FSD2273 KuntaSuomi 2004: kuntalaiskysely 2004
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
KuntaSuomi 2004: kuntalaiskysely 2004
Aineistonumero
FSD2273
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2273https://doi.org/10.60686/t-fsd2273
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Helander, Voitto (Åbo Akademi)
- Pekola-Sjöblom, Marianne (Kuntaliitto)
- Sjöblom, Stefan (Helsingin yliopisto. Svenska social- och kommunalhögskolan)
Sisällön kuvaus
Kyselyn tarkoitus oli selvittää kuntalaisten näkemyksiä asuinkunnastaan, sen palveluista sekä päättäjistä. Kyselyn avulla selvitettiin myös kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamistapoja, sekä poliittisen ja kansalaisaktiivisuuden tasoa.
Vastaajilta kysyttiin, kuinka todennäköisesti he tulevat asumaan nykyisessä asuinkunnassaan koko loppuelämänsä. Heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka asuinkunta sijoittuisi kuvitteellisessa kilpailussa, jossa vertaillaan kuinka hyvä kunnissa on asua ja elää.
Vastaajia pyydettiin arvioimaan samaistumistaan erilaisiin alueellisiin kokonaisuuksiin. Heitä pyydettiin myös kertomaan, kuinka he sijoittaisivat itsensä vasemmisto-oikeisto- ja kova-pehmeä -ulottuvuuksilla. Kysely kartoitti myös kuntalaisten tyytyväisyyttä elämäntilanteeseensa, taloudelliseen tilanteeseensa sekä asumistilanteeseensa. Vastaajat saivat myös kertoa näkemyksensä kyvystään asioida kunnan kanssa ja puolustaa etujaan.
Seuraavaksi vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä kunnallisia palveluita he ovat viimeisen vuoden aikana käyttäneet, ja kuinka hyvin palvelut on heidän mielestään hoidettu. Kuntalaisten mielipidettä kysyttiin myös siitä, kuinka paljon enemmän tai vähemmän eri palveluihin tulisi jatkossa panostaa.
Kysely kartoitti myös kuntalaisten toimintaa luottamustehtävissä sekä halukkuutta toimia niissä. Poliittista aktiivisuutta ja puoluekantaa selvitettiin kysymällä aikooko vastaaja äänestää vuoden 2004 kunnallisvaaleissa, aikooko hän äänestää naista vai miestä, mitä puoluetta hän äänestää ja vaihteleeko hän äänestämäänsä puoluetta vaalien välillä. Vastaajia pyydettiin myös kertomaan, kuinka tärkeänä he äänestyspäätöstä tehdessään pitivät henkilöä ja puoluetta ja sitä, että ehdokas on omasta kunnasta.
Kuntalaisten vaikuttamistapoja- ja aktiivisuutta kartoitettiin kysymällä seuraavatko vastaajat kunnan asioita tiedotusvälineistä, ovatko he tutustuneet kuntansa verkkopalveluihin, sekä ovatko he antaneet kunnalle palautetta ja saaneet siihen vastausta. Vastaajat saivat eritellä mitä vaikuttamistapoja kunnalliseen päätöksentekoon he ovat käyttäneet, ja kuinka tehokkaina he näitä eri tapoja pitävät. Lisäksi kysyttiin mihin eri järjestöihin vastaajat kuuluvat. Lopuksi vastaajat saivat vielä kertoa mielipiteensä erilaisiin väittämiin, jotka koskivat asuinkunnan päätöksentekoa, palvelujen ja hallinnon järjestämistä sekä kansalaisuuteen liittyviä piirteitä.
Taustamuuttujia olivat mm. syntymävuosi, sukupuoli, alaikäisten lasten lukumäärä, koulutus, ammattiasema, työnantaja ja asumismuoto. Kyselylomakkeen ulkopuolisia taustamuuttujia olivat siviilisääty ja äidinkieli.
