FSD2258 Gallup Ecclesiastica 2003
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Gallup Ecclesiastica 2003
Aineistonumero
FSD2258
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2258https://doi.org/10.60686/t-fsd2258
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kirkon tutkimuskeskus
Sisällön kuvaus
Aineisto sisältää kysymyksiä uskonnosta ja kirkosta. Ensimmäisenä vastaajalta kysyttiin, kuuluuko hän kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan ja mikäli kuuluu, niin mihin. Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvilta kysyttiin, kuinka tärkeinä kirkkoon kuulumiselle vastaaja pitää lueteltuja syitä ja onko hän ajatellut kirkosta eroamista. Kirkkoon kuulumattomilta tiedusteltiin, ovatko he ajatelleet evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittymistä. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan vastakkaisia adjektiivipareja sen mukaan, kuinka hyvin ne vastaajan mielestä kuvaavat Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa. Osallistumista seurakunnalliseen ja hengelliseen elämään kartoitettiin kysymällä, kuinka usein vastaaja mm. osallistuu jumalanpalvelukseen, ehtoolliselle, kirkkokonserttiin tai muuhun hengelliseen tapahtumaan ja kuinka usein vastaaja rukoilee, lukee Raamattua tai Uutta testamenttia ja seuraa hengellisiä tai uskonnollisia ohjelmia radiosta/TV:stä. Lisäksi vastaajalta kysyttiin hänen näkemystään siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, uskooko vastaaja Jumalan olemassaoloon ja missä määrin vastaaja uskoo mm. siihen, että Jumala on luonut maailman ja että Jeesus on Jumalan poika. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan, miten Suomen evankelis-luterilainen seurakunta on suoriutunut tehtävistään ja minkä arvosanan vastaaja antaisi tehtävien suorittamisesta. Seuraavaksi kysyttiin, kuinka kielteinen tai myönteinen mielikuva vastaajalla on eri uskontokunnista, mitä mieltä vastaaja on erilaisista uskonnolliseen kasvatukseen ja Jeesukseen liittyvistä väittämistä. Tiedusteltiin myös, mikä esitetyistä Raamattua koskevista väitteistä on lähinnä vastaajan näkemystä, miten vastaaja suhtautuu naispappeuteen ja mitä mieltä vastaaja on evankelis-luterilaisessa kirkossa tehdystä jumalanpalvelusuudistuksesta.
Taustamuuttujina ovat tiedot mm. vastaajan iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, ammattiryhmästä, tuloluokasta, asuinläänistä ja paikkakuntatyypistä.
Asiasanat
Jumala; Raamattu; evankelis-luterilainen kirkko; jumalanpalvelus; jäsenyys; kirkkokunnat; kirkolliset toimitukset; kirkosta eroaminen; kuolema; käsitykset; naispappeus; seurakunnat; syyt; tehtävät; uskonnolliset tilaisuudet; uskonto
Tieteenala/Aihealue
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Uskonto ja arvot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Gallup EcclesiasticaJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- TNS Gallup Oy
Tuottajat
- Kirkon tutkimuskeskus
Ajallinen kattavuus
2003
Aineistonkeruun ajankohta
2003
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 15-vuotta täyttänyt väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Aineisto on kerätty TNS Gallup Oy:n GallupOmnibus-tutkimuksen yhteydessä. Otanta toteutettin monivaiheisena ositettuna otantana, ja otos edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Ensimmäisessä vaiheessa tutkimuksen edellyttämä määrä kohdehenkilöitä jaettiin alueellisesti lääneittäin. Toisessa vaiheessa kohdehenkilöiden määrä jaettiin kuntatyypeittäin kunkin läänin sisällä. Kunnat ryhmiteltiin kuntatyyppeihin siten, että kaupungit jaettiin asukasmäärän mukaan suurin ja pieniin kaupunkeihin ja maaseutukunnat kolmeen luokkaan väestön elinkeinojakauman mukaan. Tutkimuskunnat on valittu edustavasti. Otannan kolmannessa vaiheessa jokaisesta tutkimuskunnasta poimittiin lähtöosoitteita väestömäärän edellyttämällä tavalla. Haastattelut on tehty lähtöpistejärjestelmällä. Satunnaisesti poimituista lähtöosoitteista edeten tehtiin kuusi haastattelua. Haastattelujen yhteydessä otos kiintiöitiin. Jokaisesta haastattelun kohteena olevasta taloudesta valittiin se henkilö, joka täytti valintakortin määräämat sukupuoli- ja ikäehdot. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1009.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
146 muuttujaa ja 1009 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja postinumeromuuttujat.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kirkon tutkimuskeskus: Gallup Ecclesiastica 2003 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2258
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Hytönen, Maarit & Kääriäinen, Kimmo & Niemelä, Kati & Salonen, Kari (2004). Kirkko muutosten keskellä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2000 - 2003. Jyväskylä : Gummerus. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja; 89.
Julkaisut aineistosta
Monikasvoinen kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2004-2007 (2008). Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja; 103. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus.
Saukko, Anu Emilia (2009). Auttamisen hinta. Uskonnollisten järjestöjen rahankeruu ja suomalainen hyväntekeväisyys 2000-luvun alussa. Kuopio: Kuopion yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.
Niemelä, Kati (2006). Vieraantunut vai pettynyt? Kirkosta eroamisen syyt Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja; 95.
Ketola, Kimmo (2010). Uskontotilanteen muutos ja suomalaisten suhtautuminen eri uskontoihin. Teoksessa: Religionens återkomst. Brytningspunkter i kyrkan, religionen och kulturen - Uskonnon ylösnousemus. Kirkon uskonnon ja kulttuurin murros (toim. Tuomas Martikainen & Ville Jalovaara), 40-51. Magma-studie 4/2010. Helsinki: Finlands svenska tankesmedja Magma.
Hytönen, Maarit & Kääriäinen, Kimmo & Niemelä, Kati & Salonen, Kari (2004). Kirkko muutosten keskellä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2000 - 2003. Jyväskylä: Gummerus. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja; 89.
Taira, Teemu (2012). More Visible But Limited in Its Popularity. Atheism (and Atheists) in Finland. Approaching Religion. Special Issues on the New Visibility of Atheism in Europe 2(1): 21-35.
Wikman, Noora (2011). Kirkossa pelkän perinteen vuoksi? Tutkimus kirkon jäsenyyteen sitoutuneista. Helsinki: Helsingin yliopisto. Uskonto- ja kirkkososiologian pro gradu -tutkielma
Taira, Teemu (2014) Väärin uskottu? Ateismin uusi näkyvyys. Turku: Eetos.
Haastettu kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2008-2011 (2012). Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 115. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus
Ketola, Kimmo, Hytönen, Maarit, Salminen, Veli-Matti, Sohlberg, Jussi & Sorsa, Leena (2016) Osallistuva luterilaisuus. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2012-2015: Tutkimus kirkosta ja suomalaisista. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 125. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus.
Skoog, Emiliana (2018). Paholainen pappien keskuudessa. Tutkimus seitsemän seurakuntapapin pahuuskäsityksistä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Uskontotieteen pro gradu -tutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.