FSD2182 Myöhäisnuorten kännykän käyttö 1998-1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Kasesniemi, Eija-Liisa (Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskunnan tutkimuskeskus)

Asiasanat

kuluttajakäyttäytyminen, käyttö, käyttöönotto, mainonta, matkapuhelimet, mielikuvat, nuoret, perhe-elämä, rahankäyttö, seurustelu, sosiaaliset suhteet, sukupuolierot, tarpeet, tavat (tapakulttuuri), teknologia, tekstiviestit, teleoperaattorit, viestintä

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa on selvitetty myöhäisnuorten matkapuhelimen käyttöä. Aineistossa tarkastellaan nuorten näkökulmasta kännykän merkityksiä ja rooleja nuorten arkipäivän elämässä, kaveripiirissä ja koulumaailmassa. Aineisto koostuu 27 haastattelusta, jotka on tehty vuosina 1998-1999 eri puolella Suomea asuville 16 - 18-vuotiaille tytöille ja pojille.

Aineisto on yhteismitaltaan noin 697 sivua, yksi haastattelu on pituudeltaan keskimäärin 26 sivua. Vuonna 1998 tehtyjä haastatteluja voi kuvailla laajemman tutkimusprojektin pilottivaiheen haastatteluiksi. Suurin osa haastatteluista on yksilöhaastatteluja, mutta mukana on myös kolme ryhmähaastattelua. Kahta nuorta on haastateltu sekä vuonna 1998 että 1999. Osaa nuorista on haastateltu uudelleen myöhempinä tutkimuskertoina. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Haastatteluissa keskusteltiin nuorten kanssa laajasti kännykän käyttökulttuurista. Nuoret kertoivat myös vapaasti perheestään, opinnoistaan, harrastuksistaan ja kavereistaan, minkä yhteyteen kännykän käyttöä koskevat kysymykset usein kytkeytyivät. Kysymyksiä ovat olleet mm.: milloin kännykkä on otettu käyttöön perheessä, millainen osto- ja käyttöönottoprosessi oli, millaista käyttömäärä on, miten hinnat vaikuttavat käyttöön, miten tekstiviestiä käytetään ja millaista kännykän hyväksyttävä käyttö on. Lisäksi on käsitelty sellaisia aiheita kuin tyttöjen ja poikien erilainen kännykän käyttökulttuuri, uudet haluttavat toiminnot, kännykkäteknologian kehitys, operaattorit, kännykkämerkit ja mallit sekä mainonta.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.