FSD3882 Suomalaisnuorten poliittinen kiinnittyminen 2021-2023

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomalaisnuorten poliittinen kiinnittyminen 2021-2023

Aineistonumero

FSD3882

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3882
https://doi.org/10.60686/t-fsd3882

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto on seurantatutkimus, joka koostuu kahdesta eri kyselystä, joiden tarkoituksena oli selvittää, miten perhe, ystävät ja kouluympäristö vaikuttavat nuorten yhteiskunnallisiin asenteisiin ja osallistumiseen. Datan q-alkuiset muuttujat koskevat ensimmäistä aaltoa ja k-alkuiset muuttujat toista aaltoa. Aineisto kerättiin osana Suomen Akatemian ja Svenska kulturfondenin rahoittamaa hanketta ”Koulutuksen merkitys kansalaispätevyyden kehittymisessä (EPIC)”.

Ensimmäisen aallon kyselyssä tiedusteltiin esimerkiksi vastaajien mielipiteitä ja ajatuksia heidän kouluihinsa, luokkiin ja opettajiin liittyen sekä käytettyihin opetustapoihin yhteiskuntaopin tunneilla. Lisäksi tiedusteltiin vastaajien kuulumisen tunnetta erilaisiin ihmisryhmiin. Tämän jälkeen pyydettiin arvioimaan omia taitoja erilaisilla yhteiskunnallisilla ja poliittisilla osa-alueilla sekä tiedusteltiin millaisia valmiuksia yhteiskuntaopin opetus on antanut näihin aihealueisiin. Myös kiinnostuneisuutta ja ymmärrystä politiikasta kysyttiin sekä omia koettuja vaikutusmahdollisuuksia.

Tämän jälkeen esitettiin joukko vastaajan omaan elämään ja yhteiskunnallisiin asioihin liittyviä väittämiä sekä tiedusteltiin osallistuneisuutta erilaisiin ryhmiin tai järjestöihin ja muihin pyrkimyksiin vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Edelleen tiedusteltiin mitä asioita vastaajat näkevät tärkeäksi tehdä aikuisena sekä tiedusteltiin tulevaa äänestysaktiivisuutta vastaajan täytettyä 18-vuotta. Lisäksi kysyttiin mistä vastaaja saa tietoa poliittisista ja yhteiskunnallisista asioista ja tiedusteltiin vielä ajatuksia liittyen ilmastonmuutokseen. Lopuksi pyydettiin arvioimaan omien huoltajien poliittisia näkemyksiä sekä missä määrin erilaiset tahot ovat vaikuttaneet vastaajan käsityksiin politiikasta ja yhteiskunnasta.

Toinen aalto kerättiin kaksi vuotta ensimmäisen aallon jälkeen ja tarkoituksena oli selvittää, miten vastaajien asenteet ovat kahden vuoden aikana kehittyneet. Toisen aallon kysely koostui samankaltaisista kysymyksistä ja väittämistä kuin ensimmäisen aallon kysely. Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa vastaajien ajatuksia ja mielipiteitä erilaisiin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin väittämiin, ajatuksia kouluun ja opettajiin liittyen, väittämiä vastaajan huoltajiin ja ystäviin liittyen, tiedusteltiin missä määrin eri tahot ovat vaikuttaneet vastaajan käsityksiin politiikasta ja yhteiskunnasta sekä pyrkimyksiin vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Taustamuuttujia ovat muun muassa sukupuoli, syntymävuosi luokiteltuna, kotona käytettävä kieli, tieto kauanko asunut Suomessa, asuinpaikkakunnan tyyppi, vanhempien koulutus, kuuluminen kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhteisöön, vanhempien ammatti ISCO-luokiteltuna sekä opiskeltava tutkinto.

