FSD1277 Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998
Dataset ID Number
FSD1277
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1277https://doi.org/10.60686/t-fsd1277
Data Type
Quantitative
Authors
- Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
- Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
Other Identification/Acknowledgements
- Pohjois-Karjalan liitto
- Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys
- Kyselyyn osallistuneet kunnat
Abstract
Kyselyn tarkoituksena oli saada tietoa hyvinvointipalvelujen kehittämistarpeista. Vastaajia pyydettiin aluksi arvioimaan muun muassa taloudellista tilannettaan, asumistilannettaan, ihmissuhteitaan ja elämäntilannettaan. Lisäksi hänen tuli arvioida Suomen kansainvälistymistä ja jäsenyyttä Euroopan Unionissa kuin myös Suomeen matkailevien ulkomaalaisten määrän lisääntymisen, Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten, sekä pakolaisten määrän merkitystä suomalaisille nykyisin.
Vastaajan lähiympäristöön ja palvelujen käyttöön liittyen kysyttiin millaiseksi vastaaja näkee erilaisten tahojen (perhe, sukulaiset, ystävät, tuttavat, naapurit, vapaaehtoistyöntekijät, järjestöt, yhdistykset, seurakunta, kunta, valtio ja yksityiset sosiaali- ja terveysalan yritykset) tämän hetkisen merkityksen sosiaalisen tuen tuottamisessa eri elämäntilanteissa. Sosiaalisia verkostoja kartoitettiin kysymällä kuinka usein ja keneltä (sukulaiset, tuttavat, naapurit, yhteisöt, järjestöt, seurakunta) hän saa apua/tukea erilaisissa arkipäivän tilanteissa, millaista tukea hän saa sekä kuinka usein hän itse tarjoaa apuaan mainituille tahoille. Vastaajaa pyydettiin myös kertomaan, millaista apua hän tarvitsisi mutta ei ole saanut sekä minkä tahon toivoisi tätä apua tarjoavan.
Nykyisten hyvinvointipalvelujen tilaa kartoitettiin esittämällä vastaajalle ensin luettelo erilaisista kunnan tai valtion tarjoamista sosiaali- ja terveyspalveluista, työhallinnon ja Kansaneläkelaitoksen palveluista ja pyytämällä häntä ensin kertomaan onko käyttänyt näitä palveluja ja sitten arvioimaan palvelujen nykyistä toimivuutta. Lisäksi häneltä tiedusteltiin mahdollisia vaikeuksia joita hän oli kohdannut käyttäessään näitä palveluja. Seuraavaksi vastaajalle esitettiin lista yksityisistä, kaupallisista sosiaali- ja terveysalan palveluista ja kysyttiin taas, onko hän käyttänyt niitä palveluja sekä pyydettiin arvioimaan palvelujen nykyistä toimivuutta. Vastaajaa pyydettiin myös listaamaan mahdolliset vapaaehtois- ja järjestötoiminnan muodot joihin hän osallistuu. Hyvinvointipalvelujen tulevaisuuteen liittyen vastaajalta kysyttiin hänen mielipidettään yksityistämisestä, hyvinvointipalvelujen rahoittamistavoista sekä sitä, kuinka tarpeellisena hän pitäisi ns. yhteispalvelutoimiston perustamista omalle asuinalueelleen ja millaisia palveluja hän sinne toivoisi. Vastaajalta tiedusteltiin myös näkemystä siitä, millaiseksi hän arvioi sosiaali- ja terveyspalvelujen, työhallinnon ja Kelan palveluiden saatavuuden tulevaisuudessa kehittyvän. Palvelujen käyttöhalukkuutta tietotekniikan avulla kartoitettiin kysymällä, kuinka usein ja kuinka hyvin vastaaja osaa käyttää tietokonetta, sekä onko hän käyttänyt tai kiinnostunut käyttämään erilaisia palveluita (pankkipalvelut, työhallinnon palvelut, tapahtumakalenterin seuraaminen, kulutustarvikkeiden ostaminen, tiedot opiskelupaikoista, yhteydenotot virkamiehiin, kirjastopalvelut ja henkilökohtaiset sähköpostiyhteydet) internetin avulla. Lopuksi vastaajaa pyydettiin kertomaan, mitkä tekijät vaikeuttavat tai estävät häntä käyttämästä internetiä asioinnin apuna.
Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan ikä, sukupuoli, asumismuoto, vastaajan työmarkkinatilanne, koulutus, kotitalouden aikuisten ja lasten lukumäärä, muuttosuunnitelmat ja julkisten kulkuvälineiden toimivuus vastaajan kannalta.
Keywords
Internet; alueelliset palveluyksiköt; alueellisuus; asuinympäristö; elinolot; hyvinvointi; joukkoliikenne; julkiset palvelut; kansainvälistyminen; lähipalvelut; peruspalvelut; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset verkostot; terveyspalvelut
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Data Producers
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Time Period Covered
1998
Collection Dates
1998-04 – 1998-05
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi, Lieksa, Liperi, Joensuu, Outokumpu, Rääkkylä
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Kotitalous
Universe
Lieksan (Partalanmäki), Liperin (Ylämylly, Honkalampi), Outokummun (Mustola, Jokipohja), Joensuun (Rantakylä) ja Rääkkylän (kirkonkylä, Rasivaara, Oravisalo-Varpasalo -Saaret, Sintsi-Nieminen) asukkaat.
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä
Kyselyyn valikoituivat ne Pohjois-Karjalan kunnat, jotka olivat halukkaita osallistumaan tutkimukseen. Kyselyt tehtiin tutkimuskuntien kaupungin- tai kunnanosissa satunnaisesti valituille kotitalouksille. Tutkittavia kotitalouksia valittiin alueelta sekä omistus- ja vuokra-asunnoista että erilaisista asuntotyypeistä. Lähes kaikki vastaajat asuivat taajamissa. Lomake jaettiin jokaisessa tutkimuskunnassa 150 kotitalouteen, mutta koska ensimmäisessä vaiheessa kyselyjä ei kaikissa kunnissa palautunut riittävästi, jaettiin kyselyjä myös varalle valittuihin kotitalouksiin. Aineisto kerättiin käyttämällä ns. tuettua lomakekyselyä, jossa aineistonkeruuseen perehdytetyt henkilöt veivät lomakkeet vastaajille ja noutivat täytetyt lomakkeet takaisin. Menetelmä mahdollisti vastaajan motivoinnin lisäksi avustamisen lomakkeen täyttämisessä sekä vastaajien antaman muun palautteen huomioinnin.
Vastaamatta jätti 20% niistä kotitalouksista, joihin lomake jaettiin. Kyselyyn vastaamattomuus oli selvästi suurempi niissä kotitalouksissa, joissa aineistonkerääjä ei tavoittanut vastaajaa henkilökohtaisesti. Osa kieltäytyi myös vastaamasta kiinnostuksen puutteeseen vedoten.
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
80
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Data Version
2.0
Related Datasets
FSD1275 Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995
FSD1276 Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996
FSD1278 Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999
FSD2385 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001
FSD2386 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000
Completeness of Data and Restrictions
Aineistolla tavoitetaan hyvin kansalaisten hyvinvointia koskevat näkemykset. Kuitenkin on syytä huomata, että tällä keräystavalla ei todennäköisimmin tavoiteta laitoksissa asuvia ja kaikkein huonoimmassa asemassa olevia kuntalaisia, joten heidän kokemuksensa eivät välity tässä raportissa.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)): Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd1277; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1277
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Special Terms and Conditions for Access
Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Materials
Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Virikko, Paula (1998). Pohjois-Karjala, kansalainen ja hyvinvointi. Helsinki : Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys & Pohjois-Karjalan liitto & Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Related Publications
Eronen, Anne & Londén, Pia & Perälahti, Anne & Siltaniemi, Aki (2003). Sitkeät seutukunnat: pohjoiskarjalaisten kokemuksia hyvinvoinnista ja palveluista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto & Joensuu: Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys.
Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Virikko, Paula (1998). Pohjois-Karjala, kansalainen ja hyvinvointi. Joensuu: Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys & Pohjois-Karjalan liitto & Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.