FSD2205 Perhehaastattelut lasten kännykän käytöstä 2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Rautiainen, Pirjo (Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskunnan tutkimuskeskus)

Asiasanat

ikärajat, kuluttajakäyttäytyminen, lapset (perheenjäsenet), matkapuhelimet, perhe-elämä, rahankäyttö, tekstiviestit, teleoperaattorit, televalvonta, tietokoneet, valvonta, viestintä

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa on selvitetty erilaisten perheiden matkapuhelimen käyttöä. Aineistossa tarkastellaan kännykän merkityksiä ja rooleja lasten ja vanhempien arjessa. Aineisto koostuu 33 haastattelusta, jotka on tehty vuonna 2000 ja 2001 eri puolilla Suomea.

Aineisto on yhteismitaltaan noin 825 sivua, yksi haastattelu on pituudeltaan keskimäärin 25 sivua. Kaikissa haastatteluissa on haastateltu sekä vanhempia että lapsia. Joitakin perheitä on haastateltu myös myöhempänä tutkimusajankohtana. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Haastatteluissa keskusteltiin laajasti kännykän käyttökulttuurista. Haastateltavat kertoivat myös vapaasti perheestään, ystävistään, työstään ja harrastuksistaan, minkä yhteyteen kännykän käyttöä koskevat kysymykset usein kytkeytyivät. Kysymyksiä ovat olleet mm.: milloin kännykkä on otettu käyttöön perheessä, millainen osto- ja käyttöönottoprosessi oli, milloin pitää kännykkää mukana ja minkälaisia hyötyjä ja haittoja lasten matkaviestintään liittyy. Lisäksi on käsitelty sellaisia aiheita kuin kännykän käytön alaikäraja, lapsen matkapuhelimeen toivotut erityisominaisuudet, lapsen kännykän käytön kontrollointi sekä ympäristön suhtautuminen lapsen kännykän käyttöön.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.