FSD1114 Perhebarometri 2000: lasten kasvatus
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Perhebarometri 2000: lasten kasvatus
Aineistonumero
FSD1114
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1114https://doi.org/10.60686/t-fsd1114
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Seppälä, Nina (Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos)
Muut tekijät
- Tutkimushankkeen johtajana toimi dosentti Ismo Söderling ja aineiston keruussa auttoi tutkimusavustaja Paula Jäntti.
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa on kartoitettu lasten vanhempien ja ammattikasvattajien, opettajien ja päiväkodin henkilöstön, näkemyksiä lasten kasvatuksesta ja erityisesti kasvatusvastuusta sekä sen jakautumisesta perheen sisällä puolisoiden kesken ja vanhempien sekä ammattikasvattajien välillä. Perheen sisäistä kasvatusvastuuta tarkasteltiin kysymällä vanhempien mielipiteitä siitä, kummalle puolisoista kuuluvat eräät arkiset kasvatustehtävät. Vanhempien ja ammattikasvattajien välistä kasvatusvastuuta tarkasteltiin kysymällä taas heidän mielipiteitään siitä, kummalle osapuolelle kuuluvat eräät yleisemmät kasvatustehtävät. Edelleen kysyttiin sekä vanhempien että vanhempien ja ammattikasvattajien välisistä ristiriidoista lastenkasvatuksessa sekä yhteistyöstä ja tuesta. Edelleen kysyttiin esiopetuksesta, mm. sen erilaisten tavoitteiden tärkeydestä ja esiopetuksen ja kasvatusvastuun välisistä suhteista. Vanhemmilta kysyttiin myös mielipiteitä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta ja ehdotuksia niiden parantamista koskevista muutoksista. Taustamuuttujina oli mm. sukupuoli, ikä, siviilisääty, koulutus, asuinpaikka, sosiaaliryhmä, työtilanne, työssä viihtyminen, lasten lukumäärä ja ikä.
Asiasanat
esiopetus; kasvatus; käsitykset; lapset (ikäryhmä); lapsiperheet; opettajat; perhe-elämä; perheet; perheet; työ; vanhemmat; varhaiskasvatuksen opettajat; vastuu; yhteistyö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Esi- ja peruskoulu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Perhe-elämä, avioliitto ja sukupolvet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
PerhebarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Seppälä, Nina (Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos)
Tuottajat
- Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos
Ajallinen kattavuus
2000
Aineistonkeruun ajankohta
2000-03
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perhe
Perusjoukko/otos
Peruskoulun ala-asteiden 1-4 luokkien opettajat, päiväkotien ammattikasvattajat ja em. ryhmiin kuuluvien lasten vanhemmat (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Otanta suoritettiin siten, että Suomen vanhan läänijaon mukaisesta 11 läänistä valittiin mukaan läänin pääkaupunki, sen lähistöllä sijaitseva ns. pendelöintikunta ja maaseutukunta. Mukaan tuli 33 erikokoista, eri puolilla maata sijaitsevaa kuntaa. Tutkittavien lukumäärä kunnittain vaihteli sekä kunnan asukasluvun että väestön alueellisen jakautumisen mukaan. Kustakin kunnasta/kaupungista otokseen mukaan tulevat päiväkodit ja koulut pyrittiin valitsemaan siten, että ne edustivat tasaisesti paikkakunnan eri alueita. Päiväkodit ja koulut toimittivat lomakkeet edelleen vanhemmille.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
79
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on kerätty neljällä erillisellä kyselylomakkeella neljältä eri ryhmältä: perheen miespuolisilta ja naispuolisilta huoltajilta, opettajilta sekä päiväkodin henkilökunnalta. Tiedostossa viidentenä olevalla tunniste-nimisellä muuttujalla on nämä ryhmät erotettavissa toisistaan.
Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Seppälä, Nina (Väestöliitto): Perhebarometri 2000: lasten kasvatus [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2001-10-05). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1114
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää yksi kappale valmista tutkimusjulkaisua osoitteeseen: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos, PL 849, 00101 HELSINKI.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Seppälä, Nina (2000). Yhteispelillä lapsen parhaaksi. Vanhempien ja ammattikasvattajien näkemyksiä lasten kasvatuksesta. Perhebarometri 2000. Helsinki: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos. Katsauksia E; 9/2000.
Korpela, Noora (2004). Naisten ja miesten näkemykset lastenkasvatuksesta: tutkimus huoltajien näkemyseroista vanhempien välisessä työnjaossa sekä ammattikasvattajien kasvatustehtävästä. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.
Härkönen, Annamari (2008). Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen 2000-luvun Suomessa: tutkimus työssäkäyvien vanhempien työhön ja perheeseen liittyvien roolien välisen konfliktin ja tuen kokemuksista. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.