FSD2102 Nuorisorikollisuus 2004

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisorikollisuus 2004

Aineistonumero

FSD2102

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2102
https://doi.org/10.60686/t-fsd2102

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kivivuori, Janne (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula))

Sisällön kuvaus

Tutkimuksen pääteemoina olivat nuorten rikoskäyttäytyminen, rikosuhrikokemukset ja rikollisuutta koskevat asenteet. Kyselyssä selvitettiin luvatonta poissaoloa koulusta, kotoa karkaamista, ilman ajokorttia ajamista, seiniin kirjoittelua ja piirtelyä, omaisuuden vahingoittamista koulussa tai muualla, varastamista (myymälästä, koulusta ja kotoa), varastetun tavaran ostamista, auton varastamista, koulukiusaamista, tappeluun osallistumista, pahoinpitelyä, huumeiden käyttöä, lääkkeiden käyttöä päihteenä sekä humalassa moottoriajoneuvolla ajamista.

Vastaajilta kysyttiin, olivatko he koskaan tehneet edellä mainittuja tekoja, ja jos vastaus oli myönteinen ja teko lainvastainen, tiedusteltiin, onko poliisi saanut tietää teosta. Lisäksi kysyttiin, olivatko vastaajat tehneet teon viimeisen vuoden aikana, ja jos olivat, niin kysyttiin, tekivätkö he teon yksin vai muiden kanssa, olivatko tehneet teon humalassa ja saiko joku tietää tästä teosta. Vastaajilta kysyttiin myös tekoa koskevia tarkempia kysymyksiä kuten mitä varasti kaupasta tai mitä huume maksoi. Tutkimuksessa kartoitettiin myös opettajiin kohdistuvaa kiusaamista ja häirintää sekä toisen puolesta varastamista.

Vastaajien asenteita lainrikkomiseen, lainrikkomisen syihin ja muihin ihmisiin kartoitettiin väitelausein. Myös vastaajien mielikuvia omasta itsestään sekä suhteita vanhempiin, opettajiin ja naapuruston aikuisiin kysyttiin väitelauseiden avulla. Edelleen vastaajilta tiedusteltiin, ovatko he itse joutuneet väkivallan tai varkauden kohteeksi.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat mm. vastaajan sukupuoli, ikä, alkoholinkäyttö, vapaa-ajan toiminta ja seura, seurustelusuhteet, suunnitelmat peruskoulun jälkeen, luokalleenjäänti, vanhempien ammatit ja työmarkkina-asema, perheen taloudellinen tilanne. Aineistossa on kaksi erilaista kuntatyyppimuuttujaa.

Asiasanat

asenteet; huumeet; ilkivalta; kiusaaminen; nuoret; nuorisorikollisuus; opettajat; oppilaat; päihteet; rikkomukset; rikokset; rikollisuus; vahingonteko; varkaus; väkivalta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisorikollisuuskyselyt

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos

Tuottajat

  • Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos
  • Suomen Akatemia

Ajallinen kattavuus

2004

Aineistonkeruun ajankohta

2004-04-19 – 2004-04-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Kunnan ylläpitämien suomen- ja ruotsinkielisten koulujen 9. luokan oppilaat. Helsingin kaupungin kohdalla myös yksityisten ylläpitämien suomenkielisten koulujen oppilaat. (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Suomenkielisten 9. luokan oppilaiden otanta suoritettiin siten, että kukin vanha lääni jaettiin neljään ositteeseen: suurin kaupunki, muut kaupunkimaiset kunnat, taajaan asutut kunnat ja maaseutumaiset kunnat. Suurimmista kaupungeista arvottiin yksi koulu sataatuhatta asukasta kohden ja kustakin muusta ositteesta arvottiin yksi koulu. Ruotsinkielisten koulujen 9. luokan oppilaiden otanta suoritettiin samoin kuin suomenkielisten koulujen tosin lääneistä mukana olivat ainoastaan että Uudenmaan lääni, Turun ja Porin lääni ja Vaasan lääni.

