FSD1322 Hyvinvointi 1998
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Hyvinvointi 1998
Aineiston rinnakkainen nimi
Sosiaaliturvabarometri 1998
Aineistonumero
FSD1322
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1322https://doi.org/10.60686/t-fsd1322
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kansaneläkelaitos (KELA)
- Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos
Sisällön kuvaus
Kyselyssä kartoitettiin suomalaisten materiaalista ja immateriaalista hyvinvointia. Vastaajilta kysyttiin heidän terveydentilastaan kuten psykosomaattisesta oireilusta. Edelleen tiedusteltiin rajoittaako jokin tekijä (esim. terveydentila tai asunnon tilavuus) heidän mahdollisuuksiaan mielekkääseen elämään. Vastaajien mielipiteitä sosiaali- ja terveydenhuollosta, sosiaaliturvasta, veroista sekä työttömyydestä kartoitettiin väitelausein, jotka olivat osittain erilaiset A- ja B-lomakkeissa. Lisäksi vastaajilta kysyttiin erilaisten tavoitteiden, kuten sosiaalisen syrjäytymisen estämisen, tärkeyttä työvoimapoliittisissa toimenpiteissä.
Vastaajia pyydettiin arvioimaan toimeentulotuen tasoa sekä millaista toimeentulotukea he itse pitäisivät kohtuullisena. Heiltä tiedusteltiin myös kotitalouden kuukausituloja tulomuodoittain sekä kuukausittaisia menoja. Edelleen tiedusteltiin mielipidettä kotitalouden elintasosta sekä toimeentulosta. Vastaajilta kysyttiin myös säästämisestä sekä lainanottomahdollisuuksista. Kotitalouden taloudellista vaikeuksista viimeisen vuoden aikana tiedusteltiin erilaisten taloudellisten tekijöiden aiheuttamaa turvattomuutta, maksukyvyn ongelmien ja vähävaraisuuden toistuvuutta sekä vaikeuksien ratkaisuyrityksiä.
Lisäksi avo- tai avioliitossa olevilta tiedusteltiin puolison työntekoon liittyvistä asioista, työssäkäyviltä kysyttiin työsuhteesta ja työttömänä tai lomautettuna olevilta työttömyyden tai lomautuksen syistä ja kestosta. Vastaajilta tiedusteltiin myös mielipiteitä lomakkeesta ja tutkimusaiheesta.
Taustamuuttujina ovat muun muassa vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, siviilisääty, kotitalouden jäsenten lukumäärät, korkein koulutus, pääasiallinen toiminta nyt ja viimeisen kahden vuoden sisällä sekä puoluekanta.
Asiasanat
elintaso; hyvinvointi; sosiaaliturva; taloudellinen tila; terveydenhuolto; terveys; toimeentulo; työttömyys; vähävaraisuus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
HyvinvointitutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kansaneläkelaitos
- Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos
Tuottajat
- Kansaneläkelaitos
- Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos
Ajallinen kattavuus
1998
Aineistonkeruun ajankohta
1998-03 – 1998-05
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Kotitalous
Perusjoukko/otos
Suomessa asuva 18 - 74-vuotias väestö
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta
Edustava satunnaisotos Suomen 18 - 74-vuotiaasta väestöstä. 4200 henkilön otos poimittiin Väestörekisterikeskuksen tiedostosta. Katoanalyysi tehtiin vertaamalla kotitalouden tuloja desiileittäin vuoden 1998 Tulonjakotilastoon. Lievää aliedustusta oli desiileissä I-IV ja X sekä lievää yliedustusta desiileissä V, VIII, IX. Aineistossa havaitut vinoumat esim. sukupuolen suhteen olivat vähäisiä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
68
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
195 muuttujaa ja 2821 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Kyselylomakkeiden kohtaan 36 liittyvät väitelauseet 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18 ovat eri lailla muotoiltuja lomakkeissa A ja B (ns. kehystettyjä mielipideväitteitä). Datassa olevat muuttujien selitteet ovat lomakkeen A mukaiset.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja. Aineisto ei sisällä avokysymysten 34, 52 ja 62 vastauksia eikä Muu mikä? -tyyppisten vastausluokkien ja -kohtien avovastauksia.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kansaneläkelaitos (KELA) & Turun yliopisto: Hyvinvointi 1998 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1322
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Marski, Jarmo & Mäensivu, Vesa (1998). Hyvinvoinnin muutossuuntia 1998. Helsinki : Kansaneläkelaitos. - (Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 30)
Aineistossa käytetty suomalainen ammattiluokitus: Ammattiluokitus 1997, Käsikirjoja 14. Helsinki : Tilastokeskus, 1997.
Julkaisut aineistosta
Marski, Jarmo & Mäensivu, Vesa (1998). Hyvinvoinnin muutossuuntia 1998. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 30.
Lindholm, Hanna (2001). Suomalaisen hyvinvoinnin muutokset 1995-2000. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia; 63.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.