FSD1015 Puolueiden ajankohtaistutkimus 1988

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Puolueiden ajankohtaistutkimus 1988

Aineistonumero

FSD1015

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1015
https://doi.org/10.60686/t-fsd1015

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen Gallup
  • Helsingin yliopisto. Yleisen valtio-opin laitos

Sisällön kuvaus

Haastateltuja pyydettiin nimeämään asioita, joista he olivat haastatteluajankohtana huolissaan, heiltä kysyttiin kiinnostusta politiikkaan, käsitystä omasta sijoittumisestaan poliittisella kentällä vasemmisto-oikeisto. Heitä pyydettiin sijoittamaan myös presidentinvaaliehdokkaat vasemmisto-oikeisto-mittarille. Haastateltuja pyydettiin kertomaan äänestyskäyttäytymisestään presidentinvaaleissa, valitsijamiesvaaleissa, kunnallisvaaleissa ja eduskuntavaaleissa. Heiltä tiedusteltiin myös mielipiteitä presidentin vaalitavasta ja presidentinvaaliehdokkaista, puolueista, puolueiden puheenjohtajista, hallituspohjasta ja arvioita hallituksen toiminnasta. Haastateltujen mielipiteitä kysyttiin myös kunnallispolitiikasta, aluepolitiikasta, yritysjohdon ja yritysten henkilöstön yhteistyöstä, verotuksesta ja muutamista muista yhteiskunnallisista asioista. Taustatietoina haastatelluilta kerättiin tietoja mm. kuulumisesta ammatillisiin yhdistyksiin, puolueiden jäsenyyttä, ammattia, kokemuksia työttömyydestä, perhesuhteita, koulutusta, äidinkieltä, tuloryhmää, ikää, paikkakuntaa ja vaalipiiriä. Puoluekantaa ja äänestämistä presidentinvaaleissa tiedusteltiin siten, että vastaajan puoluekanta ei tullut haastattelijan tietoon.

Asiasanat

eduskuntavaalit; kuntavaalit; poliittinen käyttäytyminen; poliittiset asenteet; presidentinvaalit; puolueiden kannatus; vaalit; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Puolueiden ajankohtaistutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomen Gallup

Tuottajat

  • Suomen Gallup
  • Helsingin yliopisto. Yleisen valtio-opin laitos

Ajallinen kattavuus

1988

Aineistonkeruun ajankohta

1988-03-10 – 1988-03-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 vuotta täyttänyt väestö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Monivaiheinen ositettu otanta. Tutkimuksen näyte on muodostettu siten, että ensimmäisessä vaiheessa väestö on ositettu 18 vuotta täyttäneiden lukumäärän suhteessa eri läänien, toisessa vaiheessa viiden eri teollisuusasteen mukaan. Näin saadun osittelukehikon perusteella on voitu laskea, montako haastattelua kutakin teollistuneisuusastetta edustavissa kunnissa eri lääneissä on tehtävä, että näytteestä tulisi väestömaantieteellisesti edustava. Näytteeseen tulevat kunnat on tämän jälkeen saatu Demingin vyöhykepoiminnalla. Tämä satunnaislukujen käyttöön perustuva menetelmä antaa jokaiselle kunnalle mahdollisuuden päästä näytteeseen, kuitenkin niin, että väkiluvultaan suurempien kuntien näytteeseen pääseminen on todennäköisempää. On myös mahdollista, että sama kunta tulee mukaan toistamiseen, jolloin tästä kunnasta on otettava lähtöosoitteita useampia kuin yksi. Haastattelut suoritettiin neljän kohdehenkilön muodostamassa ryväksessä lähtöosoitejärjestelmää käyttäen. Lähtöpisteet on poimittu väestörekisteristä satunnaisesti. Ensimmäinen haastattelu on tehty lähtöosoitteessa, josta on edetty seuraaviin ruokakuntiin. Kohdehenkilöitä ei valittu umpimähkäisesti, vaan heidän on pitänyt täyttää valintakortin määräämät ehdot sukupuolen ja iän suhteen. Kunkin kohdehenkilön tavoittamiseksi on tehty yksi uusintakäynti. Haastatteluja suoritettiin 37 kaupungissa ja 52 maalaiskunnassa yhteensä 1030 kpl. Haastattelutyöhön osallistui 112 haastattelijaa.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

399 muuttujaa ja 1047 havaintoa.

Datan versio

3.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on poistettu arkistoinnin yhteydessä kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen Gallup & Helsingin yliopisto: Puolueiden ajankohtaistutkimus 1988 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2002-11-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1015

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suomen demokratiaindikaattorit (2006). Toim. Sami Borg. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Wass, Hanna (2007). The effects of age, generation and period on turnout in Finland 1975-2003. Electoral Studies 26(3), 648-659.

Wass, Hanna (2008). Generations and turnout: Generational effect in electoral participation in Finland. Helsinki: University of Helsinki. Department of Political Science. Acta Politica 35.

Paloheimo, Heikki (2002). Hallituksen toimintaan ja puoluejohdon taitavuuteen kohdistuva arviointi puoluekannatuksen selittäjänä. Politiikka 44(2), 124-143.

Paloheimo, Heikki (2003). Miten äänestäjät valitsevat puolueen? Politiikka 45(3), 175-193.

Paloheimo, Heikki (2005). Vaalit ja demokratia Suomessa. Helsinki: WSOY.

Paloheimo, Heikki (2005). Puoluevalinnan tilannetekijät. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 202-228. Helsinki: WSOY.

Paloheimo, Heikki (2006). Asenteet poliittisia instituutioita ja toimijoita kohtaan. Teoksessa: Suomen demokratiaindikaattorit (toim. Sami Borg), 128 - 153. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Grönlund, Kimmo & Paloheimo, Heikki & Wass, Hanna (2005). Äänestysosallistuminen. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 119-146. Helsinki: WSOY.

Borg, Sami & Ruostetsaari, Ilkka (2002). Suuret ikäluokat ja valta. Hyvinvointikatsaus 1/2002, 51-58.

Borg, Sami (2006). Käsitykset kansalaisuudesta ja omista vaikuttamismahdollisuuksista. Teoksessa: Suomen demokratiaindikaattorit (toim. Sami Borg), 115-127. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Borg, Olavi & Raivio, Risto & Sänkiaho, Risto (1989). Kahden lipun vaalit. Tutkimus äänestämisestä 1988 presidentinvaaleissa. Tampere: Tampereen yliopisto. Tampereen yliopisto. Politiikan tutkimuksen laitos. Tutkimuksia; 103.

Quinlan, Stephen (2012). The Conundrum of Youth Turnout. A Cross-national Examination of Generational Processes. Dublin, IE: University College Dublin, IE. Doctoral Dissertation.

Karvonen, Lauri (2014). Parties, Governments and Voters in Finland. Politics under Fundamental Societal Transformation. Colchester. ECPR Press

Borg, Sami (2018). Suurten ikäluokkien poliittinen kiinnittyminen ja äänestysvalinnat 1970-luvulta nykypäivään. Teoksessa: Valta ja politiikka. Juhlakirja Ilkka Ruostetsaarelle hänen 60-vuotispäivänään (toim. Kestilä- Kekkonen, Elina & Raunio, Tapio), 150-171. Tampere: Vastapaino.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.