FSD3881 Yläkoulun opettajat demokratiakasvattajina 2023

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Yläkoulun opettajat demokratiakasvattajina 2023

Aineistonumero

FSD3881

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3881
https://doi.org/10.60686/t-fsd3881

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee yläkoulun opettajien näkemyksiä demokratiasta, poliittisesta osallistumisesta sekä sitä, millaiset edellytykset heillä on toteuttaa demokratiakasvatusta työssään. Aineisto kerättiin osana Suomen Akatemian ja Svenska kulturfondenin rahoittamaa hanketta ”Koulutuksen merkitys kansalaispätevyyden kehittymisessä (EPIC)”.

Aluksi vastaajilta tiedusteltiin, kuinka kiinnostuneita he ovat politiikasta sekä yleisesti vastaajien näkemyksiä politiikkaan liittyen. Lisäksi tiedusteltiin vastaajien poliittisen osallistumisen aktiivisuutta erilaisista näkökulmista. Tämän jälkeen kysyttiin vastaajien kokemuksia toteuttaa demokratiakasvatusta yläkoulussa sekä tiedusteltiin vastaajien näkemyksiä demokratiakasvatuksen tavoitteista ja opettajien roolista demokratiakasvattajina.

Seuraavaksi tiedusteltiin opetustilanteista ja siitä millaisiksi oppilaiden tulisi opettajien mielestä kasvaa, jotta he olisivat hyviä kansalaisia. Edelleen tiedusteltiin vastaajien luottamusta erinäisiin tahoihin, äänestysaktiivisuutta sekä omaa sijoittumista poliittisella kentällä. Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin mielipiteitä erinäisistä Suomen tulevaisuuden suuntaa koskevista ehdotuksista sekä tiedusteltiin kuinka usein keskustelee poliittisista tai yhteiskunnallisista aiheista. Lopuksi esitettiin vielä väittämiä liittyen keskustelukulttuuriin sekä yhteiskunnallisesti arkojen aiheiden käsittelyyn.

Taustamuuttujia ovat muun muassa sukupuoli, opettajan kelpoisuus, koulutus ja sen suoritusvuosi, koulun koko, asuinkunnan koko, äidinkieli, ikä, opetuskokemus vuosina ja opetettava aine.

Asiasanat

asenteet; demokratia; kasvatus; luottamus; mielipiteet; opettajat; poliittinen käyttäytyminen; poliittinen osallistuminen; poliittiset asenteet; politiikka; yläkoulu

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tiihonen, Aino (Tampereen yliopisto)
  • Hannuksela, Venla (Tampereen yliopisto)
  • Kestilä-Kekkonen, Elina (Tampereen yliopisto)
  • Sipinen, Josefina (Tampereen yliopisto)
  • Vadén, Salla (Tampereen yliopisto)
  • Kekkonen, Maria (Tampereen yliopisto)
  • Jaakkola, Julia (Tampereen yliopisto)

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia (323608)
  • Svenska kulturfonden (156786)

Ajallinen kattavuus

2023

Aineistonkeruun ajankohta

2023-02-06 – 2023-03-17

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Opettajat, jotka opettavat peruskoulun luokilla 7-9

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkimuskunnat ja -koulut valittiin kaksivaiheisella harkitulla klusteriotannalla. Aivan tutkimuksen aluksi, ennen kuin rahoitus ruotsinkielisten oppilaiden yliotannalle oli varmistunut ja ennen kuin koronapandemian puhkeaminen muutti aineistonkeruusuunnitelmaa, tutkimukseen tavoiteltiin kahta kuntaa jokaisesta Manner-Suomen vaalipiiristä siten, että mukana olisi sekä isompi että pienempi kunta. Otantaa kuitenkin sittemmin laajennettiin, kun kävi ilmeiseksi, että kysely tehtäisiin koronapandemian vuoksi täysin sähköisesti. Sähköinen aineistonkeruu mahdollisti kuntien ja koulujen mukaan ottamisen maantieteellisesti laajemmalta alueelta. Kun lisäksi päätettiin kerätä yliotos ruotsinkielisistä nuorista, mukaan otettiin paitsi Ahvenanmaan kuntia, myös useita ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä kuntia Manner-Suomesta. Tutkimusryhmä pyrki olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen ja tilastotietoon nojaten varmistumaan myös siitä, että isommissa kaupungeissa tutkimuskouluja valittiin mukaan kunnan eri alueilta niin, että vastaajissa olisi edustettuina tasaisesti eri sosioekonomisen taustan perheistä tulevia nuoria.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on anonymisoinut aineiston ja poistanut mahdollisesti tunnisteelliset muuttujat.

Aineistosta poistettiin Tietoarkistossa maakuntamuuttuja (K34) tunnisteellisuussyistä.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tiihonen, Aino (Tampereen yliopisto) & Hannuksela, Venla (Tampereen yliopisto) & Korventausta, Miikka (Turun yliopisto) & Kestilä-Kekkonen, Elina (Tampereen yliopisto) & Sipinen, Josefina (Tampereen yliopisto) & Vadén, Salla (Tampereen yliopisto) & Kekkonen, Maria (Tampereen yliopisto) & Jaakkola, Julia (Tampereen yliopisto): Yläkoulun opettajat demokratiakasvattajina 2023 [data]. Dataversio 1.0 (2024-12-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3881; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3881

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kestilä-Kekkonen, E., Sipinen, J., & Tiihonen, A. (toim.). (2024). Yläkoulun opettajat ja demokratiakasvatus: Käsitykset, resurssit ja toteuttamismahdollisuudet. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-981-3

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.