FSD1258 Sopimuspalokuntatutkimus 2002: palokuntalaiset

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Sopimuspalokuntatutkimus 2002: palokuntalaiset

Aineistonumero

FSD1258

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1258
https://doi.org/10.60686/t-fsd1258

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suominen, Petteri (Tampereen yliopisto. Politiikan tutkimuksen laitos)

Muut tekijät

  • Palokangas, Miia (Tutkimustie Consulting)

Sisällön kuvaus

Aineisto on osa vapaaehtoispalokuntien yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkittävyyttä tarkastelevaa tutkimusta, jonka kohteina ovat puolivakinaiset sekä kunnan kanssa sopimuksen tehneet vapaa- ja tehdaspalokunnat eli sopimuspalokunnat. Palokuntatyöhön liittyviä kokemuksia kartoitettiin kysymällä, kuinka kauan vastaajat ovat kuuluneet sopimuspalokuntaan, ovatko sukulaiset mukana toiminnassa, millaiseen palokuntaan vastaajat kuuluvat ja miksi he siihen alunperin liittyivät. Lisäksi tiedusteltiin, missä tehtävissä vastaajat toimivat nykyisin ja suunnittelevatko he jättävänsä palokuntatyön.

Palomiesten piti eritellä palokuntatoiminnan myönteisimpiä ja kielteisimpiä puolia. Lisäksi he arvioivat väittämiä muun muassa sopimuspalokuntien poliittisesta sitoutumattomuudesta, yhteiskunnallisesta vastuuntunnosta, tunnettuudesta ja julkisuuskuvasta. Yhteiskunnallista osallistumista selvitettiin kysymällä, mihin yhdistyksiin tai järjestöihin vastaajat kuuluvat. Myös luottamustehtäviä eriteltiin. Vastaajat arvioivat omaa yhteiskunnallista aktiivisuuttaan ja palokuntatyön hyötyjä muussa järjestötoiminnassa. Sopimuspalokuntien yhteiskunnallista merkittävyyttä selvitettiin tiedustelemalla, kuinka merkittävinä vastaajat pitävät sopimuspalokuntia pelastustoimen kannalta, kuntalaiset pitävät kunnan kannalta sekä päättäjät kunnan ja sen talouden kannalta.

Palomiesten piti arvioida eri tahojen (muun muassa poliisi, terveydenhoito- ja sosiaaliviranomaiset) sopivuutta sopimuspalokuntien toiminnallisiksi yhteistyökumppaneiksi. Pelastustoimen alueuudistukseen liittyen palokuntalaiset pohtivat avovastauksissa sopimuspalokuntien tulevaisuuden tehtäviä sekä alueellisen pelastustoimen suurimpia hyötyjä ja haittoja. Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, siviilisääty, lasten lukumäärä, ammatillinen koulutus ja sosiaaliryhmä.

Asiasanat

alueellistuminen; järjestöt; kansalaiset; kunnat; palokunnat; palomiehet; pelastustoimi; poliittisuus; sopimukset; taloudellisuus; vaikuttavuus; vapaaehtoisuus; yhteiskunta; yhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suominen, Petteri (Tampereen yliopisto. Politiikan tutkimuksen laitos)

Tuottajat

  • Sisäasiainministeriö. Pelastusosasto
  • Suomen Palosuojelurahasto

Ajallinen kattavuus

2002

Aineistonkeruun ajankohta

2001-11 – 2002-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Kajaani, Laihia, Loviisa, Muonio, Puumala, Valkeakoski

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Kuuden otoskunnan sopimuspalokuntalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Otoskunnat valittiin siten, että ne edustavat kattavasti Suomen eri alueita ja erilaisia pelastustoimen järjestämismuotoja. Kyselyn kohderyhmänä oli otoskuntien 236 sopimuspalokunnan jäsentä. Kyselyt kerättiin kirjeitse. Vastauksia palautettiin yhteensä 123, joten vastausprosentti oli 52,1. Kajaanilaisista vastasi 58 %, laihialaisista 70 %, loviisalaisista 32 %, muoniolaisista 64 %, puumalalaisista 59 % ja valkeakoskelaisista 59 %.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

52,10

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD1259 Sopimuspalokuntatutkimus 2002: kuntien valtuutetut

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu asuinpaikka q1.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suominen, Petteri (Tampereen yliopisto): Sopimuspalokuntatutkimus 2002: palokuntalaiset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1258

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Suominen, Petteri (2002). Arvon mekin ansaitsemme : tutkimus vapaaehtoispalokuntien yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja merkittävyydestä. Tampere : Tampereen yliopisto. Poliitikan tutkimuksen laitos.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suominen, Petteri (2002). Arvon mekin ansaitsemme: tutkimus vapaaehtoispalokuntien yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja merkittävyydestä. Tampere: Tampereen yliopisto. Poliitikan tutkimuksen laitos.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.