FSD1230 KuntaSuomi 2004: kuntatyöyhteisötutkimus 1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

KuntaSuomi 2004: kuntatyöyhteisötutkimus 1999

Aineistonumero

FSD1230

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1230
https://doi.org/10.60686/t-fsd1230

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nakari, Risto (Tampereen yliopisto. Työelämän tutkimuskeskus)

Sisällön kuvaus

Vastaajia pyydettiin arvioimaan omaa sektoriaan ja sen kautta kuntien palvelutoimintaa muutamien väittämien valossa. Väittämät koskivat muun muassa sektorin tuottamien kunnallisten palvelujen merkitystä kuntalaisten tasa-arvolle, niiden tehokkuutta verrattuna yksityiseen vaihtoehtoon, johtamistapaa, kilpailuttamista, yksityistämistä ja tehtävien priorisointia. Vastaajien tuli arvioida oman työnsä ruumiillista ja henkistä rasittavuutta, työtahdin muutoksia ja nykyistä työmäärää. Käsityksiä oman työn palkkaustasosta, sen erilaisista sisällöllisistä ominaisuuksista ja etenemismahdollisuuksista kysyttiin myös. Lisäksi selvitettiin vastaajien käsitystä omista vaikutusmahdollisuuksistaan työtään koskien sekä sitä, miten hyvin he saavat tietoa työhönsä suunnitelluista tai tehtävistä muutoksista. Vielä kysyttiin mahdollisuutta saada tukea esimieheltä ja työtovereilta työn tuntuessa hankalalta sekä selvitettiin suhtautumista asiakkaiden taholta tuleviin paineisiin ja vaatimuksiin.

Tutkimuksessa kartoitettiin työpaikan ilmapiiriä useiden väittämien avulla sekä työpaikalla esiintyviä erilaisia ristiriitoja ja niiden käsittelyä. Lisäksi vastaajat arvioivat suhdettaan esimieheensä ja esimiehensä ominaisuuksia ja toimintatapoja. Seuraavaksi tutkimuksessa selvitettiin työmotivaatiota ja tuloksellisuutta. Vastaajia pyydettiin arvioimaan luetelluista vaihtoehdoista, minkälaisin keinoin työmotivaatiota voitaisiin parantaa sekä osoittamaan, mitkä keinoista ovat käytössä heidän työpaikallaan. Heidän tuli myös arvioida omia valmiuksiaan selviytyä työtehtävistään ja mahdollisuutta saada ammattitaitoa kehittävää koulutusta nykyisessä työpaikassa. Seuraavaksi kysyttiin, miten paljon vastaaja tarvitsee työssään erilaisia osaamisen muotoja nyt ja tulevaisuudessa (esimerkiksi vuorovaikutustaitoja, kulttuurien tuntemusta, taloudellisten realiteettien huomioonottamista). Käsityksiä vastaajien työyhteisöjen tuottavuusongelmien syistä ja lähteistä sekä oman kunnan eri palveluista ja toisaalta oman työyhteisön tuottamien palveluiden tasosta tutkittiin myös.

Vastaajien tuli arvioida oman toimialansa johtoa erilaisia piirteitä kuvaavien käsiteparien avulla (esim. aloitteellinen vs. jarruttava, asiantunteva vs. käytännön tarpeille vieras). Lopuksi kysyttiin, miten tärkeää on käsitellä kuntatyönantajan ja henkilöstöjärjestöjen välisessä neuvottelu- ja yhteistoiminnassa eräitä työhön ja työyhteisöön liittyviä asioita (esimerkiksi työsuhteiden pysyvyyttä, työn sisältöä, kunnan talouden tasapainoa).

Taustamuuttujia ovat sen kunnan nimi, jossa vastaaja työskentelee, vastaajan toimipiste (työpaikka tai työyhteisö) kunnassa, palvelussuhteen laatu (esim. määräaikaisuus, vakinaisuus), kokoaikaisuus, osa-aikaisuus, vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, mahdollinen esimiesasema, työskenteleekö vastaaja asuinkunnassaan vai ei ja ammattiliiton jäsenyys.

