FSD3877 Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja osallistavat yhteisöt koronapandemian aikana: asiakaskysely 2021-2022

The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja osallistavat yhteisöt koronapandemian aikana: asiakaskysely 2021-2022

Dataset ID Number

FSD3877

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3877
https://doi.org/10.60686/t-fsd3877

Data Type

Quantitative

Authors

  • Helsingin yliopisto. Teologinen tiedekunta

Abstract

Kyselyssä selvitetään matalan kynnyksen toimipaikkojen kävijöiden hyvinvointia ja kokemuksia koronapandemia-aikana. Lisäksi kyselyssä käsitellään pandemia-ajan ja matalan kynnyksen toimipaikkojen toiminnan vaikutuksia kävijöiden arjen hyvinvointiin. Vastaajiksi on pyritty tavoittamaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten mielenterveys- tai päihdeongelmien kanssa eläviä, asunnottomia, työttömiä tai vankilasta vapautuneita ihmisiä. Aineisto kerättiin Helsingin yliopiston Osallistavat yhteisöt -osahankkeessa, joka sisältyy Korona yhteiskunnan marginaaleissa -tutkimusprojektiin (KoMa).

Aluksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan matalan kynnyksen kohtaamispaikassa käymisen syitä. Syinä olivat esimerkiksi perustarpeet, vertaistuki, kriisitilanne, työkokeilu tai päihde- tai mielenterveysongelma. Vastaajalta tiedusteltiin, kuinka usein hän on osallistunut paikan toimintaan sekä millaisia esteitä toimintaan osallistumiselle on ollut. Lisäksi kyselyssä kartoitettiin, millaisia hyötyjä vastaaja kokee saaneensa käynneistä. Kyselyssä selvitettiin myös vastaajan sosiaalista ja henkilökohtaista tilannetta, kuten luottamusta muihin ihmisiin, tyytyväisyyttä elämään sekä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan omaa terveyttään ja päihteiden käyttöä viimeisen 6 kuukauden aikana, minkä lisäksi hänen tuli arvioida itsensä asteikolla kaikkein huono-osaisimmasta kaikkein hyväosaisimpaan. Tämän jälkeen vastaajalta tiedusteltiin, mitkä tekijät olivat merkittävimpiä oman selviytymisen kannalta vuonna 2021. Lopuksi vastaajan tuli arvioida viimeisen vuoden aikana käyttämiensä palveluiden saavutettavuutta ja riittävyyttä.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, suuralue, kuntaryhmitys, koulutusaste, pääasiallinen toiminta, perhemuoto, asumismuoto, oma ja vanhempien syntymämaa sekä tietoja kotitalouden rakenteesta ja taloudellisesta tilanteesta.

Keywords

COVID-19; arki; asiakkaat; auttaminen; elämäntilanne; eriarvoisuus; henkinen hyvinvointi; hyvinvointi; julkiset palvelut; osallisuus; pandemiat; selviytyminen; sosiaali- ja terveysjärjestöt; sosiaalipalvelut; toimeentulo

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Data Collector

  • Grönlund, Henrietta (Helsingin yliopisto)
  • Hokkanen, Joni (Helsingin yliopisto)
  • Järvinen, Jenna (Helsingin yliopisto)

Funders

  • Euroopan Sosiaalirahasto ESR (S22386)

Time Period Covered

2021 – 2022

Collection Dates

2021-09 – 2022-04

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Haavoittuvassa asemassa olevia tavoittavien järjestöjen, uskontokuntien ja kuntien matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen asiakkaat Suomessa (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Aineistonkeruussa keskityttiin paikkoihin, jotka tavoittavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten mielenterveys- tai päihdeongelmien kanssa eläviä, asunnottomia, työttömiä tai vankilasta vapautuneita ihmisiä. Tutkijat pyrkivät kartoittamaan ja tavoittamaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja internet-hauilla sekä asiantuntijoita ja verkostoja hyödyntämällä. Erityisesti lapsiperheille tai ikääntyneille suunnatut kohtaamispaikat rajattiin aineistonkeruun ulkopuolelle, koska niiden kävijät eivät lähtökohtaisesti edusta tutkimuksen kohderyhmää. Samoin ensisijaisesti ruoka-apuun keskittyvät paikat rajattiin aineistonkeruun ulkopuolelle, koska KoMan toinen osahanke keräsi aineistoa tähän liittyen. Kyselylomake toteutettiin ainoastaan suomeksi, minkä vuoksi aineiston ulkopuolelle jäivät kohtaamispaikat, jotka tavoittavat pääosin vieraskielisiä kävijöitä. Kyselyyn osallistui suorakutsujen, mainostuksen ja verkostojen (esim. kattojärjestöt) kautta rekrytoinnin jälkeen 72 matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa.

Toimipaikan työntekijät kertoivat tutkimuksesta kävijöille ja pyysivät heitä osallistumaan tutkimukseen vastaamalla kyselylomakkeeseen. Kykenevät asiakkaat täyttivät itse paperisen lomakkeen tai verkkoversion suljetun linkin kautta. Kävijä sai halutessaan työntekijältä apua lomakkeen täyttämiseen, esimerkiksi kysymysten selventämiseen niin, että vastaaja ymmärtää kysymyksen sisällön.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Kasvokkainen haastattelu: paperikyselylomake (PAPI)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Aineistonkeruuohjeistus

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut aineistosta "muu, mikä" -tyyppiset avovastaukset.

Tunnisteellisuussyistä aineistosta on Tietoarkistossa poistettu postinumeromuuttuja (k24). Muuttujan pohjalta aineistoon kuitenkin luotiin kaksi karkeampaa aluemuuttujaa: tilastollinen kuntaryhmitys ja NUTS2 suuralue. Lisäksi harvinaisimmat syntymämaa-muuttujien arvot uudelleen koodattiin arvoksi 13 "muu maa".

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Helsingin yliopisto: Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja osallistavat yhteisöt koronapandemian aikana: asiakaskysely 2021-2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-12-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3877

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Grönlund, Henrietta & Hokkanen, Joni Mikael (2023). Turvaa, välittämistä ja yhdenvertaisuutta kohtaamispaikasta [verkkodokumentti]. Toivo. https://www.toivoverkkomedia.fi/artikkeli/turvaa-valittamista-ja-yhdenvertaisuutta-kohtaamispaikasta/ [viitattu 22.4.2024].

Takala, Henna (2023). Korona yhteiskunnan marginaaleissa. KoMa-hankkeen julkinen tiivistelmä [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen yliopisto. https://projects.tuni.fi/uploads/2023/08/e7790539-korona-yhteiskunnan-marginaaleissa-hankkeen-julkinen-tiivistelma.pdf [viitattu 22.4.2024].

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.