FSD2203 Perhehaastattelut lasten kännykän käytöstä 1998

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Kasesniemi, Eija-Liisa (Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskunnan tutkimuskeskus)

Asiasanat

ikärajat, kuluttajakäyttäytyminen, lapset (perheenjäsenet), matkapuhelimet, perhe-elämä, rahankäyttö, tekstiviestit, teleoperaattorit, tietokoneet, viestintä

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa on selvitetty erilaisten perheiden matkapuhelimen käyttöä. Aineistossa tarkastellaan kännykän merkityksiä ja rooleja lasten ja vanhempien arjessa. Aineisto koostuu 67 haastattelusta, jotka on tehty vuonna 1998 eri puolilla Suomea.

Aineisto on yhteismitaltaan noin 1408 sivua, yksi haastattelu on pituudeltaan keskimäärin 21 sivua. Osassa haastatteluista on keskusteltu vain perheen vanhempien kanssa ja he ovat kertoneet myös lastensa kännykän käytöstä. Osassa haastatteluista on haastateltu myös lapsia. Joitakin perheitä tai joidenkin perheiden yksittäisiä jäseniä on haastateltu myös aikaisempina tai myöhempinä tutkimusajankohtina. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Haastatteluissa keskusteltiin laajasti kännykän käyttökulttuurista. Haastateltavat kertoivat myös vapaasti perheestään, ystävistään, työstään ja harrastuksistaan, joihin kännykän käyttöä koskevat kysymykset usein kytkeytyivät. Kysymyksiä ovat olleet mm.: milloin kännykkä on otettu käyttöön perheessä, millainen osto- ja käyttöönottoprosessi oli, milloin pitää kännykkää mukana, onko perheen lapsilla kännyköitä tai voisivatko vanhemmat kuvitella hankkivansa lapsilleen kännykät ja minkälaisia hyötyjä ja haittoja lasten matkaviestintään liittyy. Lisäksi on käsitelty sellaisia aiheita kuin kännykän käytön alaikäraja, lapsen matkapuhelimeen toivotut erityisominaisuudet, lapsen kännykän käytön kontrollointi sekä ympäristön suhtautuminen lapsen kännykän käyttöön.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.