Asiasanat
alueellinen identiteetti; asuinalueet; asuinpaikat; asuminen; ehdokkaat; julkiset palvelut; järjestötoiminta; kansalaiset; kansalaisuus; kunnallishallinto; kunnallispolitiikka; kunnat; kuntavaalit; luottamushenkilöt; mielipiteet; osallistuminen; poliittinen osallistuminen; politiikka; puoluesidonnaisuus; vaalit; vaikuttaminen; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
KuntaSuomi 2004Jakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kuntaliitto
Ajallinen kattavuus
2004
Aineistonkeruun ajankohta
2004-08 – 2004-12
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Espoo, Hamina, Haukipudas, Humppila, Hämeenlinna, Iitti, Jaala, Joroinen, Kaarina, Karstula, Kemiö, Kerava, Kiikala, Kokkola, Kolari, Kotka, Kristiinankaupunki, Kuhmoinen, Lappeenranta, Leppävirta, Lieksa, Liljendal, Lumijoki, Mikkeli, Multia, Naantali, Noormarkku, Närpiö, Oulainen, Outokumpu, Padasjoki, Pieksämäki, Porvoo, Pudasjärvi, Punkaharju, Pyhäntä, Pylkönmäki, Ranua, Rääkkylä, Sonkajärvi, Suolahti, Tyrnävä, Vaasa, Vahto, Varkaus, Vimpeli, Virrat
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Tutkimuskuntien täysi-ikäiset kuntalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Yksinkertainen satunnaisotanta, otoskoko 25050.
KuntaSuomi 2004 -tutkimuskuntien perusjoukkoa on jokaisena vuonna täydennetty hieman. Vuonna 2004 perusjoukkoa täydennettiin Kangaslammen kunnalla, joka vuoden 2005 alussa yhdistyi tutkimuskuntajoukkoon kuuluvan Varkauden kaupungin kanssa. Perusjoukkoon kuuluu 47 kuntaa.
Väestörekisterikeskus poimi kustakin kunnasta kuntakokoon suhteutetun 300, 450, 650 tai 1500 henkilön satunnaisotoksen. Kyselyjä karhuttiin kolme kertaa, josta viimeinen kohdennettiin niihin kuntiin, joiden vastausprosentit olivat alhaisimpia. Lomakkeita palautettiin täytettynä 13265.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
53
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
254 muuttujaa ja 13265 havaintoa.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD1207 KuntaSuomi 2004: kuntalaiskysely 1996
FSD2272 KuntaSuomi 2004: kuntalaiskysely 2000
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Helander, Voitto (Åbo Akademi) & Pekola-Sjöblom, Marianne (Kuntaliitto) & Sjöblom, Stefan (Helsingin yliopisto): KuntaSuomi 2004: kuntalaiskysely 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2007-09-05). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2273
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Pekola-Sjöblom, Marianne & Helander, Voitto & Sjöblom, Stefan (2006). Kuntalainen - kansalainen. Tutkimus kuntalaisten asenteista ja osallistumisesta 1996-2004. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 56. Helsinki: Suomen Kuntaliitto
http://www.kunnat.net/kuntasuomi
Julkaisut aineistosta
Schoultz, Vera (2010). Nuorten poliittinen osallistuminen ja sen murros. Teoksessa Ohipuhuttu nuoruus? Nuorten elinolot -vuosikirja (toim. Anu-Hanna Anttila, Kristiina Kuussaari & Tiina Puhakka), 93-104. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL & Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.
Pikkala, Sari (2009). Avhoppare och utslagna. Personomsättning i finländska kommunfullmäktige. Åbo: Åbo Akademis förlag.
Pekola-Sjöblom, Marianne & Helander, Voitto & Sjöblom, Stefan (2006). Kuntalainen - kansalainen. Tutkimus kuntalaisten asenteista ja osallistumisesta 1996-2004. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 56 & Acta-sarja; 182.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.