Aineistonkeruuta kouluissa toteuttivat kouluissa toimivat yhteysopettajat, joita Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos ohjeisti ja opasti kirjallisesti ja puhelimitse.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

85,5

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto sisältää Tietoarkistossa alkuperäisestä koulu-id -muuttujasta muokatun koulu-muuttujan, jolla voidaan identifioida samasta ryppäästä tulevat havainnot.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä pudotettu vanhempien työtilanteeseen liittyvät mikä, muu -tyyppiset avomuuttujat Q5_1 ja Q8_1. Muuttujien poikkeukselliset tai virheelliset arvot on luokiteltu tunnisteellisuuden vuoksi tarvittaessa puuttuviksi tiedoiksi. Lisäksi aineistoon jätettyjen avovastausten tunnisteelliset sisällöt on poistettu tai luokiteltu. Tietoarkiston tekemät muutokset on merkitty [hakasulkeilla].

Painokertoimet

Aineistossa on painomuuttuja w04. Painomuuttuja on muodostettu jakamalla ositteen perusjoukko ositteessa vastanneiden määrällä.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kivivuori, Janne (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula)): Nuorisorikollisuus 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-05-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2102

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituuttiin yksi kappale kaikista raporteista, artikkeleista, muista julkaisuista ja julkaisemattomista opinnäytetöistä, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Sosiaalitieteiden laitos, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Janne Kivivuori, PL 10, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Salmi, Venla & Kivivuori, Janne (2006). The Association between Social Capital and Juvenile Crime. European Journal of Criminology, Vol. 3, No. 2, 123-148.

Leppäkumpu, Markus (2008). Nuorisorikollisuus ja aikapreferenssit. Joensuu: Joensuun yliopisto. Kansantaloustieteen pro gradu -tutkielma.

Kivivuori, Janne & Salmi, Venla (2005). Nuorten rikoskäyttäytyminen 1995-2004: teemana sosiaalinen pääoma. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuja; 214.

Ellonen, Noora (2008). Kasvuyhteisö nuorten turvana. Sosiaalisen pääoman yhteys nuorten masentuneisuuteen ja rikekäyttäytymiseen. Tampere: Tampere University Press.

Nuorten rikoskäyttäytyminen ja uhrikokemukset: Nuorisorikollisuuskyselyiden tuloksia 1995-2008 (2009). Toim. Salmi, Venla. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksia; 246.

Salmi, Venla (2008). Nuorten rikoskäyttäytyminen 1995-2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen verkkokatsauksia; 9/2008. http://www.optula.om.fi/1247667029769 [viitattu 9.7.2013].

Kivivuori, J. (2014). Understanding Trends in Personal Violence: Does Cultural Sensitivity Matter? In Michael Tonry (ed): Why Crime Rates Fall, and Why they Don't. Crime and Justice, Volume 43. University of Chicago Press, Chicago.

Kivivuori, J. & Salmi, V. & Walser, S. (2013). Supervision Mode Effects in Computerized Delinquency Surveys at School: Finnish Replication of a Swiss Experiment. Journal of Experimental Criminology 9:1, 91-107.

Kivivuori, J. (2011). Discovery of Hidden Crime. Self-Report Surveys in Criminal Policy Context. Oxford University Press, Oxford.

Kivivuori, J. & Salmi, V. (2009). The Challenge of Special Needs Education in School-Based Delinquency Research. Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention 10:1, 2-17.

Kivivuori, J. (2013). Methodological studies in the development of Finnish crime surveys: Selected examples. In: Methodologies and methods in criminology. NSfKs 55. forskerseminar. Scandinavian Research Council fro Criminology, Aarhus Universitet.

Kivivuori, Janne & Aaltonen, Mikko & Näsi, Matti & Suonpää, Karoliina & Danielsson, Petri (2018). Kriminologia: rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa. Helsinki: Gaudeamus.

Kaakinen, M. & Näsi, M. (2021). Nuorisorikollisuuden esiintyvyys ja tekomäärät Suomessa 1995-2020. Kriminologia, 1(1), 5-19. https://kriminologia.journal.fi/article/view/109017.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.