FSD2049 Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004: vaikuttajaryhmien nuoret
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004: vaikuttajaryhmien nuoret
Aineistonumero
FSD2049
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2049https://doi.org/10.60686/t-fsd2049
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
- Suomen Kuntaliitto
Sisällön kuvaus
Kyselyssä kartoitettiin vaikuttajaryhmissä toimivien nuorten käsityksiä politiikasta ja vaikuttajaryhmistä. Vastaajien suhtautumista kunnallispolitiikkaan ja käsityksiä politiikasta tiedusteltiin väitelausein. Edelleen väittämien avulla kartoitettiin mielipiteitä eriarvoisuudesta, maahanmuuttajista sekä poliittisista vaikuttamistavoista ja -kanavista. Vastaajilta kysyttiin, kuinka hyvin luonnehdinnat, kuten paikallinen kansalainen ja globaalin yhteisön jäsen, kuvaavat heitä. Heitä pyydettiin myös arvioimaan, kuinka paljon eri tahoilla - kunnanvaltuustosta mediaan - on valtaa. Edelleen tiedusteltiin osallistumisesta organisaatioiden ja järjestöjen, esimerkiksi oppilaskunnan ja luonto- tai eläinsuojeluyhdistyksen, toimintaan tai erilaisiin toimenpiteisiin kuten kunnallisaloitteeseen. Vastaajilta kysyttiin myös, mitä puoluetta he äänestäisivät vuoden 2004 kunnallisvaaleissa sekä haluaisivatko he itse asettua kunnallisvaaliehdokkaaksi. Lisäksi kysyttiin, kuinka paljon vastaajat luottaisivat eri toimijoihin, kuten kavereihin ja kansainvälisiin kansalaisjärjestöihin, jos he olisivat poliittisesti aktiivisia.
Vastaajien vaikuttajaryhmistä kysyttiin mm., mikä ryhmä on, kuinka sen jäsenet on valittu, kenen aloitteesta se on perustettu ja mihin sen toiminta kohdentuu. Edelleen tiedusteltiin, kuinka vaikuttajaryhmät käyttävät eri toimintatapoja kuten aloiteoikeus kunnassa tai Internet-sivusto, mitä kautta kunnan nuoret voivat saada yhteyden vaikuttajaryhmiin tai vaikuttaa niiden toimintaan sekä mitä vaikuttajaryhmät ovat saaneet aikaan. Vastaajilta kysyttiin, kuinka tärkeitä eri tekijät olivat sille, että he menivät mukaan ryhmän toimintaan sekä mihin nuorten asioihin vaikuttajaryhmän tulisi osallistua. Lisäksi kysyttiin osallistumisesta vaikuttajaryhmänuorille järjestettyihin koulutus- ja seminaaritapahtumiin, uusien asioiden oppimismäärästä ja aikuisten roolista vaikuttajaryhmässä.
Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, koululaisilla ja opiskelijoilla oppilaitostyyppi sekä muilla pääasiallinen toiminta.
Asiasanat
kansalaistoiminta; kunnallispolitiikka; nuoret; poliittinen osallistuminen; poliittinen toiminta; politiikka; ryhmät; vaikuttaminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
- Suomen Kuntaliitto
Tuottajat
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
- Suomen Kuntaliitto
Ajallinen kattavuus
2004
Aineistonkeruun ajankohta
2004
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Nuoret, jotka toimivat nuorisovaltuustossa tai muussa vastaavassa paikallisessa tai kunnallisessa nuorten etuja, tarpeita, osallistumishaluja ja päätöksentekointressejä esiin nostavassa edustuksellisessa ryhmässä tai organisoitumismuodossa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Nuorisovaltuustojen ja sitä muistuttavien instituutioiden ja ryhmien lista selvitettiin kontaktihenkilöiden, Nuoret Vaikuttajat ry:n sekä opetusministeriön organisoimien läänikohtaisten peruspalvelukyselyjen avulla. Erilaisia nuorten vaikuttajaryhmiä oli arviolta noin 200. Henkilö- ja osoitetiedot saatiin noin 140 vaikuttajaryhmästä, kustakin 2-3 henkilöltä. Kysely tavoitti 340 nuorta. Lomakkeita palautui 180, ja niistä yhdeksän jouduttiin hylkäämään. Osa vastauksista saatiin muiden tutkimuskontaktien kautta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
53
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD2048 Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa ei ole avokysymysten vastauksia. Se sisältää 6. kysymyksestä (Asioiden tärkeysjärjestys asuinkunnassa) muuttujan vain tärkeimmästä asiasta, ja syntymävuosimuuttujan tilalla on luokiteltu ikämuuttuja.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura & Suomen Kuntaliitto: Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004: vaikuttajaryhmien nuoret [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2005-03-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2049
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Nuorten ääni ja kunnantalon heikko kaiku : nuoret kunnallisessa demokratiassa ja paikallisissa vaikuttajaryhmissä (2004) [verkkodokumentti]. Toim. Kari Paakkunainen. Helsinki : Opetusministeriö & Suomen kuntaliitto & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasian neuvottelukunta. - (Nuorisoasian neuvottelukunta, julkaisuja; 29 & Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 46) Saatavissa: http://www.minedu.fi/nuora/julkaisut/nuortenaanijakunnant.pdf [viitattu 04.03.2005]
Julkaisut aineistosta
Nuorten ääni ja kunnantalon heikko kaiku: nuoret kunnallisessa demokratiassa ja paikallisissa vaikuttajaryhmissä (2004). Toim. Kari Paakkunainen. Helsinki: Opetusministeriö & Suomen kuntaliitto & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasian neuvottelukunta. Nuorisoasian neuvottelukunta, julkaisuja; 29 & Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 46.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.