FSD1292 Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimus 1993-1998

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimus 1993-1998

Aineistonumero

FSD1292

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1292
https://doi.org/10.60686/t-fsd1292

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS))

Sisällön kuvaus

Seurantatutkimuksessa kartoitettiin lukuvuonna 1993-1994 opintonsa aloittaneiden turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden terveyttä, terveyskäyttäytymistä ja sosiaalisia suhteita ensimmäisenä, kolmantena ja viidentenä opiskeluvuotena. Aineisto kerättiin joka vuosi samoilla lomakkeilla (tutkimuskysely ja YTHS:n vakioterveyskysely).

Vastaajien terveydentilaa kartoitettiin kysymyksillä muun muassa lääkärin toteamista sairauksista, vioista tai vammoista, kuluneen puolen vuoden aikana esiintyneistä oireista sekä lääkkeiden, vitamiinien ja luontaistuotteiden käytöstä. Ravintoon liittyen kysyttiin mm. rasvan, maidon, juuston, kasvisten, leivonnaisten, kahvin, teen, sokerin ja suolan käytöstä sekä erityisruokavalioista, ruokahalusta ja laihduttamisesta. Vastaajien liikuntatottumuksia selvitettiin hyöty-, kunto- ja muuta liikuntaa koskevilla kysymyksillä. Myös vastaajien hampaidenhoitoa kartoitettiin. Opiskelijoiden tupakointiin liittyen tiedusteltiin muun muassa päivittäin poltettujen savukkeiden, piipullisten ja sikareiden määrää. Alkoholinkäyttöä kartoitettiin kysymällä esimerkiksi mietojen ja väkevien alkoholijuomien käytöstä, humaltumisesta ja krapulasta. Lisäksi kysyttiin, onko vastaaja kokeillut tai käyttänyt erilaisia huumeita. Vastaajien käyttämiä raskaudenehkäisymenetelmiä ja niiden tarvetta kartoitettiin myös.

Liikenneturvallisuusosiossa tarkasteltiin turvavyön, heijastimen ja polkupyöräkypärän käyttöä. Vastaajien vapaa-aikaa ja sosiaalisia suhteita selvitettiin useilla kysymyksillä mm. yhdistys- tai seuratoimintaan osallistumisesta, ystävien kanssa vietetystä yhteisestä ajasta sekä lähipiirin koosta ja sisällöstä. Mielenterveysosiossa selvitettiin vastaajien alakuloisuutta, jännittyneisyyttä ja ahdistuneisuutta viimeisen puolen vuoden aikana. Psykososiaaliseen elämähallintaansa liittyen vastaajat arvioivat esimerkiksi seuraavia asioita: otteen saaminen opiskelusta, esiintyminen, kontaktien luominen opiskelutovereihin ja vastakkaiseen sukupuoleen, omat voimat ja kyvyt sekä suhde vanhempiin. Taustamuuttujina olivat mm. vastaajien sukupuoli, siviilisääty, ylioppilaaksitulovuosi, koti- ja asuinkunnat, tiedekunta sekä äidinkieli.

Asiasanat

alkoholinkäyttö; hampaidenhoito; huumeet; kansanterveystiede; korkeakoulut; käyttö; liikenneturvallisuus; liikunta; mielenterveys; opiskelijat; ravinto; sosiaaliset suhteet; terveydentila; terveyskäyttäytyminen; tupakointi

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö)

Tuottajat

  • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Ajallinen kattavuus

1993 – 1998

Aineistonkeruun ajankohta

1993-08 – 1998-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Turku

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Turun korkeakouluissa lukuvuonna 1993-1994 opintonsa aloittaneet opiskelijat (poislukien ulkomaalaiset, 30 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä Turun korkeakoulujen muiden paikkakuntien toimipisteiden opiskelijat)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Ensimmäisen kyselyn otoskoko oli 1991. Valmistuminen, opiskelun keskeytyminen, toiseen tiedekuntaan tai korkeakouluun siirtyminen yms. syyt pienensivät kohdejoukkoa seuranta-aikana 1473:een. Kysely tehtiin kirjekyselynä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

Vuonna 1993 65,3, 1996 62,4 ja 1998 59,8

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkimuskyselylomakkeen muuttujat on nimetty q-alkuisiksi ja YTHS:n vakioterveyskyselylomakkeen t-alkuisiksi. Muuttujien numerointi vastaa alkuperäisiä lomakkeita. Tutkimusvuoden järjestysnumero on lisätty muuttujien nimen loppuun (esim. q1_1, q1_2 ja q1_3).

Aineisto ei sisällä lukuvuoden 1993-1994 tutkimuksen osalta kysymysten muu mikä -alakohtien avovastauksia. Tunnisteellisuussyistä paino- ja pituusmuuttujat on top-koodattu ja lähes kaikki avomuuttujat on poistettu pl. ruokavalioihin liittyvät avomuuttujat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)): Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimus 1993-1998 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-09-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1292

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää aineiston tekijälle yksi kappale julkaisuista (sähköisenä tai painettuna), joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Johtajaylilääkäri, etunimi.sukunimi@yths.fi, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, Töölönkatu 37 A, 00260 Helsinki. Tarkemmat yhteystiedot osoitteessa: https://www.yths.fi/yhteystiedot/hallinto/

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kunttu, Kristina (1997). Korkeakouluopiskelijoiden terveyskäyttäytyminen ja sosiaaliset suhteet. Helsinki: Kansaneläkelaitos. - (Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 28)

Kunttu, Kristina & Ollitervo-Peltonen, Riitta & Seppänen, Eila & Ahola, Virpi (2002). Korkeakouluopiskelijoiden sosiaalisten suhteiden yhteys opiskeluajan stressiin. - Julkaisussa: Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti, 39 (4):263-272.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Osaa aineistoon liittyvistä julkaisuista ei ole eritelty. Julkaisulista koskee kaikkia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus -hankkeen aineistoja.

Ollitervo-Peltonen, Riitta & Kunttu, Kristina & Ahola, Virpi & Seppänen, Eila (2001). Yliopisto-opiskelijoiden koettu terveys ja stressi viiden opiskeluvuoden aikana. Työterveyslääkäri 19(1), 116-120.

Kunttu, Kristina & Ollitervo-Peltonen, Riitta & Seppänen, Eila & Ahola, Virpi (2002). Korkeakouluopiskelijoiden sosiaalisten suhteiden yhteys opiskeluajan stressiin. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 39(4), 263-272.

Kunttu, Kristina & Kylmälä, Mervi (2003). Terveystottumusten pysyvyys ja muutokset viiden opiskeluvuoden aikana. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 40(1), 34-48.

Kunttu, Kristina & Huhtala, Sakke (1999). Korkeakouluopiskelijoiden sosiaaliset suhteet ja koettu terveys. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 36(2), 90-98.

Kunttu, Kristina & Huhtala, Sakke (1999). Raportti turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden terveydestä ja terveyskäyttäytymisestä 1., 3. ja 5. opiskeluvuotena (moniste). Turku: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

Kunttu, Kristina & Almonkari, Merja & Kylmälä, Mervi & Huttunen, Teppo (2006). Yliopisto-opiskelijoiden esiintymisvarmuus ja esiintymisjännitys opiskeluterveydenhuollon näkökulmasta. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 43(4), 320-330.

Kunttu, Kristina (1997). Korkeakouluopiskelijoiden terveyskäyttäytyminen ja sosiaaliset suhteet. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 28.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.