FSD2196 Perhehaastattelut lasten kännykän käytöstä 1997

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Kasesniemi, Eija-Liisa (Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskunnan tutkimuskeskus)

Asiasanat

etiketti (tapakulttuuri), kuluttajakäyttäytyminen, käyttöönotto, laitteet, matkapuhelimet, nuoret, perhe-elämä, teknologia, teleoperaattorit

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selviteltiin laajasti perheiden matkapuhelinten käyttöä ja matkapuhelinkulttuuria. Aineisto koostuu 31 perheen haastattelusta, jotka on tehty eri puolilla Suomea.

Haastatteluissa keskusteltiin laajasti kännyköiden käytöstä ja matkapuhelinkulttuurista. Haastateltavat kertoivat, ketkä perheenjäsenet käyttivät kännykkää, millaista oli tavallinen käyttö, kuinka matkapuhelimen hankintaan oli päädytty, kuinka puhelinlaskun kokoa rajoitettiin. Samoin he kertoivat esimerkiksi milloin pitivät matkapuhelinta mukana, millaisia puhelimen ominaisuuksia he käyttivät ja toivoivat, mitä he ajattelivat operaattoreista ja puhelinten hinnoista ja kuinka ympäristö suhtautui puhelimen käyttöön. Lisäksi haastateltavat kertovat vapaasti myös perheestään, työstään ja elämästään. Haastateltavina olivat perheen vanhemmat ja teini-ikäiset lapset, joiden haastattelut tehtiin yksittäin.

Aineisto on yhteismitaltaan noin 765 sivua, ja yksi haastattelu on keskimäärin 24,6 sivun mittainen. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.