FSD2225 Terveyden edistämisen barometri 2005: kunnat

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Terveyden edistämisen barometri 2005: kunnat

Aineiston rinnakkainen nimi

Terveysbarometri 2005: kunnat

Aineistonumero

FSD2225

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2225
https://doi.org/10.60686/t-fsd2225

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Terveyden edistämisen keskus

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa tarkasteltiin kuntien terveyden edistämisen nykytilaa ja tulevaisuutta. Ajankohtaisia teemakysymyksiä esitettiin terveyden tasa-arvosta, Terveys 2015 -kansanterveysohjelmasta ja tupakoimattomuuden tukemisesta. Vastaajat olivat kuntien terveysjohtajia ja lautakuntien puheenjohtajia. Samoja kysymyksiä on esitetty myös järjestöjohtajille (FSD2226).

Terveyden edistämisen rakennetta selvitettiin kysymyksillä edistämistyöhön käytetystä työajasta ja palvelujen saatavuudesta. Tiedusteltiin, miltä terveyden edistämisen tulevaisuus näyttää Suomessa. Kysyttiin myös, miten kuntien yhteistyö esimerkiksi järjestöjen ja eri hallinnonalojen kanssa kehittyy terveyden edistämisessä seuraavan viiden vuoden aikana. Vastaajat arvioivat terveyden edistämisen keskeisiä sisältöjä, kuten liikunnan lisäämistä, sosiaalisten verkostojen tukemista sekä ehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä. Vastaajat pohtivat, miten muun muassa ohjaus- ja neuvontapalveluja sekä henkilökunnan osaamista kehitetään vuonna 2005. Kysyttiin myös, kenen vastuulla terveyden edistäminen ensijaisesti kunnassa ja kuntayhtymässä on, ja mitkä tekijät (esim. kansalaisten tarpeet, kunnan arvot ja päämäärät sekä valtakunnallinen strategia) ohjaavat terveyden edistämistä.

Vastaajat erittelivät, miten kunnat aikovat kaventaa väestöryhmien välisiä terveyseroja. Lisäksi kysyttiin, tuntevatko vastaajat Terveys 2015 -kansanterveysohjelman ja ottavatko he sen työssään huomioon. Vastaajat punnitsivat kuntien ja kuntayhtymien tupakoimattomuuteen tähtäävän työn organisointia. He arvioivat tupakointia vähentävään työhön, tupakkalain valvontaan ja tupakkavieroitukseen tarvittavia taloudellisia ja henkilöresursseja. Taustamuuttujia ovat kunnan/kuntayhtymän koko, lääni ja vastaajan asema.

Asiasanat

johtajat; kansanterveys; kunnat; muutos; ohjelmat (suunnitelmat); terveyden edistäminen; terveys; terveyskasvatus; terveyspalvelut; tulevaisuus; tupakointi; yhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Terveyden edistämisen barometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Terveyden edistämisen keskus

Tuottajat

  • Terveyden edistämisen keskus

Ajallinen kattavuus

2005

Aineistonkeruun ajankohta

2005-02 – 2005-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta/kuntayhtymä)

Perusjoukko/otos

Suomen kunnat (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Satunnaisotannalla valittiin ensin 100 kuntaa Kuntaliiton kuntalistasta. Lopullinen 20 kunnan näyte valittiin harkinnanvaraisesti siten, että erikokoiset kunnat ja kuntayhtymät sekä eri läänit olivat edustettuina. Informantteina toimivat kuntien ja kuntayhtymien terveyskeskusten johtavat lääkärit tai sosiaali- ja terveysjohtajat (perusturvajohtajat) sekä kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnan, koulu- ja opetuslautakunnan, vapaa-ajan lautakunnan ja ympäristölautakunnan puheenjohtajat (n=145). Vastaajat saivat tutustua etukäteen kyselylomakkeeseen.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Puolistrukturoitu lomake

Vastausprosentti

84

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Monien vastaukset olivat painotuksiltaan ja vastausjärjestykseltään lähes identtiset Terveys 2015 -kansanterveysohjelman kirjattujen tavoitteiden kanssa. Vastaajat ovat voineet hyödyntää ohjelma-asiakirjan tekstiä vastatessaan.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Terveyden edistämisen keskus: Terveyden edistämisen barometri 2005: kunnat [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2225

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Pelto-Huikko, Antti & Tuominen, Päivi & Koskinen-Ollonqvist, Pirjo & Hiiri, Anne & Nykyri, Päivi (2005). Terveysbarometri 2005 : ajankohtaiskatsaus kuntien ja järjestöjen terveyden edistämiseen. Helsinki : Terveyden edistämisen keskus. - (Terveyden edistämisen keskuksen julkaisuja; 7/2005).

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pelto-Huikko, Antti & Tuominen, Päivi & Koskinen-Ollonqvist, Pirjo & Hiiri, Anne & Nykyri, Päivi (2005). Terveysbarometri 2005: ajankohtaiskatsaus kuntien ja järjestöjen terveyden edistämiseen. Helsinki: Terveyden edistämisen keskus. Terveyden edistämisen keskuksen julkaisuja; 7/2005.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.