FSD2015 Nuorisobarometri 2003
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Nuorisobarometri 2003
Aineistonumero
FSD2015
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2015https://doi.org/10.60686/t-fsd2015
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Sisällön kuvaus
Tämän tutkimuksen pääteemana oli yrittäjyys. Alussa esitettiin väitelauseita työstä, työelämästä, työttömyydestä ja työssä menestymisestä. Asenneväittämillä kartoitettiin myös nuorten asenteita yrittäjyyttä kohtaan. Vastaajilta kysyttiin, millaisen yrityksen he perustaisivat, jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Myös lähiomaisten yrittäjyyttä kartoitettiin. Sosiaalista kiinnittyneisyyttä tarkasteltiin kysymällä, kuinka kiinteästi vastaaja tuntee kuuluvansa eri ryhmiin tai alueisiin, kuten perheeseen, koulu- tai työyhteisöön, kaupunkiin tai kuntaan, suomalaiseen yhteiskuntaan ja Euroopan unioniin. Elämänarvoja selvitettiin kysymällä, miten tärkeitä eri asiat (esimerkiksi jännittävä elämä, kansallinen turvallisuus, aineellinen hyvinvointi, puhdas ympäristö ja eläinten oikeudet) ovat.
Turvallisuutta lähestyttiin selvittämällä mielipiteitä yleisesti suomalaisesta perusturvasta, riskeistä (muun muassa osakesijoituksista, opintolainan ottamisesta, lääkkeistä, alkoholista ja satunnaisista sukupuolisuhteista) sekä erityisesti oman elämän turvattomuuden syistä (esim. terveydentilasta, työn saamisesta, ihmissuhteiden pysyvyydestä ja maailmanpoliittisesta tilanteesta). Lopussa keskityttiin sukupolviasioihin pohtimalla, mikä nimitys parhaiten kuvaisi omaa sukupolvea (mm. Y- tai kännykkäsukupolvi) ja onko sukupolvien välillä taloudellisia eroja tai suuri 'kuilu'. Vastaajat visioivat myös oman ikäluokkansa taloudellisen aseman ja poliittisen vaikutusvallan kehittymistä tulevaisuudessa. Taustamuuttujina olivat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, asuinlääni, koulutus ja pääasiallinen toiminta.
Asiasanat
asenteet; koulutus; nuoret; perusturva; riskit; sosiaaliset verkostot; sukupolvet; tulevaisuudenodotukset; turvattomuus; työ; yrittäjyys
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
NuorisobarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus
Tuottajat
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Ajallinen kattavuus
2003
Aineistonkeruun ajankohta
2003-11-28 – 2003-12-18
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 29-vuotiaat Suomessa asuvat suomenkieliset (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Tasavälinen otanta Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
122 muuttujaa ja 1820 havaintoa.
Datan versio
3.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja, josta on uusi muuttuja tilkun08 Tilastokeskuksen tilastollisen kuntaryhmityksen perusteella. Lisäksi aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu muuttuja k3_2.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2003 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2015
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Oman elämänsä yrittäjät? : nuorisobarometri 2004. Toim. Terhi-Anna Wilska. Helsinki : Opetusministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) - (Nuoran julkaisuja; 28). Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto - (Julkaisuja; 44). [verkkodokumentti, viitattu 1.10.2004]. Julkaistu myös painettuna. Saatavissa: http://www.minedu.fi/nuora/julkaisut/barometri2004.pdf
Julkaisut aineistosta
Oman elämänsä yrittäjät? Nuorisobarometri 2004 (2004). Toim. Terhi-Anna Wilska. Helsinki: Opetusministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora). Nuoran julkaisuja; 28. Helsinki: Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto. Julkaisuja; 44.
Hyytinen, Ari & Rouvinen, Petri (2005). Onko talouskasvua ilman yrittäjiä? Teoksessa: Mistä talouskasvu syntyy? (toim. Ari Hyytinen & Petri Rouvinen), 137-158. Helsinki: Taloustieto. ETLA B 214.
Hyytinen, Ari & Pajarinen, Mika (2005). Kasvuyrittäjä ei pelkää vaurastua. Prima (Elinkeinoelämän keskusliiton lehti), 2005(3), 60-61.
Hyytinen, Ari & Pajarinen, Mika (2005a). Yrittäjäksi ryhtyminen ja yrittäjyysasenteet Suomessa: havaintoja kyselytutkimuksista. Kansantaloudellinen aikakauskirja 101(2), 150-164.
Hyytinen, Ari & Pajarinen, Mika (2005b). Yrittäjäksi ryhtyminen ja yrittäjyysasenteet Suomessa: havaintoja kyselytutkimuksista. Helsinki: Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos. ETLAn keskusteluaiheita; 990.
Hyytinen, Ari & Ilmakunnas, Pekka (2004). Yrittäjyyttä harkitsevien profiili. PTT-katsaus 4/2004, 31-35.
Akola, Elisa & Heinonen, Jarna & Kovalainen, Anne & Suvanto, Katri (2008). Yrittäjyys valintana työuran eri vaiheissa - tarkastelussa nuoret ja ikääntyneet. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja, Työ ja yrittäjyys 29/2008.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.