FSD1291 Karjalan mediatutkimus 2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Karjalan mediatutkimus 2000

Aineistonumero

FSD1291

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1291
https://doi.org/10.60686/t-fsd1291

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nordenstreng, Kaarle (Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos)
  • Pietiläinen, Jukka (Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos)

Sisällön kuvaus

Karjalan mediatutkimuksessa selvitetään tiedotusvälineiden seuraamista Petroskoissa sekä asenteita joukkoviestimiä kohtaan. Lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan, mitä kanavia petroskoilaiset käyttävät eri tietojen hankkimisessa

Ensin kyselyssä selvitettiin sanomalehtien lukemiseen liittyviä asioita. Vastaajilta tiedusteltiin, kuinka usein he lukevat eri sanomalehtiä ja miten he hankkivat kyseisiä lehtiä luettavakseen. Seuraavaksi kysyttiin, minkä mainituista lehdistä vastaajat valitsisivat mieluiten, jos olisi mahdollista valita vain yksi. Lisäksi pyydettiin arvioimaan, missä sanomalehdessä heidän mielestään on useimmiten virheellistä ja missä taas virheettömintä tietoa. Karjalan tasavallassa ilmestyvät ja valtakunnalliset sanomalehdet käsiteltiin omina kysymysryhminään.

Lisäksi kartoitettiin, mistä aiheista tai mitä osastoja vastaajat mieluiten lukevat sanomalehdistä. Arvioitavana olivat esimerkiksi politiikkaan ja talouteen liittyvät uutiset, viihde- ja mielipidesivut. Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka usein he kuuntelevat eri radiokanavia sekä katsovat eri televisiokanavia.

Seuraavaksi tiedusteltiin mielipiteitä joukkoviestimistä yleensä. Ensin vastaajilta kysyttiin, mikä heidän mielestään on median tärkein tehtävä. Toimittajista oli esitettynä erilaisia väittämiä, joista vastaajia pyydettiin valitsemaan omaa näkemystä parhaiten kuvaava.

Tämän jälkeen kysyttiin, kuinka kiinnostuneita vastaajat ovat poliittisten uutisten seuraamisesta. Vastaajilta kysyttiin myös, mitä tietolähteitä he käyttävät eri uutisten seuraamisessa. Arvioitavina olivat lähinnä poliittiset ja talouteen liittyvät uutiset. Edelleen poliittisiin ja taloudellisiin asioihin liittyen, vastaajilta kysyttiin, kuinka luotettavina he pitävät joukkotiedotusvälineitä näiden asioiden uutisoinnissa. Vastaajilta tiedusteltiin myös, ovatko paikalliset tiedotusvälineet heidän mielestään riippuvaisia kaupungin ja tasavallan vallanpitäjistä. Lisäksi kysyttiin, minkälainen vaikutus medialla yleensä on ihmisiin ja pitäisikö poliittisten asioiden uutisointia kontrolloida. Lopuksi tiedusteltiin presidentinvaaleihin liittyviä asioita. Vastaajilta kysyttiin, aikovatko he äänestää tulevissa (2000) vaaleissa ja jos aikovat, niin ketä.

Taustatietoina olivat sukupuoli, ikä, koulutus, kansalaisuus, perheen koko, tiedot työtilanteesta ja alasta, yhden perheenjäsenen yhteenlasketut tulot, perheen taloudellinen tilanne yleensä ja kaupunginosa.

Asiasanat

Karjalan tasavalta; Venäjä; asenteet; joukkoviestimet; journalismi; lehdistö; luotettavuus; luottamus; politiikka; presidentinvaalit; radio (joukkoviestimet); sanomalehdet; sanomalehdet; sensuuri; televisio (joukkoviestimet); tiedonlähteet; uutiset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Klementev, Evgeni (Karelian Scientific Centre of the Russian Academy of Sciences)
  • Kozhanov, Aleksandr (Karelian Scientific Centre of the Russian Academy of Sciences)

Tuottajat

  • Suomen Akatemia

Ajallinen kattavuus

2000

Aineistonkeruun ajankohta

2000-02-04 – 2000-02-28

Maa

Venäjä

Kohdealue

Venäjä, Petroskoi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Yli 18-vuotiaat petroskoilaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: suhteutettu ositettu otanta

Tutkimuksen 508 hengen otos perustuu kiintiöotantaan, jossa ikä ja sukupuoli on vakioitu Petroskoin väestörakennetta vastaavaksi.

Haastattelut tehtiin haastateltavien kodeissa kuudella eri alueella Petroskoissa (Drevlyanka - Perevalka, Golikovka-Zareka, Kukkovka, Klyuchevaya, Oktyabrskii - 5th poselok, Centre). Jokaiselta alueelta haastateltiin 84 - 86 henkilöä 4 - 6 kadulta (joilla 6 - 15 kerrostaloa). Kultakin alueelta valittu otos suhteutettiin erikseen vastaamaan kaupungin väestörakennetta (tiedot väestörakenteesta: Karelian Statistic Committee 1998).

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

109 muuttujaa ja 508 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Yli 50-vuotiaita on aineistossa hieman enemmän ja 30 - 49-vuotiaita vähemmän verrattuna kaupungin väestörakenteeseen. Yli 50-vuotiaiden osuus aineistossa on 42,9 % ja 30 - 49-vuotiaiden 31,4 %, vaikka vastaavat ikäluokkien osuudet Petroskoin väestöstä olivat vuoden 1997 alussa 46 % ja 34 %. Eri kansallisuudet puolestaan ovat aineistossa suhteellisesti hyvin edustettuina.

Tutkimuksen koulutustasojen luonnehdinta perustuu venäläiseen luokitukseen. Aineistossa korkein koulutusluokka vastaa parhaiten lukiota ja keskiasteen erikoistunut/yleinen koulutus ammattikoulua. Aineistossa 40 % vastaajista on suorittanut tai osittain suorittanut korkeamman koulutuksen, kun taas vuoden 1991 väestötietojen mukaan vain 12 % Karjalan yli 15-vuotiaista kaupunkilaisista kuuluu samaan luokkaan. Koulutustaso on siis ymmärretty eri tavoin tutkimuksen otannassa ja väestölaskennassa tai sitten korkeasti koulutetut ovat aineistossa yliedustettuina.

Yksittäisistä kysymyksistä presidenttiehdokkaiden valinta ja vaaleihin osallistuminen yleensä vastasivat hyvin todellisen äänestyksen tuloksia ja äänestysaktiivisuutta; ainoastaan kommunististen ehdokkaiden Zyuganovin ja Tuleevin kannattajat olivat aliedustettuina, kun taas Yavlinskiin kannattajat olivat yliedustettuina.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nordenstreng, Kaarle (Tampereen yliopisto) & Pietiläinen, Jukka (Tampereen yliopisto): Karjalan mediatutkimus 2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1291

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Pietiläinen, Jukka (2002). The Regional Newspaper in Post-Soviet Russia : Society, Press and Journalism in the Republic of Karelia 1985-2001. Tampere : Tampere University Press.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pietiläinen, Jukka (2002). The Regional Newspaper in Post-Soviet Russia: Society, Press and Journalism in the Republic of Karelia 1985-2001. Tampere: Tampere University Press.

Pietiläinen, Jukka (2003). Media Audiences in a Russian Province. Nordicom Information 25(3), 31-39.

Pietiläinen, Jukka (2003). Media Audiences in a Russian Province. Nordicom Review 24(1), 79-87.

Pietiläinen, Jukka (2003). Sanomalehdistö ja lehtiä lukeva yleisö Karjalan tasavallassa. Idäntutkimus 10(2), 18-27.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.