja ohjausta. Lisäksi keskustellaan palvelutarpeen arvioinnista, arvioinnin jälkeisistä toimenpiteistä ja palvelutarpeisiin vastaamisen haasteista. Keskusteluja käydään myös erityisen tuen tarpeiden tunnistamisesta ja yhteistyöstä eri palvelutarjoajien kanssa.

Kolmannen sektorin työntekijöiden ryhmähaastatteluissa kysytään, millaisia palveluja organisaatio tarjoaa ikääntyneille ja millaisessa tilanteessa ikääntyneet hakeutuvat näihin palveluihin. Lisäksi käsitellään ikääntyneiden haasteita, kuten taloudellisia ongelmia, sekä heidän voimavarojaan. Haastatteluissa keskustellaan myös vapaaehtoisten kouluttamisesta ja ikääntyneiden ohjaamisesta muihin palveluihin sekä yhteistyöstä alueen sosiaalipalveluiden kanssa.

Asiakasohjauksen sosiaalityöntekijöiden ryhmähaastatteluissa kysytään onnistuneista ja haasteellisista asiakassuhteista ja pohditaan luottamusta ja osapuolten valtaa asiakassuhteessa. Lisäksi haastatteluissa keskustellaan siitä, miten asiakkaan motivaatio tai asenne vaikuttaa asiakassuhteeseen ja miten työntekijä voi vaikuttaa näihin tekijöihin. Haastatteluissa keskustellaan myös siitä, miten toimitaan, jos asiakas ei itse koe tai ymmärrä olevansa tuen tarpeessa, mutta työntekijä näkee tuen tarpeen ilmeisenä.

Diakoniatyöntekijöiden ryhmähaastatteluissa käsitellään osallistujien omaa diakoniatyötaustaa ja heidän seurakuntiensa diakoniatyön vastuualueita. Osallistujat kertovat, miten ikääntyneet tulevat diakoniatyön piiriin ja millaisista syistä. He kuvaavat erilaisia haasteellisia asiakastilanteita ja arvioivat diakoniatyön vaikutusmahdollisuuksia vastata ikääntyneiden tuen tarpeisiin. Haastatteluissa käsitellään myös yhteistyötä muiden palveluntarjoajien kanssa.

Etsivän vanhustyön ryhmähaastatteluissa käsitellään työn tunnusomaisia piirteitä ja tapoja tavoittaa asiakkaat. Haastatteluissa keskustellaan ikääntyneiden asiakkaiden tuen tarpeiden syistä, kuten yksinäisyydestä, eristäytymisestä ja verkostojen puutteesta. Haastatteluissa käydään keskusteluja etsivän vanhustyön toimintatavoista ja sen merkityksestä osana ikääntyvien palveluita.

Gerontologisen sosiaalityöntekijöiden ryhmähaastatteluissa selvitetään, millä tavoin ja millaisista syistä asiakkaat tulevat palveluohjauksen piiriin. Osallistujat kuvaavat asiakasohjausprosessin sisällön ja palvelutarpeen selvittämisen käytännöt. Haastateltavilta kysytään, millaisissa tilanteissa tarvitaan sosiaalityöntekijän asiantuntemusta ja esimerkkejä näistä tilanteista. Lisäksi käsitellään erityisen tuen tarpeen tunnistamista ja yhteistyöstä ikäihmisten palveluita tuottavien kanssa.

Sosiaalipäivystyksen ja toimeentulotuen työntekijöiden ryhmähaastatteluissa keskustellaan ikääntyneiden ohjautumisesta asiakkaiksi ja heidän palvelutarpeensa arvioinnista. Osallistujat käyvät läpi myös työn haasteita, asiakkaiden erityisen tuen tarpeita ja niiden tunnistamista. Lopuksi keskustellaan yhteistyöstä gerontologisen sosiaalityön kanssa.

Diakoniatyön ja gerontologisen sosiaalityön asiakkaiden yksilöhaastatteluissa käydään läpi haastateltavien elämäntilannetta, arkipäivää, asuinympäristöä, kodin olosuhteita ja perhesuhteita. Haastateltavat kertovat elämänhistoriastaan, tekemästään työstä, nykyisistä huolista ja ongelmista. Heiltä kysytään, miten kokevat avun hakemisen ja saamisen onnistuneen ja he kertovat myös ajatuksia tulevaisuudestaan.

Yksilöhaastatteluissa taustatietoina ovat asiakasryhmä, ikä, sukupuoli ja aluetieto. Ryhmähaastatteluissa taustatietoina ovat haastateltavien edustama ammatti- tai asiantuntijaryhmä, ajankohta ja haastatteluun osallistuneiden määrä ja sukupuoli.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.