FSD2274 Puolueiden ajankohtaistutkimus 1992-2005: yhdistetty aineisto

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Suomen Gallup
  • TNS Gallup Oy

Asiasanat

Euroopan integraatio, eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit, hallitukset (valtiot), kuntavaalit, merkitys (tärkeys), ominaisuudet, onnistuminen, perustuslait, poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet, puolueet, puolueiden kannatus, vaalikampanjat, vaalit, äänestäminen

Sisällön kuvaus

Puolueiden ajankohtaistutkimukset kuuluvat nk. puolueiden yhteistutkimusten sarjaan. Tässä aineistossa on yhdistetty vuosien 1992-2005 aineistot. Kaikissa tutkimuksissa on selvitetty väestön äänestyskäyttäytymistä, huolenaiheita, mielipiteitä hallituksesta ja puolueista sekä suhtautumista valtakunnallisiin poliittisiin kysymyksiin. Usein on tiedusteltu myös taloudellista tilannetta koskevia odotuksia, puheenjohtajan merkitystä puolueelle, vastaajan osallistumista poliittiseen toimintaan ja mielipiteitä kunnallispolitiikasta.

Taustatietoina on kysytty yleensä vastaajan ja perheen päähenkilön sosiaaliryhmää, päähenkilön elinkeinoa, vastaajan koulutusta, ikää, äidinkieltä, sukupuolta, jäsenyyttä puoluejärjestöissä, puoluekantaa, jäsenyyttä työmarkkinajärjestöissä ja perheen vuosituloja. Lisäksi aineistot sisältävät alueellisia muuttujia.

Aineistosarja mahdollistaa lukuisia aikavertailuja, joskaan muuttujat eivät ole aina täysin vertailukelpoisia. Vuosittain samanlaisina säilyneitä kysymyksiä ovat muun muassa tiedustelut vastaajan puoluekannasta, suhtautumisesta eri puolueisiin sekä puolueisiin liittyvistä mielikuvista ja hallituksen onnistumisesta erilaisissa tehtävissä. Aineistossa on myös kysymyksiä, joita ei ole kysytty kaikkina vuosina. Tällaisia kysymyksiä ovat esimerkiksi eurokansanedustajien valintaan ja eurovaaleihin liittyvät kysymykset, vaalimainontaa ja äänestysaikomusta käsittelevät kysymykset sekä kansanedustajien ominaisuuksiin, EU:n perustuslakiin ja politiikan huomion kohteisiin liittyvät kysymykset.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.