Asiasanat

asenteet; kansalaiset; mielipiteet; nuoret; osallistuminen; poliittinen ajattelu; poliittinen käyttäytyminen; poliittiset asenteet; politiikka; vaikuttaminen; yhteiskunta; yhteiskuntaoppi; yläkoulu

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Kestilä-Kekkonen, Elina (Tampereen yliopisto)
  • Sipinen, Josefina (Tampereen yliopisto)
  • Tiihonen, Aino (Tampereen yliopisto)
  • Borg, Sami (Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS))
  • Kestilä, Laura (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Kekkonen, Maria (Tampereen yliopisto)
  • Korventausta, Miikka (Turun yliopisto & Tampereen yliopisto)
  • Porkkala, Silja (Turun yliopisto & Tampereen yliopisto)
  • Söderlund, Peter (Åbo Akademi)
  • Vadén, Salla (Tampereen yliopisto)

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia (323608)
  • Svenska kulturfonden (156786)

Ajallinen kattavuus

2020 – 2023

Aineistonkeruun ajankohta

  • 2020-12-14 – 2021-05-10
  • 2023-02-01 – 2023-03-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomessa peruskoulun 9. luokkaa lukukaudella 2020-2021 käyneet suomen- ja ruotsinkieliseen perusopetukseen osallistuneet oppilaat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Muu otantamenetelmä

Ensimmäisessä aallossa otanta toteutettiin kaksivaiheisella harkitulla klusteriotannalla. Toisessa aallossa kontaktoitiin ensimmäisessä aallossa yhteystietonsa (nimi/syntymäaika/sähköposti/puhelinnumero) jättäneitä kirjeitse (osoitetiedot nimellä ja syntymäajalla tiedusteltu DVV:ltä), sähköpostitse ja tekstiviestitse.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake (Ensimmäisen aallon osalta kysely kerättiin yhden oppitunnin aikana. Oppilaat katsoivat ensin viiden minuutin pituisen saatevideon, minkä jälkeen he täyttivät sähköisen kyselylomakkeen. Toisen aallon osalta ensimmäisessä aallossa luvan yhteydenottoon jättäneitä kontaktoitiin sähköpostitse, puhelimitse ja kirjeitse, joissa oli linkki sähköiseen kyselyyn.)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on anonymisoinut aineiston ja poistanut mahdollisesti tunnisteelliset muuttujat.

Painokertoimet

Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa, paino1 ja paino2. Aineistoa on painotettu paitsi kunnan yhdeksäsluokkalaisten määrän myös kielen osalta siten, että ensimmäinen painomuuttuja (paino1) suhteuttaa ruotsinkielisten vastaajien painoarvon analyyseissa heidän osuuteensa kaikista yhdeksännen luokan oppilaista (vuonna 2020 koko maan 9. vuosiluokan oppilaista yhteensä 5,9 % oli ruotsinkielisessä opetuksessa). Toisessa painomuuttujassa (paino2), jota käytetään verrattaessa toisiinsa suomen- ja ruotsinkielisiä oppilaita, vastaajia on painotettu suhteessa yhdeksäsluokkalaisten määrään kunnassa molempien kieliryhmien osalta erikseen.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kestilä-Kekkonen, Elina (Tampereen yliopisto) & Sipinen, Josefina (Tampereen yliopisto) & Tiihonen, Aino (Tampereen yliopisto) & Borg, Sami (Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS)) & Hannuksela, Venla (Tampereen yliopisto) & Kestilä, Laura (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Kekkonen, Maria (Tampereen yliopisto) & Korventausta, Miikka (Turun yliopisto & Tampereen yliopisto) & Porkkala, Silja (Turun yliopisto & Tampereen yliopisto) & Söderlund, Peter (Åbo Akademi) & Vadén, Salla (Tampereen yliopisto): Suomalaisnuorten poliittinen kiinnittyminen 2021-2023 [data]. Dataversio 1.0 (2024-12-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3882; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3882

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kestilä-Kekkonen, Elina, Tiihonen, Aino (2022) Nuoret kansalaiset: Tilastollinen tutkimus yhdeksäsluokkalaisten kansalaispätevyydestä. Helsinki: Oikeusministeriö.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kestilä-Kekkonen, Elina, Sipinen, Josefina & Söderlund, Peter (2023) Mummy's girls, daddy's boys: the gendered transmission of political engagement in families. West European Politics 48:2. https://doi.org/10.1080/01402382.2023.2275447

Kestilä-Kekkonen, Elina, Sipinen, Josefina, Rapeli, Lauri & Vadén, Salla (2023) The Role of Political Engagement of Parents in Reducing the Gender Gap in Political Self-Efficacy. European Journal of Politics and Gender. https://doi.org/10.1332/25151088Y2023D000000005

Kestilä-Kekkonen, Elina & Tiihonen, Aino (2022) Nuoret kansalaiset: Tilastollinen tutkimus yhdeksäsluokkalaisten kansalaispätevyydestä. Helsinki: Oikeusministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-400-526-5

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.