FSD3889 Opiskelijatutkimus 2019 (Eurostudent VII)
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Opiskelijatutkimus 2019 (Eurostudent VII)
Aineistonumero
FSD3889
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3889https://doi.org/10.60686/t-fsd3889
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Tilastokeskus
- Eurostudent-konsortio
Sisällön kuvaus
Opiskelijatutkimus käsittelee suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden opintoihin hakeutumista, opintoihin liittyviä asenteita, toimeentuloa, ajankäyttöä ja opiskeluun vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi kartoitetaan opiskelijoiden kansainvälistä liikkuvuutta, tulevaisuuden odotuksia ja jatko-opintoihin liittyviä seikkoja. Aineisto on kerätty Eurostudent VII-tutkimuksessa. Hanketta rahoittaa Euroopan unioni Erasmus+ -ohjelmasta.
Aluksi kysyttiin suoritettavasta tutkinnosta, opiskelun aktiivisuudesta, tulevaisuuden palkan suuruudesta sekä uskomuksista ja mielipiteistä tulevaisuutta kohtaan valmistumisen jälkeen. Seuraavaksi tiedusteltiin aikaisemmista opinnoista, osaamisesta ja töistä, valmennuskursseille osallistumisesta sekä koulutukseen hakeutumisesta. Tämän jälkeen tiedusteltiin opintojen etenemisestä sekä opiskeluun ja ansiotyöhön käytetystä ajasta.
Seuraavat kysymykset koskivat opiskelijan arkea asumisjärjestelyiden ja työssäkäynnin suhteen. Lisäksi kysyttiin opiskelijan saamista taloudellisista tuista sekä tuloista ja menoista. Lopuksi kysyttiin vielä mahdollisista ulkomaan opiskelujaksoista sekä opiskelijaliikkuvuudesta sekä ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden odotuksista ja suunnitelmista koskien opiskelua ja opiskelun jälkeistä aikaa.
Taustamuuttujia ovat mm. ikä luokiteltuna, sukupuoli, opiskelusektori ja -ala luokiteltuna, opiskeluvuosi, kielitaito ja vanhempien koulutustaso. Lisäksi tieto siitä, ovatko vastaaja ja hänen vanhempansa syntyneet Suomessa ja onko vastaajalla lapsia.
Asiasanat
ajankäyttö; ammattikorkeakoulut; ansiotyö; asuminen; budjetointi; elinkustannukset; etäopiskelu; kansainvälisyys; korkeakouluopiskelu; korkeakoulut; opintolainat; opintotuki; opiskelijat; opiskelu; opiskelu ulkomailla; toimeentulo; yliopistot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tulot, omaisuus ja investoinnit/säästäminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
OpiskelijatutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Rahoittajat
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
Ajallinen kattavuus
2019
Aineistonkeruun ajankohta
2019-03-25 – 2019-05-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa tutkintoa suorittavat henkilöt
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Tutkimukseen kutsuttavien yhteystiedot on saatu korkeakouluilta sekä Tilastokeskuksen ylläpitämästä, väestötietojärjestelmään perustuvasta rekisteristä. Otanta-asetelmana oli ositettu systemaattinen satunnaisotanta. Otos poimittiin 5 ositteesta: pienet koulutusalat; keskisuuret koulutusalat; suuret koulutusalat; suurimmat koulutusalat; ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat. Otos poimittiin opiskelijan iän, sukupuolen, tarkemman koulutusalan sekä äidinkielen mukaan. Koulutusalakohtaisten ositteiden lisäksi ulkomaiset tutkinto-opiskelijat määritettiin omaksi ositteekseen, sillä myös heistä tutkimuksella tavoitellaan tarkempaa vertailukelpoista tietoa. Menettelyllä varmistetaan otoksen edustavuus kyseisten muuttujien suhteen. Otokseen poimittiin yhteensä 26 000 opiskelijaa, joista 23 000 suomalaista ja 3 000 ulkomaalaista opiskelijaa.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
26,5
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Johtuen aineiston osituksesta ja painotuksesta, jolla pyritään koulutusalakohtaisten estimaattien tarkkuuden lisäämiseen sekä, minkä vuoksi ositekohtaiset poimintatiheydet vaihtelevat suuresti, aineistoa ei voi käsitellä keskivirheiden osalta perinteisillä tilastollisilla analyysimenetelmillä, jotka olettavat, että aineisto on poimittu yksinkertaisella satunnaisotannalla. Niinpä luottamusvälien ja keskivirheiden estimoinnissa on hyödynnettävä nk. asetelmakorjattuja menetelmiä, sillä konventionaalinen satunnaisotannan olettava painotus ja estimointi eivät huomioi osituksen vaikutusta tilastollisiin testeihin ja keskivirheisiin.
Tutkija on luokitellut ikämuuttujan (n6_1_lluok) sekä karkeistanut ulkomailla suoritettujen opintojen kohdemaamuuttujat maaryhmiin (n1_8b, n4_25_maat, n5_3_maat).
Tietoarkistossa on TOP-koodattu nuorimman lapsen ikä sekä lasten lukumäärää kuvaava muuttuja.
Tietoarkistoon ei toimitettu korkeakoulumuuttujia (n1_4a-n1_4b) eikä avokysymysten vastauksia.
Painokertoimet
Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa. Paino laskettiin malliperusteisesti niin kutsutulla vastauspropensiteettimenetelmällä, jossa jokaiselle vastaajalle estimoitiin logistisella regressiomallilla vastaustodennäköisyys hyödyntämällä kaikkia perusjoukon kehikon yhteydessä opiskelijapopulaatiosta käytettävissä olevia tietoja, jotka löytyvät sekä vastanneilta että vastaamattomilta. Tämän estimoidun propensiteetin varianssi on pientä silloin, kun vastauskato ei ole tietojen suhteen vinoutunutta, ja vastaavasti suurta silloin, kun vastanneet ja vastaamattomat eroavat toisistaan paljon. Painotuksessa käytettävä malli oikaisee vastauskadon korkeakoulun, koulutusalan, sukupuolen, ikäryhmän, kielen sekä tutkintotason suhteen. Lisäksi se erottaa amk-monimuotoopiskelijat päivätoteutuksen opiskelijoista.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Opetus- ja kulttuuriministeriö & Tilastokeskus & Eurostudent-konsortio: Opiskelijatutkimus 2019 (Eurostudent VII) [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-11-07). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3889
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.