FSD1276 Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996
Aineistonumero
FSD1276
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1276https://doi.org/10.60686/t-fsd1276
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
- Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
Muut tekijät
- Lapin yliopisto
- Pohjois-Pohjanmaan liitto
- Satakuntaliitto
- Tutkimukseen osallistuneet kunnat
Sisällön kuvaus
Kyselyn tarkoituksena oli saada tietoa kansalaisten hyvinvointia ja hyvinvointipalveluja koskevista mielipiteistä.
Vastaajaa pyydettiin aluksi arvioimaan muun muassa taloudellista tilannettaan, asumistilannettaan, ihmissuhteitaan, mahdollisuuttaan saada tarvitsemiaan palveluja ja elämäntilannettaan nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi hänen tuli arvioida Euroopan yhteisön jäsenyyden, ulkomaalaisten määrän lisäyksen ja kansainvälistymisen merkityksiä suomalaisille nyt ja tulevaisuudessa. Edelleen kysyttiin, miten hän liikkuu päivittäisillä asiointimatkoillaan ja minkälaisiksi hän kokee julkisten kulkuvälineiden toimivuuden.
Palveluiden käyttöön liittyen kysyttiin millaiseksi vastaaja arvioi erilaisten tahojen (sukulaiset, ystävät, naapurit, vapaaehtoistyöntekijät, järjestöt, seurakunta, kunta, valtio, sosiaali- ja terveysalan yritykset) merkityksen avun tai tuen saamisessa yleensä ja mitä epävirallista tukea hän saa esimerkiksi sukulaisilta, ystäviltä, naapureilta, järjestöiltä tai seurakunnalta. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka usein hän saa tällaista epävirallista apua erilaisiin arkielämän tilanteisiin tai tarjoaa apua itse. Julkisten palvelujen nykyistä tilaa kartoitettiin esittämällä vastaajalle luettelo erilaisista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä työhallinnon ja Kansaneläkelaitoksen palveluista ja pyytämällä häntä ensin kertomaan onko käyttänyt näitä palveluja ja sitten arvioimaan palvelun toimivuutta. Lisäksi kysyttiin vastaavalla tavalla vastaajan mielipidettä erilaisten yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen (kuten apteekit, lääkäri-, kodinhoito-, päivähoito- ja päihdehuoltopalvelut) toimivuudesta.
Hyvinvointipalvelujen tulevaisuuteen liittyen vastaajalta kysyttiin, mitä mieltä hän on sosiaalipalveluiden yksityistämisestä, olisiko hyvinvointipalvelut kustannettava verovaroin vai asiakasmaksuin, kuinka tarpeellisena hän pitäisi ns. yhteispalvelutoimiston perustamista omalle asuinalueelleen ja millaiseksi hän arvioi sosiaali-, terveys-, työhallinnon ja Kelan palveluiden saatavuuden ja laadun tulevaisuudessa kehittyvän.
Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, koulutus, työmarkkinatilanne, kotitalouden aikuisten ja lasten lukumäärä, asumismuoto, muuttosuunnitelmat, asuinkunta, asuinalue ja nykyisen asunnon etäisyys lähimmästä naapurista, kaupasta, pankista, postista ja terveyskeskuksesta.
Asiasanat
alueelliset palveluyksiköt; alueellisuus; asuinympäristö; hyvinvointi; joukkoliikenne; julkiset palvelut; lähipalvelut; peruspalvelut; sosiaalinen tuki; sosiaaliset verkostot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Tuottajat
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Ajallinen kattavuus
1996
Aineistonkeruun ajankohta
1996-10 – 1996-11
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Kuusamo, Pori, Posio, Pudasjärvi, Punkalaidun, Rauma, Taivalkoski
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Kotitalous
Perusjoukko/otos
Kuusamon, Porin, Posion, Pudasjärven, Punkalaitumen, Rauman ja Taivalkosken kotitaloudet.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä
Kyselyyn pyrittiin saamaan mukaan kaupungistumisasteeltaan, maantieteelliseltä sijainniltaan ja väestömäärältään eri tyyppisiä kuntia. Kyselyyn valikoituneet kunnat olivat myös itse halukkaita osallistumaan tutkimukseen. Kustakin kunnasta valittiin kaupunginosa, taloalue tai haja-asutusalueen osa, johon kysely kohdennettiin. Maaseutumaisista kunnista vastaajat valittiin sekä taajamasta että haja-asutusalueelta. Kaupunkimaisista kunnista kysely kohdistettiin yhteen kaupunginosaan, jonka alueella valittiin tutkimukseen osallistuvat kotitaloudet asumismuotoon (omistusasunnot, vuokra-asunnot) ja asuntotyyppiin suhteutettuna. Halutunkaltaiset kotitaloudet poimittiin väestörekisteristä. Jos aineistonkerääjät eivät tavoittaneet valitusta kotitaloudesta ketään, valittiin tilalle pääsääntöisesti toinen kotitalous.
Kyselyyn perehdytetyt henkilöt veivät lomakkeen valikoituihin kotitalouksiin, esittelivät tutkimuksen tarkoituksen ja lomakkeen sekä tarvittaessa opastivat lomakkeen täyttämisessä. Aineistonkerääjät myös noutivat henkilökohtaisesti lomakkeen takaisin. Koillismaalla vastaajia motivoitiin myös tiedottamalla sanomalehdessä ennakkoon kyselyn tekemisestä. Jokaiseen kyselyyn osallistuneessa kunnassa jaettiin 150 lomaketta. Kyselyjä palautettiin Satakunnassa 365 ja Koillismaalla 518. Katoon on syynä joidenkin kotitalouksien kieltäytyminen vastaamasta tai tavoittamattomuus. Lomakkeet pyrittiin jakamaan vastaajille arki-iltaisin. Kyselyyn pyydettiin vastausta koko kotitalouden näkökulmasta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
84
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
3.0
Katso myös
FSD1275 Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995
FSD1277 Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998
FSD1278 Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999
FSD2385 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001
FSD2386 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000
Aineiston käytössä huomioitavaa
Eläkeläiskotitalouksia on mukana suhteellisesti enemmän kuin alueiden väestöosuus edellyttäisi.
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä luokiteltu syntymävuosimuuttuja q22.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)): Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2019-01-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1276
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula (1998). Hyvinvointi kansalaispuntarissa : kansalaisten kokemuksia hyvinvointipalvelujärjestelmästä. Helsinki : Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Julkaisut aineistosta
Kinnunen, Petri (1998). Hyvinvoinnin ruletti: tutkimus sosiaalisen tuen verkostojen jäsentymisestä 1990-luvun lopun Suomessa. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula (1997). Erilaistuvat alueet - eriytyvät kehitystarpeet: maakunnallisen sosiaalipolitiikan mahdollisuus. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula (1998). Hyvinvointi kansalaispuntarissa: kansalaisten kokemuksia hyvinvointipalvelujärjestelmästä. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Eronen, Anne (1997). Kansalaiskuvajaisia tutkijan hyvinvointipeilissä. Sosiaaliturva 19/1997, 22-23. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.