FSD1292 Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimus 1993-1998

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS))

Asiasanat

alkoholinkäyttö, hampaidenhoito, huumeet, kansanterveystiede, korkeakoulut, käyttö, liikenneturvallisuus, liikunta, mielenterveys, opiskelijat, ravinto, sosiaaliset suhteet, terveydentila, terveyskäyttäytyminen, tupakointi

Sisällön kuvaus

Seurantatutkimuksessa kartoitettiin lukuvuonna 1993-1994 opintonsa aloittaneiden turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden terveyttä, terveyskäyttäytymistä ja sosiaalisia suhteita ensimmäisenä, kolmantena ja viidentenä opiskeluvuotena. Aineisto kerättiin joka vuosi samoilla lomakkeilla (tutkimuskysely ja YTHS:n vakioterveyskysely).

Vastaajien terveydentilaa kartoitettiin kysymyksillä muun muassa lääkärin toteamista sairauksista, vioista tai vammoista, kuluneen puolen vuoden aikana esiintyneistä oireista sekä lääkkeiden, vitamiinien ja luontaistuotteiden käytöstä. Ravintoon liittyen kysyttiin mm. rasvan, maidon, juuston, kasvisten, leivonnaisten, kahvin, teen, sokerin ja suolan käytöstä sekä erityisruokavalioista, ruokahalusta ja laihduttamisesta. Vastaajien liikuntatottumuksia selvitettiin hyöty-, kunto- ja muuta liikuntaa koskevilla kysymyksillä. Myös vastaajien hampaidenhoitoa kartoitettiin. Opiskelijoiden tupakointiin liittyen tiedusteltiin muun muassa päivittäin poltettujen savukkeiden, piipullisten ja sikareiden määrää. Alkoholinkäyttöä kartoitettiin kysymällä esimerkiksi mietojen ja väkevien alkoholijuomien käytöstä, humaltumisesta ja krapulasta. Lisäksi kysyttiin, onko vastaaja kokeillut tai käyttänyt erilaisia huumeita. Vastaajien käyttämiä raskaudenehkäisymenetelmiä ja niiden tarvetta kartoitettiin myös.

Liikenneturvallisuusosiossa tarkasteltiin turvavyön, heijastimen ja polkupyöräkypärän käyttöä. Vastaajien vapaa-aikaa ja sosiaalisia suhteita selvitettiin useilla kysymyksillä mm. yhdistys- tai seuratoimintaan osallistumisesta, ystävien kanssa vietetystä yhteisestä ajasta sekä lähipiirin koosta ja sisällöstä. Mielenterveysosiossa selvitettiin vastaajien alakuloisuutta, jännittyneisyyttä ja ahdistuneisuutta viimeisen puolen vuoden aikana. Psykososiaaliseen elämähallintaansa liittyen vastaajat arvioivat esimerkiksi seuraavia asioita: otteen saaminen opiskelusta, esiintyminen, kontaktien luominen opiskelutovereihin ja vastakkaiseen sukupuoleen, omat voimat ja kyvyt sekä suhde vanhempiin. Taustamuuttujina olivat mm. vastaajien sukupuoli, siviilisääty, ylioppilaaksitulovuosi, koti- ja asuinkunnat, tiedekunta sekä äidinkieli.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.