FSD2179 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2000: kuntayhtymiin kuuluvat kunnat
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2000: kuntayhtymiin kuuluvat kunnat
Aineistonumero
FSD2179
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2179https://doi.org/10.60686/t-fsd2179
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Jylhäsaari, Jussi (Vaasan yliopisto)
Sisällön kuvaus
Tämä tutkimus on osa KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelman Sosiaali- ja terveyspalvelujen tutkimusta. Tutkimuskohteina ovat kuntien perusterveydenhuollon ohjaus ja johtaminen, palvelutuotanto, tapahtuneet muutokset sekä kehittämispolitiikka. Tämä kysely tehtiin kansanterveystyön kuntayhtymään kuuluville kunnille ja vastaaja oli terveystoimesta vastaava viranhaltija. Perusterveydenhuoltoa on tutkittu myös vuosina 1997 ja 2003.
Ensimmäisenä kartoitettiin kunnan perusterveydenhuoltoon liittyviä asioita. Vastaajaa pyydettiin arvioimaan väittämiä, niistä perusteista, joilla kunta kuuluu kansanterveystyön kuntayhtymään. Tiedusteltiin myös, onko kansanterveystyön kuntayhtymällä toimipisteitä kunnassa ja jos on, niin mitä sekä pitääkö vastaaja tärkeänä sitä, että kansanterveystyön kuntayhtymällä on toimipisteitä kunnassa. Erilaisten väitelauseiden avulla vastaajaa pyydettiin arvioimaan kansanterveystyön kuntayhtymään liittyviä väittämiä. Haluttiin myös tietää, millä tavoin kansanterveystyön kuntayhtymän ja kunnan yhteistyö on järjestetty muodollisten kuntayhtymän edustuselinten lisäksi, voidaanko sanoa, että kunnalla on keskeinen rooli kuntayhtymän toiminnassa ja onko kunnassa keskusteltu oman perusterveydenhuollon aloittamisesta tai toiseen kuntayhtymään liittymisestä.
Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan sen sairaanhoitopiirin toimintaa, johon kunta kuuluu ja kertomaan, mitkä ovat suurimmat ongelmat sekä millä tavoin kunta ohjeistaa sairaanhoitopiiriä. Kunnallisen terveydenhuollon kehittämisstrategioihin liittyen kysyttiin muun muassa arviota vuoden 1993 valtionosuusjärjestelmän tuoman toimintavapauden lisäyksen vaikutuksesta kunnan terveystoimen toimintaan ja organisaatioon. Vastaajalta kysyttiin myös, mitä toimintamalleja kunnan terveystoimessa on käytössä, onko kunnassa laadittu Hyvinvointipoliittinen ohjelma, onko kunta asettanut sitovia terveystoimen palvelutasovaatimuksia sekä onko kansanterveystyön kuntayhtymä tehnyt henkilöstötilinpäätöksiä ja terveyspalveluiden kehittämisstrategian. Terveydenhuollon kehittämisstrategioihin liittyvät viimeiset kysymykset olivat, onko kunnassa toteutettu terveystoimen asiakastyytyväisyyskyselyjä, miten ja milloin kyselyt on toteutettu sekä onko kunnassa käytössä väestövastuujärjestelmä.
Terveystoimen resursseja kartoittavassa osiossa vastaajaa pyydettiin arvioimaan erilaisia kansanterveystyön kuntayhtymää koskevia väittämiä. Tiedusteltiin myös, mitkä ryhmät kuuluvat kunnassa järjestelmällisen hammashuollon piiriin ja tarjoaako kunta maksuttomia hammashuollon palveluja muille, kuin laissa määritellyille erikoisryhmille. Kysyttiin myös, miten vastaaja arvioisi hammashuollon laajentamisen vuonna 1964 ja sen jälkeen syntyneisiin vaikuttavan omassa kunnassaan. Lopuksi kysyttiin, mitkä tahot tuottavat eri palvelut siinä perusterveydenhuollon kuntayhtymässä, johon kunta kuuluu ja onko palvelujen tuottajia kilpailutettu ennen päätöksentekoa. Viimeisenä kyselylomakkeessa oli vertailuosa, jossa oli joitakin tietoja kunnasta sekä KuntaSuomi 2004 kuntien vastaava keskiarvoluku.
Asiasanat
kehitysstrategiat; kilpailuttaminen; kunnat; kuntayhtymät; palvelut; perusterveydenhuolto; resurssit; sairaanhoitopiirit; toimintamallit; tuottajat
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
KuntaSuomi 2004Jakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Jylhäsaari, Jussi (Vaasan yliopisto)
Tuottajat
- Suomen Kuntaliitto
Ajallinen kattavuus
2000
Aineistonkeruun ajankohta
2000-10
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta)
Perusjoukko/otos
Suomen kunnat (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Kaksivaiheinen ositettu otanta KuntaSuomi-projektikuntien valinnassa.
Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.
Kyselylomake lähetettiin kansanterveystyön kuntayhtymään kuuluvien kuntien terveystoimesta vastaavalle viranhaltijalle (N=24). Vastaukset saatiin kaikista kunnista. Lomakkeiden palautuksen jälkeen suoritettiin lyhyt puhelinhaastattelu (5-15 minuuttia), jossa täydennettiin puuttuvia vastauksia, täsmennettiin epäselviä kysymyksiä ja esitettiin vastauslomakkeista esille nousevia kysymyksiä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
100
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD2177 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 1997
FSD2178 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2000: itsenäisen perusterveydenhuollon kunnat
FSD2180 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2003: itsenäisen perusterveydenhuollon kunnat
FSD2181 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2003: kuntayhtymiin kuuluvat kunnat
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Jylhäsaari, Jussi (Vaasan yliopisto): KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2000: kuntayhtymiin kuuluvat kunnat [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2179
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Jylhäsaari, Jussi (2001). Perusterveydenhuollon toimintamallit ja strategiset valinnat. Helsinki : Kuntaliitto. - (KuntaSuomi2004 -tutkimuksia; nro 29 & Acta nro 138).
Julkaisut aineistosta
Jylhäsaari, Jussi (2001). Perusterveydenhuollon toimintamallit ja strategiset valinnat. Helsinki: Kuntaliitto. KuntaSuomi2004 -tutkimuksia; 29 & Acta nro 138.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.