Asiasanat

esihenkilöt; johtaminen; julkiset palvelut; kannustus; kunnat; palkat; palkitseminen; ristiriidat; tiedonkulku; tuloksellisuus; työilmapiiri; työmotivaatio; työntekijät; työtyytyväisyys; työyhteisöt; työympäristö; täydennyskoulutus; vaikuttaminen; viranhaltijat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

KuntaSuomi 2004

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Nakari, Risto (Tampereen yliopisto. Työelämän tutkimuskeskus)

Ajallinen kattavuus

1999

Aineistonkeruun ajankohta

1999-04-15 – 1999-09-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Espoo, Haukipudas, Humppila, Hämeenlinna, Iitti, Jaala, Joroinen, Kaarina, Karstula, Kemiö, Kerava, Kiikala, Kokkola, Kolari, Kotka, Kristiinankaupunki, Kuhmoinen, Lappeenranta, Leppävirta, Lieksa, Liljendal, Lumijoki, Mikkeli, Multia, Naantali, Noormarkku, Närpiö, Oulainen, Outokumpu, Padasjoki, Pieksämäki, Porvoo, Pudasjärvi, Punkaharju, Pyhäntä, Pylkönmäki, Ranua, Rääkkylä, Sonkajärvi, Suolahti, Tyrnävä, Vaasa, Vahto, Varkaus, Vehkalahti, Vimpeli, Virrat

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Tutkimukseen valittujen työyhteisöjen jäsenet

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Kaksivaiheinen ositettu otanta projektikuntien valinnassa, kokonaistutkimus harkinnanvaraisesti valitusta kohdejoukosta

Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Tutkimukseen valitut kunnat muodostavat pienoiskuvan Suomen kuntakentästä. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.

Aineisto koostuu 47 kunnan 411 työyhteisöstä. Työyhteisöt valittiin alun perin vuoden 1995 tutkimuksessa. Tuolloin kustakin kunnasta valittiin samanlaisia, sektorin ydintoimintoja suorittavia työyhteisöjä. Mukaan otetuissa työyhteisöissä kysely suunnattiin koko henkilöstölle paneelitutkimuksen periaatteella. Työyhteisöt ovat pääosin samat kuin vuoden 1995 tutkimuksessa, mutta 18 työyhteisöä puuttuu muun muassa organisaatiossa tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

61

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.3

Katso myös

FSD1193 KuntaSuomi 2004: kuntatyöyhteisötutkimus 1995

FSD1315 KuntaSuomi 2004: kuntatyöyhteisötutkimus 2003

Aineiston käytössä huomioitavaa

Toimialoista aineistossa on sosiaalitoimen yliedustus ja kuntayhtymien vuoksi terveydenhuollon aliedustus. Miehet ja määräaikaiset ovat vastanneet vähemmän kuin heitä on kunnissa keskimäärin. Muuttujan k1 luokat 207 ja 209 on poistettu vuoden 1999 kyselystä, niihin on kuitenkin tullut yksittäisiä vastauksia.

Kysymykseen numero 2 liittyvä muuttuja puuttuu.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nakari, Risto (Tampereen yliopisto): KuntaSuomi 2004: kuntatyöyhteisötutkimus 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.3 (2003-11-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1230

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Nakari, Risto (2000). Muuttuuko työelämä - ja mihin suuntaan? Helsinki : Suomen Kuntaliitto. - (KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 23 & Acta; 126)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Nakari, Risto (2000). Muuttuuko työelämä - ja mihin suuntaan? Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 23 & Acta; 126.

Nakari, Risto (2004). Kuntien erilaistuva työelämä. Tutkimus kunnallisista työyhteisöistä 1995 - 2003. Helsinki: Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 50 & Acta; 170.

Nakari, Risto (2009). Toimiva kunnallinen palveluorganisaatio. Työelämän laadun, asiakastyytyväisyyden ja palvelukustannusten väliset yhteydet strategisen henkilöstöjohtamisen näkökulmasta. Helsinki: Kuntaliitto. Acta; 209.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.